MotoNews.pl

Skoki napięcia ładowania alternatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, nie wiem co jest znów grane skacze napiecie ładowania i tak zmienia sie co 2 sekundy - z 13,80 do 13,40 i tak cały czas co to moze byc?

Jeżeli nie jest zauważalne przygasanie, migotanie, np. wew. lampki oświetlenia wnętrza to miernik do bani lub mierzący.

mierzy dobrze bo słysze ze spada naiecie po pompie paliwa ze jej dzwiek czyli bzycznie zmienia sie wraz ze spadkiem i wzrostem napiecia

Czyszczenie komutatora może regulator napięcia, luzy na złączkach pomiędzy aku a alternatorem.
Inna wersja to taka że może jakieś urządzonko elektryczne szwankuje pobierając cyklicznie większą/mniejszą ilość prądu i na tym chyba bardziej bym się skupił.
Ciekawa sprawa było nie było, może ktoś przeżył podobny problem i coś więcej poradzi.
Napisz do czego doszedłeś. Powodzenia

IMHO regulator napięcia źle kluczuje. Prawdopodobnie kondensatory w strukturze wyschły.

Witam
Przychyle sie do propozycji kolegi Kris75.
Najlepiej było by odłączyć ten gryby kabel od alternatora i pod miejsce jego zamontowania na alternatorze podłączyć odbiornik pobierajacy znaczną moc czyli defakto pobirający duzy prąd jak np. żarówka reflektora czy nawet kilka zarówek połączonych równolegle i wtedy trzeba by dokonać pomiaru.Najlepsze do tego celu byłoby sztuczne obciążenie ale mało kto nim dysponuje a jeśli kolega chce to moge podesłać jak wykonac takie urządzonko na maila(schemat).
Pozdrawiam

To tylko 0,4V. Ja bym sie tym nie stresował.
Pasek ok?

Dobry pomysł prezes podsunął. Jeśli padły pojemności w regulatorze tak też się będzie działo. Podmień regulator na dzień dobry.

i wszystko jest jasne , otóz rano jadac do pracy właczyłem wycieraczke tylnej szyby a ze silnik mechanizmu jest juz na wymarciu nie chce jej wracac z powrotem i pobierał se prad próbujac ją wrócic do pozycji wyjsciowej, ale juz wymieniłem cały mechanizm wycieraczki i teraz smiga a ładownie nie szaleje.Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam