MotoNews.pl

Tylna szyba nie grzeje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!! w moim Kadziu nie grzeje tylna szyba najgorsze jest to, że napięcie dochodzi, w ścieżkach nie ma żadnych przerw i szyba pobiera prąd okolo 2,8A. jednak po załaczeniu odparowywuje okolica okolo 1mm od kazdego paska grzejnego i nic wiecej. Powiedzccie jaki prąd powinna pobierać taka szyba i jaka moze być przyczyna tego że nie chce ona grzać z góry dzięki za pomoc!! POZDRAWIAM!!

Jak umiesz pomierzyć natężenie, to powinieneś umieć obliczyć moc jaką "rozwija " przy tym natężeniu szyba w twoim aucie, moc szyb ogrzewanych nie jest tajna, a znając ją łatwo obliczyć jakie jest potrzebne natężenie.
Wszystko za pomocą wzoru P=UxI
Brak grzania to skutek przerwania obwodu, to że przerwa jest niewidoczna, nie znaczy, że jej nie ma. Elektronów też nie widać, a prąd płynie.
Naprawa polega na naniesieniu przewodzącego lakieru w miejscu uszkodzenia. Usługę wykonują często zakłady wymieniające szyby.

heheh z elektroniką nie mam problemow zwłaszcza ze to moj zawód. tylko problem mam wlasnie ze znalezieniem jakichkolwiek danych na temat mocy tej szyby. może ktoś wie jaką moc pobiera taka przeciętna tylnia szyba... z moich obliczeń wyszło że moc mojej szybki wynosi okolo 35Wat. nie wiem jaka powinna być prawidłowa wartość.

jak narazie okazało się że na tylnej klapie nie zawsze jest masa więc podłączyłem dodatkowy przewodzik który łączy klapę z resztą nadwozia, no i zaczęło wszystko ładnie grzać. Prawie wszystko no bo okazalo sie ze 3 sciezki sa przerwane, aole posklejam je sobie przewodzącym prąd "srebrnym klejem" heh ciekawe że zawiasy nie łączą zawsze dobrze masy z karoserii. teraz szybka pobiera ~4A prądu co daje nam okolo 56Wat mocy przy 14V. Zastanawia mnie nadal jaka moc wydzielają przeciętne szyby grzejne nigdzie nie mogę znaleść takich informacji. może ktoś wie coś na ten temat Pozdrawiam!!!

Trzeba wziąć pod uwagę istnienie w obwodzie przekaźnika
%$ W to 1.5 raza niemal za mało, żeby obrobić szybę
PF 126p miał 800W

Janusz,
chyba przesadzasz - 800W to zagotowaloby wode we wiadrze w piec minut a maluch zgaslby w sekunde po wlaczeniu ogrzewania....

wychodzi ze prad musialby isc w granicach 66A !!!

[ wiadomość edytowana przez: harry dnia 2007-02-13 14:02:32 ]

sorry, niechcącoj edno zero poszło za wiele

No to by się bardziej zgadzało. odkryłem że z około 16 ścieżek na szybie grzeja AŻ 4 więc top znacznie obniża moc szyby. w najbliższym czasie kupię sobie klej lub lakier przewodzący prąd i myśle ze wszystko będzie śmigać POZDRAWIAM!!!