MotoNews.pl

Jaki olej do silnika, nie wiem jaki był wcześniej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie czy można jakoś rozpoznać jaki był wcześniej olej w silniku? Człowiek od którego kupowałem nie pamięta jaki mu lali i nie wiem co czynić w takiej sytuacji. Macie jakąś radę? Mam 1.4i z 91 roku.

ja również przyłacze się do pytania - kupiłem mkVII 99r i nie wiem co lał poprzednik i nie mam się jak dowiedzieć. gdzie we Wrocku można ewentualnie sprawdzić (ale ta żeby to była prawda) jaki mam olej?

ja bym kupił jakis najtanszy tez miałem podobyn problem jakies 6 me temu jak kupiłem autko i zalałem olej BP 10w/40 semi do 92r i śmiga zadnych problemów wycieków itd jak narazie 9 tys zrobiłem wcześniej sierrąb 2.0 DOHC jezdziłem i lotosa lałem tak samo semi 10w/40 jeden pieron

Jeśli chodzi o dolewki oleju to podstawa, żeby miał tę samą lepkość. Ma to znaczenie zwłaszcza teraz, kiedy temperatury na zewnątrz wariują od plusa do minusa.
Na zimę olej powinien być rzadszy, na lato gęstszy. Ponieważ nie wiadomo co w układzie pluska a jest i będzie zima dolewałbym rzadkiego. Jeśli masz essiego, o którym mało wiesz, nie wiesz ile czasu olej nie był wymieniany, to zlałbym stary olej i wymienił na nowy. Nie mówię już nawet o takiej rozkoszy dla essiego jak płukanie silnika olejkiem i zalanie nówką.

Cytat:
2007-02-08 20:03:44, marcinson pisze:
ja bym kupił jakis najtanszy tez miałem podobyn problem jakies 6 me temu jak kupiłem autko i zalałem olej BP 10w/40 semi do 92r i śmiga zadnych problemów wycieków itd jak narazie 9 tys zrobiłem wcześniej sierrąb 2.0 DOHC jezdziłem i lotosa lałem tak samo semi 10w/40 jeden pieron

Że nie wiesz jaki to znaczy żeby kupić najtańszy? Ciekawe... Ktoś tu ostatnio ładnie napisał, jak zalejesz np. Lotosem, to możesz i kuchennym, niewielka różnica... Może nie koniecznie najdroższy, ale nie warto na tym oszczędzać zbytnio... Podobnie jak lać rope na stacji czy opał? Niewielka różnica? no sorry... A to że zrobiłeś 9 tys. na Lotosie to jeszcze nic nie znaczy. Chodzi o pracę na dłuższą metę, jak i to, jak pracuje silnik. Nawet do drugiej wymiany nie do jeździłeś... Podsumowując - najtańszy, trochę droższy i drogi olej, to nie "jeden pieron"...

A co do pytania... wiele na ten temat już było napisane, archiwum nie gryzie

Po pierwsze należy wymienić olej w nowym nabytku, bo... bo nie wiesz co, kiedy i jak. Wraz z filtrami.

Po drugie, fordowska Formula XR to niezłe rozwiązanie, niezły olej w rozsądnych pieniądzach.

Ja zalałbym półsyntetykiem 10W40, myślę że byłoby OK. Jeśli się jednak obawiasz, to najbezpieczniejszy jest mineralny. Wtedy na pewno nic mu nie będzie.

ja tez jak essa kupilem to sie niee zapytalem jaki wlal i na ile starczy ;-/ ale ktoregos dnia otwieralem maske,,,i patrze,,,,etykieta,,, z informacja SHELL HELIX ULTRA 5W40 syntetyk
!!

A ja bym spuścił stary, wlał 2-3 litry nafty, odpalił na 10-15 sekund, zlał to co wyleci i zalał jakimś 10W40.

Cytat:
2007-02-09 00:57:55, COYOTE-25 pisze:
ja tez jak essa kupilem to sie niee zapytalem jaki wlal i na ile starczy ;-/ ale ktoregos dnia otwieralem maske,,,i patrze,,,,etykieta,,, z informacja SHELL HELIX ULTRA 5W40 syntetyk !!

A była data

Cytat:
2007-02-08 19:51:30, Robeerto pisze:
Panowie czy można jakoś rozpoznać jaki był wcześniej olej w silniku? Człowiek od którego kupowałem nie pamięta jaki mu lali i nie wiem co czynić w takiej sytuacji. Macie jakąś radę? Mam 1.4i z 91 roku.

Wlalbym fordowski 15w/40 - poszukaj na llegro -sa tanie. Mozesz kupic tez u kolegi slawas1 z naszego forum.

Na stacji pytali mnie jaki olej wlać. Był Castrol, ELF, Platinum, Shell i Mobil 1. Wybrałem MOBIL 1 15W40 taki z beczki. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale nie miałem pojęcia co wybrać. Mam nadzieje że pojeżdżę trochę na nim .

[ wiadomość edytowana przez: Robeerto dnia 2007-02-10 15:33:43 ]

kolega Wojo pisze:
Cytat:
A była data

byla ,,,,wiem wiem,,,powinienem juz wymienic bueheh,,,ale przez 1,5 roku jade dalej olej mam,,,czekam na wiosne

Cytat:
2007-02-10 15:22:28, Robeerto pisze:
Na stacji pytali mnie jaki olej wlać. Był Castrol, ELF, Platinum, Shell i Mobil 1. Wybrałem MOBIL 1 15W40 taki z beczki. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale nie miałem pojęcia co wybrać. Mam nadzieje że pojeżdżę trochę na nim . [ wiadomość edytowana przez: Robeerto dnia 2007-02-10 15:33:43 ]

To to samo co fordowski 15w-40 ale mobil drozszy (powinien byc),a z beczki to tak do konca nie wiadomo co leja