MotoNews.pl

Lód na przedniej szybie - wewnątrz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam głupi problem, ale jednak problem.
Rozumiem jak muszę skrobać przednią szybę z zewnątrz(brak garażu), ale jak wsiadam do auta i też muszę skrobać to mnie to nieco irytuje.
Może wiecie czy w moim essim jest coś nie tak (jakaś nieszczelność etc.) czy po prostu tak już musi być?

Pozdrawiam
bociansan

[ wiadomość edytowana przez: bociansan dnia 2007-02-09 12:08:24 ]

ło matko - woda gdzieś sie dostajei paruje
kolejna ewentualnosc - mzoe nagrzewnica upuszcza troche plynu ktory paruje po wylaczeniu auta
a moze w tym miejscu gdzuie akku pognilo i masz dziure i woda sie dostaje

Ogólnie wilgoć w aucie. Najlepsza solucja to Quick Lear

też to miałem. Masz mokro w aucie i szczele auto. Sprawdź dywaniki, szyberdach i bagaznik. Jeśłi wygłuszałeś auto matami, to mozliwe, że skrapla się pod matą (w bablach powietrznych).
Odprowadzenia wody w progach sprawdź oraz uszczelki. Przed pozostawieniam auta na noc, otwórz drzwi, to sie schłodzi w środku i mniej bedzie parować. Spróbuj preparatu przeciw zaparowywaniu (7-12pln), ale dobrze go wetrzyj w suchą szybe.

Hmmmm, no chyba już nic dodać nic ująć Szukaj wody. Jak dywaniki itp, trzeba to wysuszyć, piasek dla kotów jest też niezły, wchłaniający wodę, bylę się z niego papka nie robiła, musisz zapytać w sklepie. No i garaż na 1 dzień jest dobry, i kombinować. Znalezienie miejsca dostawania się wody też może nie być łatwe, jest trochę możliwości. Chyba że ostatnio dużo na narty jeździłeś i miało prawo nanieść się dużo śniegu itp.

no fakt ostatnio zauważyłem, że za siedzieniem pasażera czasami jest mokro. Może to jest przyczyną. Po zimie muszę zakonserwować podwozie (poprzedni właściciel nie robił ani razu ), w końcu ta woda musi się jakoś dostawać do auta

konserwacja nie pomoze jesli masz dziurawo podloge lub odprowaddzenia wody od szyberka wyjete w bagazniku z odpowiednich miejsc

Cytat:
2007-02-09 12:23:12, lukas_s pisze:
konserwacja nie pomoze jesli masz dziurawo podloge lub odprowaddzenia wody od szyberka wyjete w bagazniku z odpowiednich miejsc

Badź też inną drogą woda się dostaje. Nie czekaj tylko szukaj, czekać nie ma na co.

Cytat:
2007-02-09 11:52:13, WilK pisze:
Ogólnie wilgoć w aucie. Najlepsza solucja to Quick Lear

a co to takiego ten Quick Lear?

Wilk chyba chciał Quick
Clear powiedziec.... ale to podgrzewane spryski są...
chyba ze o grzana szyba chodzilo...

a co do szronu wewnatrz to mialem tak i to byla kwestia 'nahuhania w środku' i to potem zamarzło > ojcec mi pdsuna tary ale sprawdzony sposób, zawsze jak wysiadasz z auta wieczorem to przewietrz je z minute, dwie.. pomaga :]

Mnie tam nigdy nic podobnego w żadnym aucie się nie działo, a o wietrzeniu nie ma mowy, tam nie ma być żadnych przeciągów

Cytat:
2007-02-09 18:02:34, Artur_ST pisze:
a co to takiego ten Quick Lear?

Jak Polityk słusznie zauważył - "o grzana szyba chodziło"

Quick Lear przydatna rzecz :d

Cytat:
2007-02-09 18:44:06, zygi_83 pisze:
Quick Lear przydatna rzecz :d

Cytując za Frankiem Dolasem - "A jaka wygodna..."

Spotkałem się z takim problemem dwukrotnie. Raz pomogło gdy wymieniłem dywaniki na gumowe - łatwo było usunąć wodę, śnieg przed zamknięciem auta. Woda nie przesiąkała do wykładziny podłogowej która jest bardzo chłonna. Drugim razem przyczyną była uszczelka w podszybiu. Ciekło sobie w wykładzinkę po nadkolu, w której byłło jeszcze autorskie wygłuszenie z filcu...

u mnie dziurke znalazłem na słupku od strony kierowcy przy przedniej szybie pod uszczelką

zajrzyj u siebie pod uszczelki może gdzieś podcieka

na krótka metę pomaga także pochłaniacz wilgoci Humistop (allegro)

wydaje mi się, że to po prostu przez wilgoć w samochodzie. Popatrzyłem trochę i znalazłem trochę śniegu, mokre chodniczki itd. Tylko, ze tylny chodniczek był już mokry jak nie było śniegu, więc gdzieś i tak musi przeciekać. Poczekam do wiosny jak będzie sucho i przy jakimś okazjonalnym deszczyku się sprawdzi gdzie jest przeciek.

Też mam czasem lód ale z innego powodu. Mam pokrowiec na auto i czasem ktoś mi coś fajnego w śniegu rysuje na szybie emota jakiegoś itp potem pokrowiec przymarza do szyby w miejscach gdzie ktoś dotykał i od wewnętrznej strony tworzy się ten sam wzór

Wilgoć, wilgocią, zawsze jej trochę jest. U mnie pojawia się po zmianie pogody z cieplejszej i wilgotniejszej na suchą i mroźną. Bezpośrednia przyczyna (u mnie) to otwarty nawiew skierowany na szyby. Samochód niestety zawsze stawiam przodem do wiatru. Jak ustawię wyloty na nogi lub wnętrze i ogrzewania na maxa to zjawisko pojawia się tylko przy bardzo dużych mrozach labo wcale. Może to coś pomoże.