MotoNews.pl

Skoda Fabia z silnikiem 75 kM 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem zainteresowany kupnem tego auta ale dealerzy mają na jazdach próbnych
tylko Fabie z silnikami 68 kM. Interesuje mnie czy ktoś jeździł Fabią z takim i takim silnikiem i czy ten 75 kM 16V nie jest czasem trochę głośniejszy, a jeśli tak to o ile od tego 68 kM.

Dzięki za pomoc

Proszę o opinie użytjowników tego samochodu. Czy warto to cudo kupić.

Samo na to mówi że 75 km to nie 68. Chociaż 75 km, byłoby głośniej to tylko trochę i na wysokich obrotach. Tak to nie ma się co zastanawiać. Skoda to prawie Volkswagen. Jak się nie mylę to jest druga pod względem bezpieczeństwa w swojej klasie. A z 75 to już trochę szybciej niż 68.
CZEŚĆ!!!

Nie wiem jak się jeździ 75kW benzyną, ale wiem jak TDI. To dużo lepsza maszyna, super dynamika i nawet w wersji Comfort jest fajna.

Na pewno silnik 75 KM jest technologicznie znacznie lepszy niż 1,4 - 68KM , który jest zbudowany w technice OHV a zatem trochę przedpotopowej, innymi słowy pisząc jest to identyczny (tylko nieco rozwiercony) silnik jak w Felicii 1,3
i przyznam że nie miałbym do niego zaufania jeśli chodzi o trwałość. Moim zdaniem lepszy jest nawet silnik 1,4 - 60 KM ale to jest nieco za malo dla przyciężkawej Fabii. Jeszcze dodam,że silnik 1,4 16V-75 KM jest lepszy od proponowanego 1,4 16V 100KM, jest dużo droższy a osiągi ma nieciekawe jak na 100 KM. Absolutnym hitem jest TDI ale znów ta cena...
Radzę też mniejszą uwagę zwracać na KM a większą na moment obrotowy.
Cześć!

Jeżdże czsem takim samochodem zgadza się nikt nie ma go na jazdach testowych . Na pewno nie jest głośniejszy od 68 KM, Jest po prostu silnikiem 16V czyli lubi obroty lecz jego praca jest cich i miękka , to jest po prostu silnik z podstawowego golfa IV , podjedź do dealera VW i przejeź bardzo podobnire tylko fabia jest szybsz zwinniejsza i ma lepsze zawieszenie i oczywiście jest tańsza.

Najpierw czytam, że Skoda to prawie VW, a potem, że Fabia jest lepsza (!) i tańsza od Golfa IV. Ludzie! Czyście całkiem powariowali? Skoda to tylko Skoda i tuyle. Nie jest to żaden VW, tylko Skoda. Owszem, stosunek jakości do ceny jest bardzo korzystny - jest to w sumie porządny samochód i tańszy (może nawet lepszy od Fiatów), ale nie porównujmy go z markowymi autami. Np. śmieszy mnie gadanie, że Oktawia to Passat. Przecież Oktawia jest na podłodze Golfa! Gdzie jej do Passata???

Tak zgadzam się, ze octavia to nie passat i nalezy porównywać ją z Golfem IV. I po tym porównaniu Golfa nigdy bym nie kupił, a Octavię kupiłem. Golf ma malutki bagazniczek za koła 15' chcieli dopłaty, bez komp. pokł. , bez projektorów przeciwmg, bez cent. zmaka, lusterek. Za co te piniądze, za plastiki z hiszpani, bo tylko to jest w nim lepsze. Ogólnie cena wyśrubowana o jakieś 5000 zł.
Już nie mówiąc co koledzy którzy się połsili cierpią. Może jest Niemiecki ale skręcali go emigranci z Turcji i Niemcy Nadwołżańscy, taka to jakość.

MAM SEATA IBIZĘ Z SILNIKIEM TAKIM JAK TA FABIA I TAKIM JAK MA VW POLO 5.FABIA IBIZA CZY POLO JEDEN CZORT TYLKO INACZEJ WYGLĄDAJĄCY

Jeździłem osobiście wszystkimi modelami Fabii bo tak się składa że u dealera skody w Opolu są one wszystkie dostępne na jeździe próbnej, sam między innymi jestem posiadaczem Skody Felicii 1.3 o którym też tu była mowa i powiem szczerze że silnik 1.3 ajednostka 1.4 68KM w Fabii to jest dosłownie niebo i ziemia!!Silnik 1.4 68KM jest dość cichutki (mniej więcej ten sam poziom co 1.4 16V) bardzo ładnie się wkręca na obroty i naprawde jak ktoś nie potrzebuje auta do sportowej jazdy to w zupełności wystarcza. 1.4 16V 75KM napewno jest troszeczke mocniejszy ale to również się objawi jego większym spalaniem bo jest to jednostka 16V. Stanowczo odradzam 1.4 60KM bo naprawde odbiega ona od poprzednich dwóch silników i jest poprostu zbyt słaba do tego auta.
A co do zawieszenia Fabii to jest ono dużo lepsze niż w Golfie IV gdyż jest to o wiele nowsza kostrukcja i jedna z bardziej udanych, a że mniejsza to nikomu nie przeszkadza. Pozdrawiam!!