Cb radio escorcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
założyłem sobie cb radio w escorciuku i na paczatku miałem zła antene a gdy dorobiołem sie noewj antenki dziala mi tylko na bardzo małe odległości antene mam zestrojoną czy mogło sie zepsuć radio

a próbowałeś wyregulować na radyjku??

Moze antena masy nie ma Jaki masz sprzet i jak zamontowany??

Po pierwsze weź miernik daj na "omy" i sprawdź czy nie ma zwarcia, jedną końcówkę przykładasz do masy drugą do bolca ;].

moze masz cos takiego co ja mam cobra dx19 i zestawiłęm magnesową presidenta 40cm - efekt słyszalne zaledwie na km a niekiedy mniej

dowiedziałem sie ze mam radio które nie działa dobrze z megnesówkami wiec wymieniłem na stacjonarną pow. 1,5m i spoko działa nieraz sciagnie z miejscowosci 10-15 km oddalonej jak sie ktos pyta o scieżke

ja mam magnesówke hustler metrową a radio intek m110plus i ten zestaw u mnie sie super spisuje. zasieg 10-15 km wiec nie ma co narzekac. Ale słyszałem ze nie kazda antene da sie dobrze zestroic z radiem. Najlepiej podjedz do jakiegos fachowca co sie na tym zna

Cytat:
Po pierwsze weź miernik daj na "omy" i sprawdź czy nie ma zwarcia, jedną końcówkę przykładasz do masy drugą do bolca ;].

jesli ma zwarciowa antene to mu pokarze zwarcie! musisz wykrecic antene i wtedy sprawdzic instalacje!

co do malego zasiegu to zalezy jaka masz antene??!!
najlepiej pasuje uchwyt na klape i jakas antena 1.5m ! polecam NEW ALASKE ma 6dB zysku i swietnie sie stroi!grunt to dobra masa!kabla wystarcza!
co znaczy slabo slychac?>?masz slaby odbiór czy nadawanie??

jakie radi? jaka antena? jaki sposob mocowania?
posiadasz miernik? jaki swr?

Cytat:
2007-02-12 17:36:22, PiterXR3i pisze:
założyłem sobie cb radio w escorciuku i na paczatku miałem zła antene a gdy dorobiołem sie noewj antenki dziala mi tylko na bardzo małe odległości antene mam zestrojoną czy mogło sie zepsuć radio

1. Jaką masz antenkę? Magnes czy na stałe?
2. Kto ją stroił? Jaki jest SWR?

Cytat:
2007-02-12 20:04:29, ruszi pisze:
... Ale słyszałem ze nie kazda antene da sie dobrze zestroic z radiem...

Antenę się stroi z autem.

Cytat:
2007-02-12 22:53:51, Miro pisze:
Antenę się stroi z autem.

podlacze swoje i bedzie trzeba JA poprawic tzn ponownie zestroic antene do mojego radia

antene na uchwycie lub mntowana na stale masujesz z autem
antene dostrajasz do radia za pomoca miernika swr

Cytat:
2007-02-12 23:32:32, lukas_s pisze:
antene na uchwycie lub mntowana na stale masujesz z autem antene dostrajasz do radia za pomoca miernika swr

Czy ja niewyraźnie piszę ? Antenę stroi się do samochodu a nie do radia.

Cytat:
2007-02-12 23:30:02, gigi24 pisze:
podlacze swoje i bedzie trzeba JA poprawic tzn ponownie zestroic antene do mojego radia

hehehe, my tu mowimy o radiach do 4W a nie 4W+

mam lincolna 12w jak to się z prawem naszym polskim ma kiedyś na alana 4w musiałem specjalne zezwolenie załatwiać - teraz wróciłem do kraju i jestem nie w temacie. Przy strojeniu ważna jest antena długość i jakość kabla. Radia nie tykamy. Kolega francuz użył / amator jestem ale tak to wyglądało / kombinerek i laptopa, chula to na ponad 50 km.

[ wiadomość edytowana przez: william0000 dnia 2007-02-13 08:33:17 ]

Cytat:
2007-02-13 08:17:22, william0000 pisze:
mam lincolna 12w jak to się z prawem naszym polskim ma kiedyś na alana 4w musiałem specjalne zezwolenie załatwiać - teraz wróciłem do kraju i jestem nie w temacie. Przy strojeniu ważna jest antena długość i jakość kabla. Radia nie tykamy. [ wiadomość edytowana przez: william0000 dnia 2007-02-13 08:25:02 ]

ale o so chodzi dokladnie?
radio musi miec homologacje - deklaracje zgodnosci
dopuszczalna moc 4W

Było tak - robiłem homologacje i po tygodniu odbierałem radyjko z papierem z zastrzeżeniem, nie wolno powyżej 4w używać w pojazdach. Czyli jak pojade do instytucji nie pozwolą mi ?

[ wiadomość edytowana przez: william0000 dnia 2007-02-13 08:50:34 ]

sam sobie odpowiedziales

musisz zdlawic troszke mocy

Tzn jak zachaczyć temat ? By jeeżdzić w legalu.

[ wiadomość edytowana przez: william0000 dnia 2007-02-13 08:55:35 ]

Cytat:
2007-02-13 08:53:41, william0000 pisze:
Tzn jak zachaczyć temat ? By jeeżdzić w legalu. [ wiadomość edytowana przez: william0000 dnia 2007-02-13 08:55:35 ]

poszukaj na forach o cb.....na pewno beda takowe informacje

Mam radyjko alana i antene przyczepianą na magnes antenka jest w 100% dobrze zestrojona. teraz oddałem radio do serwisu moze coś sie zepsuło heh ciekawe jaka kwota za tobedzie