MotoNews.pl

Jak założyć tarcze sprzęgła w 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam troche glupie i banalne pytanie kolega mi wymienil tarcze sprzegła i nie wie jak ona była założona czy tym wpustem który z jednej strony wystaje( tarcza ) w strone silnika czyli do kołą zamachowego czy w stronę skrzyni proszę o szybką pomoc bo chce isc to zamątowac ;] z góry dzieki Pozdrawiam

tam wystajaca czescia tarczy sprzegla musisz zamontowac w strone skrzyni biegow bo inaczej nie przykrecisz docisku

E tam da się założyć odwrotnie i poskładać do kupy, tylko wtedy nie działa Lepiej unikać tego błędu bo wyjmowanie wszystkiego tylko poto żeby obrócić tarcze nie jest przyjemne

No i przy zakładaniu nie zapomnij o wycentrowaniu jej (żeby była na środku)

Cytat:
2007-02-16 11:56:51, 130TC pisze:

Do tego celu najlepiej uzywać wałka sprzęgłowego np. ze starej skrzyni

Tu przykrecasz, tam odkręcasz i jest git

Calosc niespieszac sie da sie zrobic w czasie ponizej 1.5h

Lap

Cytat:
2007-02-16 11:56:51, 130TC pisze:

na to jest inny dobry sposob - przykrecasz docis do zamachu wkladajac miedzy nie podkladki odpowiedniej grubosci, takiej zeby tarcza sprzeglowa byla luzna i wtedy mozemy sobie spokojnie nacentrowac tacze przy wkladaniu silnika, nastepnie jak juz skrecimy silnik ze skrzynia to wyjmujemy te podkladki, albo balszki albo cokowiek co tam wlozylismy, grybosc ok 2.5mm i dokrecamy docisk finalnie

ja wkladam stary sworzen ze zwrotnicy i jest w cipe :]

Cytat:
2007-02-16 12:35:30, Lapek_Gdansk pisze:
Calosc niespieszac sie da sie zrobic w czasie ponizej 1.5h Lap

A spieszac sie w 3 osoby w 25 minut, co mamy uwiecznione na filmie z ktoregos Zvolenia...