[PONY] jaki olej do LPG?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanie, jaki polecacie olej do poniacza 1.3 z LPG, jak dotąd używam Lotos Gaz, ale podejrzewam że są lepsze. Co polecacie.

Witam, mam wrażenie, że te wszystkie oleje typu "GAS" "LPG" czy coś tam to jaka ściema, ale może się myle . Osobiście też mam LPG w swoim Poniaczu 1.5 (przebieg 165kkm) i używam mineralnego MOBIL`a 15W40

Mobil 15W-40 to dobry olej. W moim ponym zaczął być używany gdy silnik miał ok 40000 km. Jeżdżę na nim do tej pory. Oczywiście wymieniając regularnie z filtrem oleju co 15000 km

Otóż LOTOS Gas ma praktycznie identyczne właściwości co LOTOS Mineralny. Zerknij sam:
http://www.lotos.pl/p/u/karty/samochodowe.pdf
Ważne by zgadzały się parametry, a więc przede wszystkim klasa lepkości 15W/40. Klasa jakości SJ obydwu jest wysoka więc śmiało możesz jeździć dalej na tym oleju. Ważne też by nie zalewać półsyntetyków lub syntetyków po oleju mineralnym. Można sobie narobić tym sporego kłopotu. Polskie oleje LOTOSu czy ORLENU są praktycznie identycznej jakości co produkty uznanych marek, a wyraźnie tańsze. Ja jeżdzę na LOTOS SEMISYNTETIC, poprzednio zalany był półsyntetyk TEXACO ale nie mam ochoty przepłacać jak parametry są identyczne a określa je ta sama instytucja.
pozdrawiam!

Rzeczywiście parametry są bardzo podobne. Czuję, że pozostanę przy Lotosie Gas, zwłaszcza że jest w dobrej cenie.

Ja skolei polecam wyrob Castrola 15w-40

ja używam mineralnego TEXACO 15W40 i nie narzekam (pony 1.5 mpi)

Lotosa mineralnego tylko raz wlałem. Zobaczyłem pianę na korku i dziwna maź na bagnecie i poszedł precz.
Od kilku lat używam tylko Mobila i " Pony jest zadowolony "

Nie ma Oleju do gazu !!!Swiec też nie!!!!wystarczy mu zwykły 15W40

Cytat:

Tez tak uwazam. Kiedys lalem mu lotosa i orlena ale doszedlem do wniosku ze mu nie bede zalowal i jezdze od 3 lat caly czas na Mobilu 15W40. Niewielki roznice w cenie biorac pod uwage czestotliwosc wymian.

Ja wymieniam olej co ok 8-9 tys km.

[ wiadomość edytowana przez: Przemcio-n dnia 2007-02-24 22:49:28 ]

Cytat:
2007-02-24 22:39:32, Tomasz1023 pisze:

Nie tylko Ty . Jeżdż dużo na krótkich trasach, sporo na ssaniu . 10. tys , to maksymalne maksimum , przeważnie zlewam go po 8 tysiącach.

Przecież piana na korku to absolutnie normalny objaw, tak samo jak w wielu olejach prawie natychmiastowa zmiana barwy oleju na ciemniejszą. Nie oznacza to żadnej utraty właściwości. Proponuję poczytać testy w dobrych magazynach motoryzacyjnych. Silniki w Ponym są dość wiekowymi konstrukcjami, poza tym większość naszych aut ma nakręcone grubo ponad 100.000km i naprawdę takie niuanse między dobrymi olejami polskimi a innymi uznanych marek mają niewielkie, a czasem wręcz żadne znaczenie dla ich sprawności i wytrzymałości. Wszystkie te oleje prezentują ponad wszelką wątpliwość wystarczającą jakość by móc ich używać. Jeśli ktoś jeździ dużo i musi też dolewać olej między wymianami to różnica w kosztach na dłuższą metę robi się znaczna i odczuwalna.
P.S. "Oleje do LPG" to rzeczywiście bardziej chwyt marketingowy niż specjalistyczny produkt.
Pozdrawiam