Sprzęgło - opinie - rady.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie, właśnie padło mi sprzęgło. Co radzicie wybrać i jakie są rynkowe koszty wymiany w 1.8 16V. Może macie dobrą "metę" albo sprawdzonego allegrowicza?
Zastanawiam się czy SACHS czy LuK? Macie doświadczenia z tymi markami? Wszelkie sugestie mile widziane.

Tak na marginesie, czy smród spalin/benzyny może byś smrodem palonego sprzęgła? Oczywiście wszystkie szczelności wydechu porobione i czysto, a w kabinie dalej śmierdzi.

moze w sklepie u kolegi slawas1? dobre ceny i pewny towar

sklep u slawasa1

W co lepiej zainwestować: SACHS czy LUK ??

ta sama półka jakościowa
i sachs i luk robi na pierwszy montaż sprzęgła do forda

Cytat:
2007-02-20 13:14:03, slawas1 pisze:
ta sama półka jakościowa i sachs i luk robi na pierwszy montaż sprzęgła do forda

Czyli do mojego auta powinienem nabyć LUK 622 12 68 00 lub SACHS 3000 334 001 ??

(1994r, 1.8 16V)

tak, o ile masz zwykłą skrzynię a nie MTXa

Wydaje mi się, że zwykłą. Można to jakoś sprawdzić zanim się rozkręci i dopasuje?
Auto mam od 1.5 m-ca i jeszcze nie poznałem wszystkich jego tajników

najłatwiej poznać po tym, że MTX ma wsteczny podciągany a zwkła skrzynia wciskany

choć tu i tak nie ma 100% pewności - bo spotkałem się z przypadkiem gdzie był wstaczny wciskany a skrzynia była MTX

ewentualnie podaj na priva numer nadwozia auta mi - wtedy będzie 100% pewności

[ wiadomość edytowana przez: slawas1 dnia 2007-02-20 14:06:31 ]

Cytat:
2007-02-20 14:05:42, slawas1 pisze:
najłatwiej poznać po tym, że MTX ma wsteczny podciągany a zwkła skrzynia wciskany choć tu i tak nie ma 100% pewności - bo spotkałem się z przypadkiem gdzie był wstaczny wciskany a skrzynia była MTX

No to ja mam wciskany i do tyłu (vis a vis piątki). Czyli RACZEJ nie MTX. Dzięki.

JA WYMIENIAŁEM 2 TYGODNIE TEMU SPRZĘGŁO W MOIM ESKU I MIAŁEM LUK A ZAŁOŻYŁEM SOBIE WALEO I JESTEM BARDZO ZADOWOLONY AUTKO CIĄGNIE JAK OSZALAŁE JA MAM 1.6 16V
DAŁEM ZA NIEGO 350 I PRZY OKAZJI WYMIENIŁEM OLEJ W SKRZYNI. WYMIENIŁEM TO W 4 GODZINKI.

Ja mam sachsa od ponad 60tys, 0 problemow. Tylko pamietaj zeby wymienic komplet, a nie sama tarcze

Cytat:
2007-02-20 14:51:26, niesztof pisze:
Ja mam sachsa od ponad 60tys, 0 problemow. Tylko pamietaj zeby wymienic komplet, a nie sama tarcze

Oczywiście, że komplecik. Koszt robocizny ten sam... Przy okazji jeszcze olej w skrzyni...