MotoNews.pl

Radio grundig scd 3390 - nietypowy problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Podobnego tematu nie znalazłem wcześniej ,postanowiłem więc założyć nowy wątek. Ostatnio postanowiłem wymienić wysłużone radio Philips CAR 400 na model Grundig SCD3390. Sprawdzałem informacje, iż podobno te modele bezproblemowo współpracują z wyświetlaczem oplowskim. Mam Omegę B '96, wyświetlacz z komputerem pokładowym. Otóż radio nie przekazuje w sposób właściwy informacji na wyświetlacz komputera w desce. Obszar który normalnie wyświetla date, po włączeniu radia pozostaje czarny. Jednakże zastanawia mnie jedna kwestia - czasem, przy włączaniu radia, na sekundę lub dwie pokaże się na wyświetalczu w desce wycinek informacji która w danej chwili pojawiała się na wyświetlaczu radia. Zazwyczaj informacja ta jest niepełna, ucięte są jakieś litery bądź cyfry i znika po 1-2 sekundach. Świadczy to o tym, iż jakaś komunikacja istnieje, ale jakby sygnał nie był do końca właściwy. Czy jest możliwe np. uszkodzenie jakiegoś elementu w radiu który odpowiada za "kształt"sygnału ? Co sądzicie o tym przypadku ? Dodam, że poprzednie radio współpracowało bezproblemowo z wyświetlaczem na desce rozdzielczej. Sprawdzałem również kostkę ISO- wszystkie styki są w idealnym stanie. Spotkałem się też z opinią, iż podobno wyświetlacz samochodu jest programowany pod konkretny model radia, czy jest to możliwe ?

Cytat:
Spotkałem się też z opinią, iż podobno wyświetlacz samochodu jest programowany pod konkretny model radia, czy jest to możliwe ?

Tak, lub na radio do wyświetlacza ( tak było z Car300 lub 400)
W TISie są podane kody do wyswietlacza które niestety można wpisać tylko w ASO.

czy nie można przeprowadzić tego programowania przy pomocy interfejsu diagnostycznego TECH2 ?

Cytat:
2007-02-21 10:33:38, lutas pisze:
czy nie można przeprowadzić tego programowania przy pomocy interfejsu diagnostycznego TECH2 ?

Możesz spróbować. Nieraz się da.

Jeśli dobrze pamiętam to wciśnij 4 na radiu wyłączonym i przytrzymaj a potem wciśnij włączanie radia i też przytrzymaj to zmienia kodowanie digital, ale nie obiecuję że u ciebie zadziała.

dzięki mario za odpowiedź, naprowadziło mnie to na właściwą drogę. kodowanie zmienia się w tym radiu przyciskając i przytrzymując jednocześnie klawisze 2 i 4 na wyłączonym radiu. Wówczas trzymając je cały czas należy włączyć radio i przytrzymać przycisk od włączania, po dwóch sekundach zmienia się kodowanie. Dzięki za pomoc przy rozwiązaniu problemu, po zmianie kodowania z Digital 10 na 8 wyświetlanie informacji z radia na wyświetlaczu komputera działa idealnie.

pozdrawiam

swoją drogą radyjko jest fajne bo dysponuje wzmacniaczem 4*20W (sinus), co w porównaniu do mocy 4*7W przy CAR400 czy Delco CDR500 jest niezłą wartością

[ wiadomość edytowana przez: lutas dnia 2007-02-25 17:59:04 ]