MotoNews.pl

Wysokie spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Odrazu przejde do rzeczy. Posiadam:
Opla Omege B
Rp. 1995
mot. 2.5 TDS (BMW -silnik)

Moim problemem jest od pewnego czasu jest spalanie jak juz zamescilem to w temacie. Mianowicie dokladnie nie sprawdzilem na chwile obecna ile dokladnie spala ale normalnie przed tym problemem
spalanie srednio w miescie nie przekraczalo 11-12 L i tyle samo mi wykazywalo na kompie pokladowym.
Teraz zas mi pokazuje od pewnego momentu ok 16-18 L jak jest w rzeczywistosci jeszcze nie bylem w stanie sprawdzic ale juz widze ze jest wiekrze niewiem tylko czy az takie jakie komputer pokazuje.
Hmm glowny problem moj to czy KOMPUTER zwariowal? czy jest jakis wiekrzy problem?
Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego ze jest okres zimowy i spalanie jest wiekrze i czyniniki takie jak ustawienie zbierznosci ,paliwo itd jest istotne przy spalaniu ALE nie AZ TAK!
Prosze o jakies wskazowki co zrobic? Ja osobiscie zastanawialem sie nad sprawdzeniem sondy lambda . A jezeli spalanie okarze sie bez zmian to w takim razie co z tym komputerem ?!
Dzieki wielkie z gory i pozdrawiam aaa i WITAM WSZYSTKICH tak wogole bo jestem nowy

poprawka do arioleb -Aha jezeli chodzi o swiece pisalem z rozpedu

[ wiadomość edytowana przez: 2-F-A-S-T dnia 2007-02-20 23:15:12 ]

[ wiadomość edytowana przez: 2-F-A-S-T dnia 2007-02-20 23:15:42 ]

Raczej nie ten dzial. Jesli w twojom td siwece maja cos wspolnego ze spalaniem to moj nie powinien nic spalac bo podaczas pracy swiece sa bez uzyteczne))

Cytat:
2007-02-20 23:04:41, 2-F-A-S-T pisze:
2.5 TDS (BMW -silnik)

ojojoj

Cytat:
Prosze o jakies wskazowki co zrobic? Ja osobiscie zastanawialem sie nad sprawdzeniem sondy lambda .

czyli chyba Ci pali za dużo ale jeszcze tego nie sprawdziłeś.
faktycznie, zacznij od znalezienia sondy lambda

sugeruję w przyszłości zastanowić się chwilę przed walnięciem TAKIEGO posta

żygać sie chce z tym spalaniem , ponadto to sa porady , a nie płacz i skomlenie o spalaniu
pisz i płacz na ogólnym ale nie w poradach
w poradach możesz zamieścić jak np dmuchnac sąsiadke coby cie pies nie pogryzł...

Cytat:
fomin
Wysłany: 2007-02-20 23:23:19

żygać sie chce z tym spalaniem

to przynies sobie miske..

Cytat:
fomin
ponadto to sa porady

A oco Ja prosze chyba nie o to zebys mi zrobil laske tylko poradzil jak znasz problem co robic.. jak nie znasz to niepisz poprostu a BTW komentarze napisz sobie na kartce..

Cytat:
fomin
w poradach możesz zamieścić jak np dmuchnac sąsiadke

najpierw musialbym byc toba..

[ wiadomość edytowana przez: 2-F-A-S-T dnia 2007-02-20 23:51:07 ]

Chyba jakis bunt odczuwam tu. Kolego wiemy ze jestes nowy. Tez niedawno bylem i zanim zaczelem cos pisac to minelo dobrych kilkanascie dni i kilkadziesiat godzin spedzonych przed monitorem na czytanu wszystkiego. Wiec odsylam do regulaminu i wtedy mozesz sie buntowac jak go dokladnie przeczytasz.

Cytat:
7gsi
czyli chyba Ci pali za dużo ale jeszcze tego nie sprawdziłeś.

nie napisalem ze nie sprawdzilem porpostu nie mialem mozliwosci jeszcze i jestem w trakcie sprawdzania.. ale juz na pierwszy zut oka widze roznice jezeli chodzi o spalanie..

Cytat:
7gs
zacznij od znalezienia sondy lambda

Glownie chodzi mi o porade czy moze to byc problem dotyczacy przeklamania komputera czy czynnikow mechanicznych..

pozdro i THX z gory

...

[ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2007-02-21 21:55:12 ]

najpierw:

Cytat:
Mianowicie dokladnie nie sprawdzilem na chwile obecna ile dokladnie spala (...)

potem:
Cytat:
nie napisalem ze nie sprawdzilem (...)

że już nie wspomnę o braku podstawowej kultury w stosunku do innych. WRACAĆ DO PRZEDSZKOLA, i to bardzo FAST, ot co.

hoho, sanatorium chyba czeka...
Krynica, Rabka czy Ciechocinek?

Jak dla mnie to BANan i wracaj do piaskownicy
skoro nie potrafisz dostosowac sie do ogolnie panujacych tu zasad...

PS. a to taki wyciag z regulaminu nie chcialo Ci sie czytac i szukac to poznaj moje chamskie serce

Cytat:
Nowa kategoria. za duzo ważnych i dobrze opisanych porad leży gdzieś na 28 stronie forum. prosze umieszczać tu jedynie dokładne i przydatne porady. Za czas jakiś zrobimy kompilacje i umiescimy na stałe na stronie. Póki co liczymy na Wasza wenę.

Wątki głupskawe i mizerne usuwam. Wysilcie się.
Jak pamiętacie o jakichs które juz uciekły a wam się przydały, dajcie linka.

WSZYSTKIE WĄTKI NIE W TEMACIE - SZCZEGÓLNIE WASZE ZAPYTANIA TYPU - MAM PROBLEM - POMÓŻCIE SĄ BEZWZGLĘDNIE KASOWANE! - NIE SĄ PRZESUWANE DO KATEGORII OGÓLNEJ ( TAM GDZIE ICH MIEJSCE). JEŚLI KTOS WAM ODPOWIEDZIAŁ, W CO WĄTPIĘ - WASZA STRATA. I NIE INTERESUJE MNIE WASZE TŁUMACZENIE O NIEZNAJOMOŚCI FORUM, INTERNETU ITD.

JEŚLI NIE POTRAFISZ NIE PCHAJ SIĘ NA AFISZ

[ wiadomość edytowana przez: Pabelo dnia 2007-02-21 00:30:31 ]

Kolego 2-F-A-S-T najpierw zapoanaj sie z TYM

Cytat:
2007-02-21 00:10:22, sewcio pisze:
wytłumaczyć Ci co i jak BURAKU jeden, a ja chętnie bym mu pomógł...że też tacy idioci jak Ty są na Świecie...

Wyluzuj kolego...

[ wiadomość edytowana przez: _Gepard_ dnia 2007-02-21 03:45:20 ]

tee kozak wyluzuj jesteś tu gościem i jak gość się zachowuj

Cytat:
Dobrze, że mieszkasz w Wa-wie, bo Fomin pewnie by podjechał do Ciebie, wytłumaczyć Ci co i jak BURAKU jeden, a ja chętnie bym mu pomógł...że też tacy idioci jak Ty są na Świecie...

Też się wnerwiłem. Może ja podjadę
Potem się dziwić że warszawiaków nie lubią
U nas jest powiedzenie że 80% warszawiaków jest z Grójca, po wojnie się najechało i w piątki jest zawsze wielki korek bo jadą do "ojców" po kartofle i buraki

Hehehe, dawno jadki nie bylo czy co ?

Nie dreczcie kolegi tylko za to, ze ma klekota, ktory w dodatku mu za duzo pali ! To nie jego wina....

[ wiadomość edytowana przez: Vino dnia 2007-02-21 10:34:25 ]

Cytat:
sewcio...

smialo czekam Srd.pld jak wiesz pajacu gdzie to jest reszte masz w opisie daj znac wczesniej ze bedziesz to cie przywitam!!

do reszty faktycznie nie doczytalem do konca regulaminu...
Pozatym zapytalem i wyjasnilem problem i chcialem krotkiej odpowiedzi... a nie sie produkowac i kazdy z kolej nap.... off toopy te same w kolko doczytaj w zlym dziale kur.... to juz wiem LAJT!! BASTA!!

Cytat:
2007-02-21 10:33:09, Vino pisze:
.... dawno jadki nie bylo czy co ?

Chyba jatki w sensie rzeźni
Że tak się czepnę.....

Już poprawiłem poprzedniego posta, przepraszam jeszcze raz jak kogoś uraziłem, nie będę się tłumaczył skąd ten post się wziął, bo to pewnie nikogo nie interesuje. To się więcej nie powtórzy, założyłem sobie hasło na wygaszacz ekranu, więc już nikt za mnie na forum nic nie napisze...
Jeszcze raz sorki...
Tak przy okazji, jak już mogę coś od siebie napisać...to wyhamuj trochę 2-F-A-S-T.

[ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2007-02-21 21:58:45 ]

Chlopaki, troche wyrozumialosci, kazdemu moze sie zdarzyc niedoczytanie do konca regulaminu, a w szczegolnosci w momencie kiedy samochod moze byc uszkodzony.
2-F-A-S-T przeczytaj uwaznie regulamin CALY a spalanie masz pewnie w normie a jesli troszke wieksze to co z tego, wkoncu jezdzisz Omega

2fast - juz sie domyslam czemu Twe spalanie takie wartosci osiaga. Mysle ze to ma zwiazek z moca silnika, jaka uwazasz ze jest (info w profilu) i w zwiazku z tym pedal odpowiednio traktujesz butem a tu dupa... Zapewne ciezko zrozumiec, ze diesel do bycia fast to niedobra rzecz...
ps. w archiwum masz tyle porad na temat spalania w dieslu ze w ciagu przynajmniej calego dnia nie zdazysz ich wszystkich przeczytac, a w ciagu przynajmniej tygodnia nie zdazysz obskoczyc wszystkich mechanikow, coby Ci ewentualne sterki mogli pousuwac... Wiec lap wyszukiwarke i nie marudz w prowokujacy sposob jezeli chcesz tu byc na dluzej