MotoNews.pl

Avensis -- kluczyk po wymianie baterii

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Wymieniałem baterie w kluczyku do Avensis '99.
I teraz nie mogę otworzyć centralnego zamka poprzez pilot z kluczyka.
Zamykanie działa, co mnie trochę dziwi.
Z tego co przeczytałem tu i ówdzie muszę zsynchronizować układ nadajnika w kluczyku z układem odbiornika w aucie. Potocznie określa się to jako "programowanie kluczyka".
Jak to zrobić?

Pozdrawiam
Grzesiek

P.S.
Próbowałem szukać w archiwum forum ale niestety bez skutku

Witaj
świeżo jestem w tym temacie u mnie nie działa ani otwieranie ani zamykanie. Synchronizacja dokładnie opisana jest w książce obsługi. Jeżeli takiej nie masz to:
będąc w samochodzie otwóż drzwi kierowcy włóż kluczyk do stacyjki i przekręć na ON odczekaj 10 sek i wciśnij 2 razy przycisk LOCK lub UNLOCK podobno ma się pojawić jakiś dziwięk z okolic drzwi.
Ja tak robiłem i mi nie zadziałało pewnie umnie jest jeszcze jakiś inny problem. Jak uda ci się to zrobić to daj znać

Obaj musicie wyczyscic pamiec i zakodowac kluczyk na nowo,oprocz tego GWP musi sobie wyciac w drzwiach kierowcy sterowanie z wkladki zamka bo mu zakorodowal pozycjoner i wiesza sterownik.
Zapomnialem tej procedury przesle wkrotce.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2007-02-21 18:23:19, Bigelektron pisze:
Obaj musicie wyczyscic pamiec i zakodowac kluczyk na nowo,oprocz tego GWP musi sobie wyciac w drzwiach kierowcy sterowanie z wkladki zamka bo mu zakorodowal pozycjoner i wiesza sterownik. Zapomnialem tej procedury przesle wkrotce.

Brzmi strasznie skomplikowanie, na szczęście mnie nie dotyczy!

Dzięki za dobre chęci!

Pozdrawiam
Grzesiek

Dzięki nogal2 za Twój opis. ZADZIAŁAŁO!!!

Jak ci sie znowu zawiesi to wytnij to sterowanie

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Dzięki Nogal2. Mi również na tym etapie pomogło. Później mogłem to sprawdzic w instrukcji, jest dokładnie jak opisałeś. Dla precyzji, w czasie włożenia w stacyjkę i przekręcenia kluczyka w pozycję ON drzwi powinny byc otwarte, po 10 sek jak dwukrotnie naciśniemy lock lub unlock będzie słychac dwukrotne kliknięcie w blokadzie drzwi i po sprawie. Tak to miało miejsce u mnie. Pozdrawiam!

Cytat:
2007-02-21 08:17:21, nogal2 pisze:
Witaj świeżo jestem w tym temacie u mnie nie działa ani otwieranie ani zamykanie. Synchronizacja dokładnie opisana jest w książce obsługi. Jeżeli takiej nie masz to: będąc w samochodzie otwóż drzwi kierowcy włóż kluczyk do stacyjki i przekręć na ON odczekaj 10 sek i wciśnij 2 razy przycisk LOCK lub UNLOCK podobno ma się pojawić jakiś dziwięk z okolic drzwi. Ja tak robiłem i mi nie zadziałało pewnie umnie jest jeszcze jakiś inny problem. Jak uda ci się to zrobić to daj znać

Dzięki POMOGŁO podaj namiary leci ode mnie piwko

Cytat:
2007-02-21 07:47:25, gwp pisze:
Witam, Wymieniałem baterie w kluczyku do Avensis '99. I teraz nie mogę otworzyć centralnego zamka poprzez pilot z kluczyka. Zamykanie działa, co mnie trochę dziwi. Z tego co przeczytałem tu i ówdzie muszę zsynchronizować układ nadajnika w kluczyku z układem odbiornika w aucie. Potocznie określa się to jako "programowanie kluczyka". Jak to zrobić? Pozdrawiam Grzesiek P.S. Próbowałem szukać w archiwum forum ale niestety bez skutku

Mam dokładnie ten sam problem po ożywieniu pilota w kluczyku. Może ktoś pomóc Please. Pozdrawiam

Cytat:
2009-01-16 16:44:01, geistchen pisze:
Mam dokładnie ten sam problem po ożywieniu pilota w kluczyku. Może ktoś pomóc Please. Pozdrawiam

A próbowałeś tak jak to zostało opisane w tym wątku?

Programowanie przeprowadziłem i może bardziej sprecyzuję mój problem. Zamyka teraz z pilota ale nie otwiera z pilota i nie da się po zamknieciu pilotem otworzyć drzwi od środka przez przycisk na drzwiach. Dopiero jak włoże kluczyk do stacyjki i przekręcę na ON to wtedy da się otworzyć z przycisku na drzwiach. Zamykanie i otwieranie ręcznie kluczykiem działa bez problemu. Aha, jeszcze jak zamkne z pilota i trzymam kluczyk w rece to przyciskając przycisk zamykania na dzrwiach kierowcy słyszę stuk zamka, ale przyciskając przycisk otwierania stuku nie słychać. I pytanie, co zrobić aby było ok.
Pozdr.