MotoNews.pl

OT skutki uboczne spawania?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy skutkiem ubocznym spawania i nie odpięcia kabli z aku, np. podczas spawania tłumika, może być uszkodzenie cewki po jakimś czasie?
Pytam, bo jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności już 3 raz w dwóch samochodach po miesiącu padają mi cewki

jezeli spawasz spawarka elektryczna (czy jak ona sie zowie) i podlaczasz uziemienie do samochodu to jak najbardziej trzeba odpiac aku. Jezeli uzywasz normalnej spawary to raczej ma to malo wspolnego, chyba ze cewke potraktujesz ogniem
Osobiscie nie spawam, ale jak mi spawali tlumiki, to sie wlasnie o tym dowiedzialem, ze jakby nie odlaczyli, to mogloby pojsc przepiecie i zjarac kompa lub uklad elektryczny lub w ogole zle sie stac.

po spawaniu el. może padake zaliczyć wszystko co jest elektroniczne w samochodzie, nawet komp

Na mój chłopski rozum , jeśli coś by poszło to od razu.
Ponawiam pytanie.
Czy jest możliwe, że ta cewka mówi papa dopiero po upływie jakiegoś czasu? Jak dla mnie, to jest za duży zbieg okoliczności.
Acha spawanie elektryczne w osłonie CO2

Jako elektronik uważam że niema takiej opcji, aby po czasie od tego typu przepięcia coś się stało. Albo od razu, albo wogóle.
Gdybyś miał zwarcie na wyjściu cewki lub za niską impedancję, za wysokie zasilenie, to jeszcze jestem gotów powiedziec że tak, ale po miesiącu nie możliwe.

Nie wszyscy odpinają-bo nie chcą mieć kłopotów z kodowaniem czegokolwiek później.

Można zapodać na aku takie coś:
Coś tańsze
lub
Coś droższe

Skutek zabezpieczenia i szybkość reakcji ustrojstwa zależy jak zwykle od jakości podzespołów czyli ceny.

Miałem przygody z tłumikami i podpięcie podobnego ustrojstwa do aku zabezpiecza elektonikę bez konieczności zdejmowania klem i można swobodnie rzeźbić łukiem.

Co do pytania Kuby. Podzielam zdanie Scoobiego - albo padaka od razu albo wcale.

Cytat:
2007-02-22 11:49:24, Solltys pisze:
Nie wszyscy odpinają-bo nie chcą mieć kłopotów z kodowaniem cz

czy w takim razie wystarczy odpiąć akumulator by uchronić wszelką elektronikę jak..komp ..czy od ABS lub od skrzyni automatycznej ...bez konieczności dodatkowego wypinania z kostek tych elementów ...no bo masa cały czas ma kontakt....???

witam!

przy spawaniu powinno sie odłączać akku ze względu na możliwość popalenia prawie wszystkiego co jest na prund w aucie

co do zmyślnych urządzeń zabezpieczających przed takimi zdarzeniami to nie wiem, nie używałem...

fakt problem chociażby kodu do radia może być w niektórych przypadkach co najmniej "problematyczny" ale lepsze to niż spalona elektryka... "lepiej zapobiegać niż leczyć" !

pozdrawiam