Ma ktoś swoją knajpę? Ile to kosztuje?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich. Ostatnio chodzi mi po głowie taka myśl - założyć własną knajpę, fajny klubik z cateringiem, wieczorkami tematycznymi muzcznie, w dzień normalny pub lub restauracja, w weekendy koncerty na żywo, rockotecki, wieczorki jazzowe itd. Ile taki interes może kosztować? Ile trzeba mieć, żeby się za to zabrać? Proszę o dzielenie się doświadczeniami. Pozdrawiam.

Moim zdaniem temat - rzeka i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dużo zależy gdzie, jaki standard, jaki lokal, jego status, pozwolenia i wieeeele innych rzeczy.

Ja kiedyś tak sobie liczyłem dla moich warunków rynkowych, to bez 300-400 kpln nie ma co zaczynać.

Witam!
ja właśnie zamykam interes knajpowy. mniejszy niz ty planujesz bo ja poki co mam zwykły bar/pub. I tak:

- pochłania mimo wszystko mnostwo czasu
-po pewnym czasie okazuje sie ,że to dosc stresujace zajecie
- zyski duzo mniejsze niz sie czlowiek spodziewał.
- sanepid
-urzad miasta
- i klienci nas ktorycdh juz nie mozesz patrzec
- miejsce musi byc na tyle dobre, zeby nie przychodzila tylko jedna pewna grupa, bo wiele przypadkowych zdarzeń spowodujer ze bedziesz miał pusto
- polska bieda, lepszych 10ciu z kasa niz 50ciu bez kasy.

Gadałem ze znajomą bo ona otworzyła coś takiego i mówila że jej sie to nie opłaca bo lokal kosztuje towar kosztuje a ma byle jakie zarobki. Więc lepiej sie w to nie pakować. Pozdrawiam

do tego dochodzi "ochrona" prawie tak samo bezlitosna jak sanepid