Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() campino Kadett E caravan Warszawa | 2007-02-25 18:53:53 Witam. Jak to jest z nieoznakowanymi pojazdami policyjnymi. Przykład: Jade sobie całkiem spokojnie koło 120km/h trasa łazienkowską w stolicy( pużnym wieczorem kiedy jest mały ruch) gdzie jest ograniczenie do 70km/h. I teraz taka sytuacja: Jedzie za mna nieoznakowany radiowóz np: vectra. Jadą za mną conajmniej 150-200m ( bo prędkość się mieży na odcinku 100m), poczym grzecznie wystawiają kogucika i zapraszaja mnie na bok.
Moje pytanie: Przecież jak jadą za mną z prędkością zbliżoną do mojej(bo inaczej to bym ich zostawił w tyle) to zanim wyciągną koguta to są traktowani jako zwykły pojazd a nie jako uprzywilejowany więc co za tym idzie tak jak ja łamią przepisy ograniczające prędkość!! I jak to wytłumaczyć?? ![]() Mam nadzieje że dość jasno opisałem sprawe ![]() |
![]() Smiglo Opel Kadett Gdynia | 2007-02-25 19:16:23 Co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie ![]() ![]() |
![]() Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2007-02-25 19:34:06 Fakt musza jakos zmierzyc predkosc ale predzej na czyms innym bym sie skupil... mianowicie jechanie przez kilka kilometrow i zbieranie punktow ![]() ![]() |
![]() Slawekp Forumowicz Ascona C Wrocław | 2007-02-25 19:49:10
Uważaj na przyszłoć. /Zawsze zaplacisz/ Chyba że masz policjanta w ridziniie |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2007-02-25 20:28:30 Campino,
jeździj tak dalej, spokojnie, 120 Łazienkowską, albo siekierkowską, albo Toruńską, zreztą gdzie chcesz. Tylko powiedz, gdzie ci się tak spieszy, kartofle się rozgotowują, czy żelazko zostawiłeś włączone. Ciekawe, ile czasu musi minąć i ile mandatów trzeba zaliczyć, zeby zrozumieć, że w ten sposób dojeżdżasz może 5 minut wcześniej albo i to nie. A jeżeli jesteś ciekaw, czy nieoznakowany samochod policyjny ma prawo jeździć jak jeździ, po prostu odmów przyjęcia mandatu. W sądzie cię oświecą ale odpłatnie. Pozdr |
![]() MSJ Pełnoprawny Klubowicz Seat Leon Warszawa | 2007-02-25 21:18:13 Na trasie łazienkowskiej jest chyba 60.
Mierzą na odcinku 200m. dostajesz 10 pkt i 400-500 pln ![]() A nieoznakowany radiowóz ma takie same prawa jak oznawowany. Ma zastosowane te same sygnały dzwiękowe i odpowiednią R. |
![]() Smiglo Opel Kadett Gdynia | 2007-02-25 22:30:09 Mnie raczej zastanawia inna sytuacja, jade droga gdzie wolno jechac 70 a ja mam 80 kilka, mijam znak ograniczenia do 50 i troszke zwalniam i nagle widze suszare wymierzona w moja paszcze wiec daje po hamulcach (wszystko moze w ciagu 2 sekund od miniecia znaku ograniczenia) i zwalniam do przepisowej 50 ale pan i tak mnie zatrzymuje i pokazuje ze jechalem 80 tam gdzie wolno 50 i ze nawet nie probowalem hamowac, i skad mam miec w takiej sytuacji pewnosc ze on mnie nie zmierzyl jeszcze tam gdzie wolno 70 a nie 50? A nawet jak by tak bylo to kto mi w sadzie uwierzy ze to ja mowie prawde a nie policjant? Niby mandat czy tak czy siak ale znaczna roznica w kwocie... |
![]() campino Kadett E caravan Warszawa | 2007-02-26 07:05:18 Janusz- ja podałem hipotetyczną sytuacje.Osobiście w żadnym wypadku w mieście nie osiągam takich prędkości! To trzeba być kretynem żeby tak wariować na drodze.Trzeba sie liczyć z tym że w każdej chwili jakiś koleś może nam zajechać droge i co wtedy? Także niemyśl sobie że trafiłeś na kolejnego bezmuzgowca ![]() ![]() ![]() MSJ- Na trasie Łazienkowskiej jest podwyższenie do 70 tylko bezpośrednio przy dojazdach i zjazdach jest 60.Wiem że oznakowany i nieoznakowany radiowóż maja takie same prawa ale dopiero po włączeniu sygnałó(w) a bez nich są zwykłymi użytkownikami jezdni jak my. Śmigło - Tobie i tak nie uwieży nikt, wiec trzeba zawalniać(hamować) już jak z daleka widzisz znak ograniczający-taka moja teoria. ![]() |
![]() Mariann Forumowicz Vectra B Słupno | 2007-02-26 10:06:26 Witam!
Zgadzam sie z przedmówcą. Na Trasie Toruńskiej nie da się jechać mniej niż ok. 100km/h żeby nie patrzyli na cię krzywym okiem. ![]() |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2007-02-26 10:15:44 Campino, przepraszam, jeżeli przez nieuwagę źle oceniłem sytuację z hipotetycznej tworząc realną.
Sołtys, wiem jak jest na siekierkowskiej i na toruńskiej. Istotnie można się czuć jak kretyn jakąc przepisowo. Mnie to ułatwiają dwie rzeczy, wiek ![]() Nie dalej jak trzy dni temu pewna Astra II na truńskiej wyprzedziła mnie trąbić (jechałem prawym pasem 70) na moście, po czym została zatrzymana przez srebrne, nie oznakowane mondeo na stacji NESTE. Pewnie, ze idiotycnie się człowiek czuje na np siekierkowskiej, trzy pasy w każdą strone i 70 czy 80. Korci zwłaszcza w nocy czy jak jest pusto, żeby pogonić. Ale jak się już swoje odjeździ, to wiadomo, że zysk czasowy niewart tej chwili uciechy, kiedy na szafie konkretna cyfra, nie mówiąc już o bólu, kiedy robią drenaż portfela. A robią i to często, a będą jeszcze częściej, takie życie. |
_Grzesiek_ Pełnoprawny Klubowicz Corsa B , był Senato ... Szczecin | 2007-02-26 14:50:50
Dla lepszego zrozumienia: pojazd nieoznakowany , bez sygnałów, świetlnego i dźwiękowego , jest poj. uprzywilejowanym czy nie? |
![]() sowa-zg Opel Corsa A Zielona Góra | 2007-02-26 23:20:58
Trochę OT, ale mnie właśnie wkurzają wieśniaki jadące lewym, których nie uczyli na kursie, że jedzie się prawym, a lewym wyprzedza (...). |
![]() MSJ Pełnoprawny Klubowicz Seat Leon Warszawa | 2007-02-27 00:26:58
Jeden jechał już ponad 100 na toruńskiej. Zabił 4 osoby na przystanku i dostanie 10-12 lat. |
![]() campino Kadett E caravan Warszawa | 2007-02-27 06:30:39
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() MSJ Pełnoprawny Klubowicz Seat Leon Warszawa | 2007-02-27 14:51:20 Solltys, masz rację. Miałem kiedyś możliwość jeżdzenia samochodem nie oznakowanym. Nie był to radiowóz tylko zwykła służbówka MSWiA. Za szybom miałem R i wszystko, mimo że nie byłem upoważniony do korzystania z eRki to wystarczyło machnąć i jechało się dalej. |
![]() GrzesD Opel Astra F X14NZ Kielce | 2007-02-27 23:18:18 teraz realna sytuacja.
Łorsoł godzina 16 dwa samochody. Ja z kumplem z Nowego dworu.Moja malzonka panicznie boi sie tramwajow (kazdy ma swoj fetysz) wiec do Nowego dworu wybieram droge widokowa. Kolo Sekocina w prawo do Konstancina i Wislostrada wale sobie wycieczkowo prosto przez stolyce srodkowym pasem podziwiajac widoki. Kumpel z Nowego Dworu smignal swoimi drogami prosto przez Warszawe do domu kupic flaszke i ogorki. Dodam ze ma noge "Warszawska". Bylem u niego niecale 8 min po nim... Czasem kazdemu sie spieszy ale jak jade do roboty 140 bo zaspalem to licze sie z konsekwencjami ot co. A radiowozy po to sa coby ganiac choc i mnie sie one nie podobaja z wiadomych powodow |
![]() MSJ Pełnoprawny Klubowicz Seat Leon Warszawa | 2007-02-28 00:21:53
To podstawowy skrót przy wjeździe do Warszawy z południa ![]() Minąłeś jakieś 11-12 świateł. Czyli ominąłeś drugie tyle ![]() |
![]() MSJ Pełnoprawny Klubowicz Seat Leon Warszawa | 2007-04-08 19:27:01 Oglądałem ostatnio program Na osi, i policjant odpowiadał w programie na to pytanie.
I odpowiedź była nieco zaskakująca. Otóż policja w nieoznakowanym może jedynie zarejstrować pierwsze wykroczenie a następnie musi włączyć sygnały uprzywilejowania. Czy w zasadzie nie mogą jechać za piratem i rejestrować kilku wykroczeń... |