Wskaznik od temp. wody Fiat Uno!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jak w temacie mam w Uno liczniki bez temperaturu wody tylko jaka glupa lapka.A dostalem inne ze wskaznikiem temperatury ale jak go poglaczyle to nic nie pokazywal.
I odnosie tego mam pytanie co zrobic zeby zacza pokazywac temperature wody.Zmiana czujnika od wody czy inne podlaczenia kabli w kostce.
Pozdarwiam i czekam na odpowiedzi.

[ wiadomość edytowana przez: Galus dnia 2007-02-25 23:44:01 ]

W uno były dwa rodzaje czujników temperatury wody jeden na lampke a drugi na wskaznik Wymiana na inny czujnik temperatury załatwi sprawe

ja mam taki czujnik z którego wychodzi jeden kabelek + , czy to będzie ten na lampkę?

z obu czujników (na wskaźnika i do kontrolki) wychodzi po jednym przewodzie. Z wygladu zewnetrznego też są podobne do siebie. Różnia sie tylko kontrukcja wewnętrzną - ten do lampki ma czujnik bimetaliczny który po prostu w momencie osiagniecia przez silnik okreslonej temperatury zamyka obwód i lampka sie zapala. W czujniku od wskaźnika jest maly potencjometr. Gallus - w twoim przypadku zmiana czujnika to podstawa. Poza tym musisz sprawdzić na schemacie elektrycznym czy możesz podłaczyć nowy czujnik do starego kabelka czy tez bedziesz musiał przeprowadzić nowy przewód. Sprawdz po prostu czy na kostce w starym i nowym zestawie wskaźników kabelek od temepratury łączy sie z tą samą zworką.

Z tego co pamiętam to raczej temu czujnikowi z uno budową brakuje "trochę" do potencjometru. Raczej termistor