Ile palą Wasze X20XEV ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Pytanie jak w temacie, już nie wiem sam czy mam wierzyć mechanikom, różnej maści tabelkom czy producentowi jeśli chodzi o spalanie wachy przez ten motor. Moja bestia na 640 km połyka 67 litrów V-Powera, nadmienię że większość moich podróży to jazda miejska.

Wg mnie spala ci dokładnie tyle ile powinien (w mieście do 12, poza miastem ok.8-9) (mowa o spalaniu benzyny)

Cytat:
2003-06-03 10:16:09, stapoz pisze:
Wg mnie spala ci dokładnie tyle ile powinien (w mieście do 12, poza miastem ok.8-9) (mowa o spalaniu benzyny)

Stapoz,
a ile Tobie pali ?

Pozdrawiam
Konrad

Moja pali 12 po mieście, 13 z klimą a w zimie to nawet 15 jak docisnę. poza miastem da się wycisnąć nawet 9 literków, pod jednym warunkiem: nie więcej jak 110. Wiecie u mnie kiepskie drogi i trza często hamować. Średnio pali ok 10. po przejściu na gaz dodaj 2l i jest zdrów
pozdr

Ja jestem w szoku, po wymianie uszczelniaczy trzonkow zaworowych już drugi raz pod rząd mam wynik po mieście 9,6. Fakt, że nie jeżdżę jak Dramar , ale jeszcze nigdy nie miałem takich wyników, zawsze było to pod 11 l/100. Ciekawe jak się spisze w trasie tak do 120 ( jak wytrzymam bez depnięcia )

mi piękna też pali ok.11l/100km po mieście a gazu 12 do 12,5l/100km. przy jeżdzie nie koniecznie spokojnej ale bez odcinacza na każdym biegu.
pozd.

Raczej szybka jazda (jak na X20XEV - automat)
w miescie 18 LPG
trasa 13 LPG

pozdro
3

[ wiadomość edytowana przez: 3 dnia 2003-06-06 10:52:14 ]

A moja bestja ostatnio połyka 11,5 LPG!!! I pomysleć, że zimą mieściłem się w 10,5 a nawet mniej. Coś musi być nie tak ale jeszcze nie doszedłem co. Może gazik się zmienił, zimą był ok a latem leją już byle co?? I dodam, że jeżdzę baaardzo ekonomicznie.
Pozdr

ach Panowie kupiliście sobie Omegi i teraz liczycie ile spalą ???!!!
Moja Omega zawsze spali tyle ile jaj zaleję bez względu na rodzaj jazdy
oczywiście żartuje , zrobiłem eksperyment i dałem pojeździć Omą mojej kobiecie po przejechaniu 120km wykręciła spalanie 7,6l/100km trasa. Jak ona to zrobiła , mi się ta sztuka nie udaje.

[quote]
2003-06-05 19:14:56, JanuszGnitecki pisze:
Ja jestem w szoku, po wymianie uszczelniaczy trzonkow zaworowych już drugi raz pod rząd mam wynik po mieście 9,6. Fakt, że nie jeżdżę jak Dramar , ale jeszcze nigdy nie miałem takich wyników, zawsze było to pod 11 l/100. Ciekawe jak się spisze w trasie tak do 120 ( jak wytrzymam bez depnięcia )
[/quot
Janusz - mam o Tobie zdanie dobrego fachowca - więc kieruję do Ciebie kolejne pytanie
Czy trzeba wymieniać uszczelniacze trzonków zaworów - jeśli tak to co ile i jaki ma to wpływ na pracę silnika lub spalanie (ja mam 2,5 v6)
Bo moja bestia chla jak stary alkocholik. Jeżdżąc na gazie po mieście konsumuje 21 - 23 litry gazu na 100 km, na trasie wystarcza jej 14 litrów LPG (tak do 140 km/h). Natomiast na bęzynie wogule kiepsko chodzi i ma znacznie mniejszą moc niż na gazie. Jak ją kupiłem to bezprzerwy się grzał silnik - osiągałok 102 stopnie i włączały się wentylatory, schłodziły do 90 i po paru minutach jak się znowu zagrzał powtórka procesu. Poszperałem na postach i znalazłem rozwiązanie. Poprzedniemu właścicielowi nie chciało się wymienić uszkodzonego czujnika temp. w chłodnicy to go odpia i z wtyczki poprowadił kabelkiem mostek pod bezpieczniki aby włączały się wentylatory. Ja tą partaninę naprawiłem i czyjnik wymieniłem - teraz chodzi jak trzeba - przy 92-93 włącza się mały wentylator i schładza silnik do 90 stopni. Ale zanim do tego doszedłem to jeździłem tak ok 1,5 miesiąca .
Więc zastanawiam się czy mogło to w jakiś sposób zaszkodzić uszczelniaczom, bo nie wiem gdzie szukać przyczyny słabej mocy silnika na benzynie

Jak coś wykombinujesz to daj znać ? Dobrze jest poradzic się jakiejś mądrej głowy.

z góry dzięki - cześć

3 ja mam mniej więcej tak samo. Przy średniej jeździe w mieście 16 na trasie 11-12L LPG. A przy ostrej odpowiednio 18 i 13. Także mam automata.

[ wiadomość edytowana przez: malyy dnia 2003-06-10 20:37:48 ]

mally, wiec pewnie tyle powinien palic

pozdro
3

Pocieszyłeś mnie bo myślałem,że dużo za dużo pali jak na taki silnik ale automat i climatronic robi swoje.

U mnie przy dość delikatnej jeździe: w mieście do 14L na trasie (120km/h) do 10L gazu. Nigdy nie przekroczyłem tych wartości, zwykle wychodzi 0,5L mniej niż podałem. Gdyby nie automat, myślę że spaliłby litr mniej (ale nie zamieniłbym na manuala). Jest szansz, że można nieco zmniejszyć zużycie regenerując to i owo w silniku, ale czy warto się zażynać dla jednego litra (1,45zł w Poznaniu)