Brak iskry po wyczyszczeniu modułu,jak ustawić zapłon?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, szukałem na forum i mniej więcej wiem co robić ale zapytam dokładniej bo nie mam żadnego pojęcia z benzyną.
Chodzi o opla 1.4 monowtrysk.
Silnik palił bez problemu ale że sie nudziłem to postanowiłem go przeczyścić i odkręciłem tam gdzie ustawia sie zapłon. nic w nim nie grzebałem tylko wyczyściłem z rdzy.
kable podpiołem prawidłowo ale brakuje mi iskry.
Kręciłem powoli modułem i jednocześnie zapalałem silnik. W żadnym miejscu nie było iskry.
Powiedzcie jak ustawić zapłon w module, mam jedynie miernik elektroniczny.
Pompa paliwa działa.
co mam sprawdzić. po kolei?

Aha, podpina sie do niej kostke 3 pinową, cała była w osadzie zielonym, wyczyściłem i popryskałem WD. Może coś w niej też robić?

W zasadzie to zapłon ustawia sie za pomoca lampy stroboskopowej-podłącza sie ją na 1 cylinder i oswietla koło pasowe wały korbowego.Wskutek migania lampy znak umieszczony na kole zamachowym powinien byc "nieruchomy" i wtedy tak kręcisz aparatem aby uzyskac wymagane połozenie tego znaku w zględem punktu odniesienia-zapewne taki ząbek plastikowy czy coś w tym stylu nad kołem pasowym.Najlepiej jakbyś sobie doczytał w książce ile ma wynieść kąt wyprzedzenia zapłonu i dokładnie całą procedurę jego ustawiania.A apropo braku iskry to poczyść dobrze tą złączke na aparacie i wtedy zobacz no chyba że odpiąłeś jakichś inny przewód np. od modułu albo WN od cewki.
Pozdrawiam