MotoNews.pl
1 Migajaca kontrolka hamulca recznego (176773/12)

Migajaca kontrolka hamulca recznego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich....czy mogłby mi ktos powiedziec, czym moze byc spowodowane miganie kontrolki wydaje mi sie ze hamulca recznego ? mala ilosc plynu hamulcoweg ? samochod jeszcze hamuje a kontrolka raz mryka raz mozna jezdzic bez problemu

Pozdrawiam i Dziekuje

Mam tu może nieco złośliwe pytanie: czy wogóle zajrzałeś pod maskę, do zbiorniczka płynu hamulcowego zanim zadałeś to pytanie? Bo nie wiem jak Ty ale gdy mi mruga kontrolka hamulców to sprawdzam co się dzieje a nie jadę dalej bo auto jeszcze hamuje.
Oczywiście że migająca kontrolka to oznaka niskiego poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku, ew. oznaka dziurawego pływaka czujnika tegoż płynu.

moim zdaniem miganie kontrolki hamulca recznego nie oznacza malej ilosci plynu, przynajmniej u mnie jest tak ze gdy jest malo plynu zapala sie tylko ta kontrolka przy zegarku, a to ze po zaciagnieciu recznego zapalaja sie obie czyli ta od recznego i ta przy zegarku to juz inna sprawa

W 2101/2102/2103/2104/2105/2106 jedna kontrolka odpowieda za poziom płynu hamulcowego i zaciągnięty ręczny. W Samarze jeszcze nie przetestowałem.
Miga - mało płynu
Świeci się na stało - zaciągnięty ręczny

a to nie wiedzialem ze jest inaczej w innych modelach, btw kolega z problemem nie napisal jaki model ma...

Cytat:
2007-03-01 14:07:03, andrzej_krakow pisze:
W 2101/2102/2103/2104/2105/2106 jedna kontrolka odpowieda za poziom płynu hamulcowego i zaciągnięty ręczny. W Samarze jeszcze nie przetestowałem. Miga - mało płynu Świeci się na stało - zaciągnięty ręczny

miga to zaciagniety reczny... swieci stało mało płynu...

Witam
żeby jeszcze napisał w jakim to aucie
jeśli 2107 to jak napisano wcześniej migająca lampka oznacza zaciągniety ręczny, czasem dźwignia ręcznego może być niedokładnie opuszczona, niski poziom płynu natomiast sygnalizuje czerwona lamka w środkowej konsoli, nad zapalniczką

Cytat:
2007-03-01 14:07:03, andrzej_krakow pisze:
W 2101/2102/2103/2104/2105/2106 jedna kontrolka odpowieda za poziom płynu hamulcowego i zaciągnięty ręczny. [...]

Poprawka:
2106 - migająca kontrolka na zegarach - zaciągnięty ręczny. Od poziomu płynu jest czerwona na konsoli środkowej obok regulacji podświetlenia deski.
Pozdro.

Cytat:
2007-03-01 16:21:07, sheriffnt pisze:
Witam czerwona lamka w środkowej konsoli, nad zapalniczką

w mojej nie ma tam zadnej lampki i nigdy nie było

Witam
Cytat:
2007-03-01 20:20:44, arsen pisze:
w mojej nie ma tam zadnej lampki i nigdy nie było

Pewny jesteś?... może tylko żarówka się wysunęła?... tam na panelu są 4 lampki, 2 nad pokretłem regulacji oświetlenia i 2 nad gniazdem zapalniczki, to: kontrolka ogrzewania tylniej szyby(standard), kontrolka zapiętych pasów(opcja), kontrolka braku płynu (standard), check engine (opcja)

Cytat:
2007-03-01 20:35:34, sheriffnt pisze:
Witam Pewny jesteś?... może tylko żarówka się wysunęła?... tam na panelu są 4 lampki, 2 nad pokretłem regulacji oświetlenia i 2 nad gniazdem zapalniczki, to: kontrolka ogrzewania tylniej szyby(standard), kontrolka zapiętych pasów(opcja), kontrolka braku płynu (standard), check engine (opcja)

absolutnie pewny , w 1500 były w 1300 wersji belgijskiej nie ma nawet nie ma instalacji pod nie brak płynu sygnalisowany jest na tablicy rozdzielczej

U mnie jest następująco (Łada 2107 1500):
1 zaciągnięty ręczny - miga "P" na desce rozdzielczej oraz świeci się "(!)" na środkowej konsoli.
2 mało bądź brak płynu w zbiorniczku - po opuszczeniu recznego świeci się tylko "(!)"

Migajaca kontrolka od hamulcow, moze oznaczac niski poziom(miga bo sie "buja", i raz jest poziom, raz go nie ma)
Moze byc spowodowane wyciekiem(przewod, zblocze,pompa-pod maska i przy pedale)
Jak rowniez moze to byc spowodowane, zuzyciem klockow hamulcowych-przez co tloczki wysuwaja sie bardziej, a w zbiorniczku wyrownawczym brakuje poziomu -min.

Oczywiscie, jesli miga jednostajnie, to reczny, badz wylacznik recznego pod klamka

Witam
Cytat:
2007-03-01 21:14:19, MarTin_ pisze:
U mnie jest następująco (Łada 2107 1500): 1 zaciągnięty ręczny - miga "P" na desce rozdzielczej oraz świeci się "(!)" na środkowej konsoli. 2 mało bądź brak płynu w zbiorniczku - po opuszczeniu recznego świeci się tylko "(!)"

"(!)" Ci się świeci przy zaciągniętym ręcznym, bo masz ilośc płyny w zbiorniku na niskim poziomie, zaciągasz ręczny, rozchylają się szczęki, lekko rozchodzą się tłoczki, spada poziom płynu w zbiorniczku... ale to jest normalny objaw...
Arsen, nie widziałem jeszcze Łady bez lampek na środkowym panelu, stąd moje zdziwienie

Jak miga to może być płyn, sam miałem niedawno coś podobnego, kontrolka włączała się za każdym razem gdy ruszałem i hamowałem, często też przy zmianie biegów, dolałem płynu hamulcowego i się skończyło

Cytat:
2007-03-01 22:20:07, sheriffnt pisze:
Witam Arsen, nie widziałem jeszcze Łady bez lampek na środkowym panelu, stąd moje zdziwienie

wydaje mi sie ze sie nawet o nia opierałes...

wszystkie łady maja tam wytłoczenie, ale nie wszystkie maja tam pociagnieta instalacje

Panowie Andrzej, Arsen, Huey, Krzysiek, Martin i moja skromna osoba, wszelkie nasze rozważania są o kant... no wiecie... , My się staramy a ktoś nawet nie raczył powiedzieć w jakim to aucie

Cytat:
2007-03-01 22:20:07, sheriffnt pisze:
Witam "(!)" Ci się świeci przy zaciągniętym ręcznym, bo masz ilośc płyny w zbiorniku na niskim poziomie, zaciągasz ręczny, rozchylają się szczęki, lekko rozchodzą się tłoczki, spada poziom płynu w zbiorniczku... ale to jest normalny objaw...

totalna bzdura, w 2107 jest tak jak napisal kolega MarTin

Cytat:
2007-03-01 23:55:13, sheriffnt pisze:
Panowie Andrzej, Arsen, Huey, Krzysiek, Martin i moja skromna osoba, wszelkie nasze rozważania są o kant... no wiecie... , My się staramy a ktoś nawet nie raczył powiedzieć w jakim to aucie

A tak jak napisałem, najbardziej irytuje fakt że komuś nie chce się nawet otworzyć maski i zajrzec do zbiorniczka tylko od razu rzuca pytanie na forum.

Cytat:
2007-03-01 20:35:34, sheriffnt pisze:
Witam Pewny jesteś?... może tylko żarówka się wysunęła?... tam na panelu są 4 lampki, 2 nad pokretłem regulacji oświetlenia i 2 nad gniazdem zapalniczki, to: kontrolka ogrzewania tylniej szyby(standard), kontrolka zapiętych pasów(opcja), kontrolka braku płynu (standard), check engine (opcja)

Kiedyś była dyskusja o tym. Ja na konsoli środkowej też nie miałem zadnych lampek. Janisz moze potwierdzic, bo dostał moją konsolę. Miałem 21072 ruską z roku 88 zeszłego wieku.