Folia na szybach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
przyciemniane szyby może wiecie panowie jak to się ma do prawa czy takie folie z giełgy można samemu założyć ?

na tzlnzch syzbach moyesy miec co chcesy pryednie max 30%

Samemu założyć można, tylko ich jakoś to... lepiej nie mówić Podobnie jak większość na Allegro. Choć i na giełdzie i na Allegro można dobry towar wyhaczyć.

Zakładać możesz sam, na tylne szybki (tył boczne i tylna), możesz z nimi robić co chcesz. Przednie boczne też możesz kleić, ale... muszą mieć przepuszczalność światła co najmniej 70%, więc jeśli masz fabrycznie zielone szyby, to już nic z nimi nie zrobisz, jeśli chcesz żyć w zgodzie z prawem. Jeśli masz białe szyby, to jakąś tam najdelikatniejszą folię możesz rzucić. No możesz też bezbarwną, antywłamaniową Aha, i okleić folią wcale nie jest lekko, zwłaszcza tylną szybę... osobiście polecam udać się do ludzi, którzy się tym zajmują, wiedzą co założyć żeby było trwałe a zrobią szybciutko i elegancko.

[ wiadomość edytowana przez: Wojo dnia 2007-03-02 12:50:57 ]

no i fachowcy to chyba jakiś atest też dadzą ?tylko ciekawe ile kosztowało by kombi

Nie dadzą Ci żadnego atestu. Mnie np. owszem dali, ale na tył, a tam to i tak możesz robić co Ci się podoba, a przód jak coś to oni tego nie robili Więc taki atest to sobie można

Koszty - to wszystko zależy od foli, no i ile za robotę. Ja za 5 szyb w 3D zapłaciłem 550zł, ale folie mi ściągali na zamówienie, była droga. Niedługo jadę dostawczakiem, to będzie wesoło...

Aha, no dostałem niby papier że zakład wykonujący przyciemnienie miał jakieś tam uprawnienia, że folia homologowana itp (oczywiście też na tylne szyby) więc jak coś zawsze można było się podeprzeć tym, tylko który Smerf by uwierzył że to na przód też jest

[ wiadomość edytowana przez: Wojo dnia 2007-03-02 12:58:41 ]

Cytat:
2007-03-02 12:51:41, zibi_16_16vkonin pisze:
no i fachowcy to chyba jakiś atest też dadzą ?tylko ciekawe ile kosztowało by kombi

calosc moej viki cena promocyjna ktora zaltwil kolega 450 zl

Fachowcy w Koninie krzyczą 450-600 zł za boczne i tylnią.

zaiste, ze osoby, ktore glosno krzycza, ze nie widza samochodow na drodze w bialy dzien tak chetnie inwestuja w folie przyciemniajace szyby ot taki maly dysonans poznawczy

Cytat:
2007-03-02 14:47:56, maciek701 pisze:
zaiste, ze osoby, ktore glosno krzycza, ze nie widza samochodow na drodze w bialy dzien tak chetnie inwestuja w folie przyciemniajace szyby ot taki maly dysonans poznawczy

chyba nie zrozumiales pewnych aspektow 2 spraw
Woj jedzi na swiatlach i che zeby jezdzono a przeciez przedniej szyby nie przyciemnia

Cytat:
2007-03-02 15:11:16, lukas_s pisze:
chyba nie zrozumiales pewnych aspektow 2 spraw Woj jedzi na swiatlach i che zeby jezdzono a przeciez przedniej szyby nie przyciemnia

z tego co przeczytalem, to przyciemnil 5 szyb, rozumiem,ze zaciemnienie bocznych szyb nie wplywa na widocznosc przez nie, oraz przez boczne lusterka wsteczne, nie mowiac o tym, w ktorym widzimy obraz zza elegancko na czarno zrobionej tylnej szybki

wiec szyba czolowa i przedni boczne maja przepuszczac światlo w 70% i tak jest fabrycznie montowanie jakichkolwiek foli lub czegos innego jest zabronione chyba ze % swiatla przechodzi odpowiedni. A atesty mozna w D... wsadzic co do tylnej szybki to no comment wiadomo co i jak czy w autach dostawczych sa szybki z tylu ??

niestety ale przednich bocznych nie mozesz oklejac folia
tyl mozesz sam okleic pod warunkiem ze masz dwa lusterka zewnetrze a co do przodu to mozesz probowac z folia albo co lepiej przyciemnic piecowo (i w razie kontroli mowisz ze je takie kupilesz Ates jest; za folie w przednich drzwiach stracisz dowod lub bedziesz musial rwac -przechodzilem przez to mimo ze folia byla atestowana i robione przez atestowany zaklad (ktory uprzedzil mnie ze tak moze byc)

Cytat:
2007-03-02 15:27:16, maciek701 pisze:
z tego co przeczytalem, to przyciemnil 5 szyb, rozumiem,ze zaciemnienie bocznych szyb nie wplywa na widocznosc przez nie, oraz przez boczne lusterka wsteczne, nie mowiac o tym, w ktorym widzimy obraz zza elegancko na czarno zrobionej tylnej szybki

nie wiem ewidentnie chcesz cs udowodnic
nie miales okazji poruszac sie tym samochodem co mial Wojo
nie miales okazji widziec go
a zabierasz glos i starasz sie udowodnic cos

szyby boczne jesli sa przyciemnione odpowiednia folia - dajaca efekt zaciemnienia z zewnatrz a nie z wewnatrz tez uwazasz za zle?
poczytaj o produktach Sunguard i foliach antywlamaniowych
np firmy 3M

Ja kleilem wszystkie szyby byly to moje pierwsze przyciemnianie i wyszlo tak jakbym to robil pierwszy raz ;]

Na przegladzie szybki w dol tak jak i przy kontroli

Cytat:
2007-03-02 15:27:16, maciek701 pisze:

wiec tak :
jak przyciemniasz przednie boczne szyby jasną folią to raczej nie pogarsza to widocznosci do przodu.. chyba ze sie myle.. dziwnym trafem auto troszke jezdziło w KJSach i za kazdym razem przechodziło przez BK bez problemu ..

czyli z tego co zrozumiałem to tylne boczne w drzwiach i cały tył bo to kombi mogę sobie robić i smigać bez atestu i chyba jednak pomęczę się sam bo jednak trochę szkoda kasy tylko zaczekam na wiosnę

dobrze zrozumiałes ale kup porzadną folie, sunguard albo 3m nie jakies badziewie

boczne szyby to łatwa sprawa, tania folia się łatwo rysuje, no ale jest tania i nie żał zdzierać. jak masz troche zdolnosci manualnych i czasu to dasz rade i wyjdzie całkiem nieźle. rób w w miare sterylnych warunkach, bo napoczątku wyglada fajnie a potem wszystko wychodzi.
Co do porzadnych folii, gdzie je można kupic ? bo na allegro nie znalazłem...

na pewno w krakowie na ulicy jagiełły chyba, a na allegro tez była kiedys oferta, nioe wprost foli ale godsc sie ogłaszał,

w katowicach jest siedziba folia teca i w norauto masz folie dość pożądne ale niepamiętam jakiej firmy