MotoNews.pl

[126p] jak zmierzyc głośność tłumika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przyznaje sie bez bicia że nie moge znaleźć w wyszukiwarce odp na moje pytanie

Otóż pytanie brzmi w jakiej odległości od końcówki tłumika powinno sie przeprowadzać pomiar głośności układu wydechowego?? Wiem że pomiar takowy robi się przy 3500 obr/min ale w jakiej odległości??

Bo norma mówi że nie może przekraczać 94 dB ale nic nie wspomina o sposobie pomiaru.

Posiadam przyrząd (pożyczony) którym jestem w stanie dokonac takiego pomiaru. Przyrząd jest bardzo dokładny, więc chce sprawdzić swój tłumik rzeby wiedzieć co odpowiedzieć policji
Jeśli temat juz był to przepraszam i prosze o link.

patrol drogowki za pewna ustalona przez nich kwotą ci chetnie zmierzy
pokaze nawet jak to zrobic

[ wiadomość edytowana przez: bartong44 dnia 2007-03-02 16:51:31 ]

http://www.prawo.psm.pl/?x=D1999_44_432_1

Tu coś jest, ale mało

podjedz na stacje diagnostyczna byle ktora i popros poprostu

http://www.profon.xq.pl/normy/PN-92-S-04051.htm

panowie czytajcie co WRC napisal a nie odpowiadajcie na pałe :/ pisze ze MA przyrzad ktorym moze to zmierzyc i pyta JAK to zrobic a nie GDZIE to zrobic

WRC widzialem dwa sposoby mierzenia:
1. u nas na BK mierzyli w ten sposob ze na wysokosci rury w odleglosci ok 1,5 metra od koncowki
2. w stacji diagnostycznej AK koles stanal w odleglosci ok 1 metra od lewego tylnego rogu auta i skierowal mikrofon w strone wydechu

nie wiem jak jest poprawnie, ale jak ci wyjdzie 100dB to jakbys nie mierzyl i tak bedzie duzo mi na zatyczce na stacji diagnostycznej wyszlo 120 dB takze nie bylo co gadac

fifi dzieki bardzo za ten link. przydał sie jak holera
jest tam wszystko, np: krzywa korekcyjna jaką trzeba ustawic bo o tym tez nie wiedziałem a to ważne dla wyniku. wiem bo w pracy czasami robi sie jakies pomiary.

3zeR_MDS pomiar robie z czystej ciekawości no i wrazie gdyby niebiescy mnie zatrzymali (kolejny raz) to zeby wiedziec czy sie z nimi kłócić czy odrazu powiedzieć "tak Panie Władzo" i przyjąć mandat byle tylko dowodu nie zabrali.
Ostatnio mi sie czepili tłumika (cichego wupexa) i chciał gościu 500 PLN na dzień dobry albo dowód zabrac. ale udowodniłem mu że wiem więcej od niego bo nie znał normy głośności he he skończyło sie na 50 PLN za brak światła.
teraz mam strume z prawdziwego zdarzenia więc sa lekkie obawy o dowód

dziekuje panowie za odpowiedzi. wszysko wskazuje ze prawidlowy pomiar jest w odleglosci 0,5 m od końcówki ale tak jak 3zeR pisze: jak będzie za duzo to i tak nic nie zrobisz (chyba ze zaspawasz końcówke

cos duzo ci powiedzieli... mi ostatnio krzykneli 200 pln za jazde niesprawnym autem (czerwone kierunki) i odebranie dowodu, troche przegieli z tymi 500 moim zdaniem.

to czy 200 czy 500 to tez zależy na jakiego gbura trafisz

Pomiar głośności widzę, że dokonywany jest jak popadnie. Cóż brak precyzyjnych wytycznych. Mi kaszkaka zmierzyli koledzy przed Rajdem Kaszub sprzed dwóch lat . Mikrofon w odleglości 0.5m odsunięty od osi wylotu spalin tak by strumień powietrza nie zniekształcał wyniku. Obroty na poziomie 3krpm. Wynik;] 134dB Hehe cicho nie było;]

Tak więc widzę, że tu samowolna jest pełna. Chyba, że trzeba usiąśc nad wykresem i sobie z niego parametry pomiaru odczytać......

Z tego co pamiętam pomiaru dokonuje sie pod kątem 45 stopni od wydechu w poziomie i 45stopni w góre,w odległości 0,5m.
I na otwartej przestrzeni,żeby nie bylo odbić.

Z policją jest tak że jak zabiorą ci dowód a na pokwitowaniu napiszą np.głośny wydech.To nie dajesz im w łape więcej niż 10pln,
Bo badanie tech w tym przypadku kosztuje 20pln,bez przedłużenia daty.Tylko na badanie jedziesz już z normalnym wydechem....

Chyba nawet całkiem dobrze oamietasz bo w crofcie jest podany taki sam rodzaj pomiaru

jak masz strume to nawet nie musisz mierzyć....

Jest to opisane w załączniku J