Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Szepiet PF 125p/Polonez+1.6Gli Warszawa | 2007-03-04 09:22:22 Mam pytanie dla znawców tego tematu.
Czy w silnikach 1.6 z wielopunktowym wtryskiem nie ma już możliwości zamontowania aparatu zapłonowego (bezstykowego) ??? - zaślepka jest ![]() Mam taki silniczek do kupienia (1.6 GSi) w przystępnej cenie natomiast cała elektryka, komputer i inne wiązki i dodatki wyniosą mnie więcej niż drugie tyle i stąd moje pytanie. Silnik mam zamiar zamontować we Fiacie 125p. Wiem, że niema mimośrodu na pompę paliwa, ale najważniejszy ten zapłon... Może ktoś mi podpowie jeszcze ewentualnie jakieś inne rozwiązanie. Pozdro Dzięki |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-03-04 12:33:44 Wyjmujesz zaślepkę i zakładasz aparat.
Trzeba by przerobić mocowanie kolektora ssącego do głowicy - szpilki sągdzie indziej. Zamiast górnych szpilek w gsi są podciecia na wtryskiwacze. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Szepiet PF 125p/Polonez+1.6Gli Warszawa | 2007-03-05 09:45:56 Aha no to super ![]() ale pompy paliwa nie założe napewno ? O kolektorze wiem i o tych podtoczeniach na wtryskiwacze i mam 3 wyjścia: - albo założyć kolektor z gaźnikiem i kombinować z mocowaniami do głowicy- dolne powiny pasować, a górne zcisnąć jakąś listwą i dokręcić robiąc lekką prowizorkę ![]() - robić nowe górne mocowania w głowicy gwintować itd. - zmienić głowice na inną tzn. 1500 ze starego poloneza którą mam. Co polecacie ? - te podcięcia na wtryskiwacze będą robiły trochę zamieszania - uszczelka, przepływ mieszanki i ogólnie pasowanie tego wszystkiego... ![]() czy sama głowica GSi prócz zmiany charakterystyki sprężyn, kształtu dolotu i tego co podaje Morawski w książce miała jakieś istotnie istotne zmiany w porównaniu do 1500 które mogą mi przysporzyć problemów ? ![]() |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2007-03-05 11:07:44 Aparat od 1600 naturalnie ![]() Pompa paliwa elektryczna zewnetrzna, do nabycia w MTM za ok 120 PLN (przystosowana do zasilania gaxnika z powrotem paliwa - ciśnienie odpowiada ciśnieniu pompy mechanicznej). Przy współpracy gaźnika z wałkiem od GSi pokawiaja sie problemy z praca na wolnych obrotach - dopiero przy ok. 1000 - 1200 silnik zaczyna pracowac w miarę stabilnie. |
![]() Szepiet PF 125p/Polonez+1.6Gli Warszawa | 2007-03-05 23:31:06 A jak bym przezbroił głowice z 1500 na sprężynach i reszcie z GSi ?
Właśnie pompa paliwa... na allegro też już widziałem takie pod gaźnik. Co do stabilnej pracy to czy jest to spowodowane niezgraniem gaźnika czy raczej prostego aparatu zapłonowego z wałkiem GSi - co można zrobić żeby to wyeliminować i żeby obroty 800-900 były O.K.? Czy na boschu też tak jest ? a czy zapłon boscha podejdzie do GSi i będzie chodził równomiernie ? [ wiadomość edytowana przez: Szepiet dnia 2007-03-05 23:31:45 ] |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2007-03-06 10:57:56 Nowsze głowice mialy utwardzane gniazda zaworowe (a o to głownie mi chodziło - wybite W miedzy gniazdami swiec). Dodatkowo głowice polonezowskie miały uszczelniacze zaworowe nie tylko z nazwy (w głowicach fiatowskich były oringi).
Niestabilna praca spowodowana jest charakterystyką wałka rozrzadu, ale poza wolnymi obrotami ma to wiecej zalet niż wad ![]() |
![]() Szepiet PF 125p/Polonez+1.6Gli Warszawa | 2007-03-11 13:59:27 Czyli mówicie żeby zostawić tak jak jest w gsi - założyć aparat zapłonowy 1600, kolektor i gaźnik założyć na głowice gsi, założyć elektryczną pompe MTM i powinno być ok ?
Te podtoczenia w głowicy gsi będą miały jakiś wpływ na spadek osiągów itd ?? |
FSO125Lucas skiery | 2007-12-07 16:33:59 Witam
Niebardzo łapę po co zmieniać kolektor dolotowy na gaźnik? niemożna go zostawić z wtryskiem? (też szykuję się na taką zamiankę, tylko że z elektroniką). |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-12-07 16:48:39 Niektórzy mają dostęp do dobrego silnika ale np GSI, instalację mają pod gaźnik i musieli by wszystko dorabiać, a po co? |
![]() Szepiet PF 125p/Polonez+1.6Gli Warszawa | 2007-12-10 01:38:57 No właśnie. Tak też było w moim przypadku.
Bo cały osprzęt wtryskowy i elektronika do tego GSi kosztowała drugie tyle co silnik z podstawowym osprzętem (czyli alternator, rozrusznik, sprzęgło itd.) Teraz już mogę sie pochwalić że mam założone wszystko tak jak mniej więcej to uplanowałem (tyle że pompa paliwa jest zewnętrzna od Trucka, ale docelowo będzie zatapiana w zbiorniku jak w GLi) Na aparacie zapłonowym 4498 chodzi całkiem przyzwoicie na biegu jałowym - oczywiście w pełni nagrzany - powiedział bym nawet że ładne i równo sobie cyka i to nawet przy obr./min. rzędu 400-500 -niema tendencji do gaśnięcia. Jeszcze nie uporałem się z diabelskim falowaniem na ssaniu ale to chyba raczej wina gaźnika który wyjąłem z PN 1.6 GLE. Powiem tak, w teorii podobno silnik 1.6 na gaźniku ma lepsze osiągi niż 1.6 na wielopunkcie - przynajmniej jeżeli chodzi o moment obrotowy jest spora różnica (132Nm i 87KM na gaźniku) Pomijam oczywiście kwestie ekologiczne, oszczędność paliwa itd gdzie zdecydowanie zwycięża GSi. Jednak na gaźniku zawsze istnieje możliwość dokonania korekt różnych ustawień nie dokładając do tego ani złotówki. GSi można czipować, emulować itd ale jest to niewspółmiernie droga zabawa w stosunku do ew. osiągniętych efektów. Ja zmieniałem ze 115C(łańcuch) na 1.6 CE więc zmianę odczułem i uważam że był warto - he nawet wiercenie otworów w głowicy pod nowy kolektor dolotowy poszło jak z płatka ![]() Mam tylko pytanie co do tych podtoczeń po wtryskiwaczach gsi - jak one wpływają na przepływ i czy pasować je w razie co robiąc takie podtoczenie także w kolektorze ssącym czy zostawić w tym miejscu uskok ? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-12-10 02:48:43 Pompa paliwa zwnętrzna od Trucka jest wygodniejsza w serwisie i ja bym ją zostawił. Nie będziesz musiał baku zmieniać na dostosowany i go zdejmować w razie awarii lub chęci dostania się do niej z jakiejkoklwiek innej przyczyny. |