LPG...... jednak sie moze skusze......

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam silniczek 1,5 16V w swoim samochodziku i dobija mnie powli spalanie wachy w cyklu miejskim ostatnio bylo kolo 11 litrow wiec jak jeszcze patrze na te rosnace ceny zaczynam sie nad gazem zastanawiac..... tylko neiwiem juz czy jest sans do esperaczka ladowac jak ma juz 160 tysi nalatane....

Cytat:
2007-03-04 23:11:42, Jabuszko pisze:
witam mam silniczek 1,5 16V w swoim samochodziku i dobija mnie powli spalanie wachy w cyklu miejskim ostatnio bylo kolo 11 litrow wiec jak jeszcze patrze na te rosnace ceny zaczynam sie nad gazem zastanawiac..... tylko neiwiem juz czy jest sans do esperaczka ladowac jak ma juz 160 tysi nalatane....

Przejeździ drugie tyle. Kalkulacja jest prosta, zobacz ile kosztuje instalka, ile jeździsz kilometrów rocznie, ile chcesz jeździć tym samochodem... Pododawaj, poodejmuj i Ci wyjdzie...

ja swoja instalacje zakladalem przy 171000 a teraz mam 187000 i narazie wszystko jest ok.Przeglady robie co pół roku(koszt 20zl) i instalacja levato nie sprawia mi żadnych problemow

Cytat:
2007-03-04 23:11:42, Jabuszko pisze:

z technicznego punktu widzenia nie ma powodu zeby nie zakladac instalki..tyle tylko ze przy zalozeniu ze przejezdzasz jakies 20tys km rocznie to dopiero za rok instalka zacznie pracowac na siebie..11L pb to normalne spalanie..gazu spali ci minimum 13L..wprawdzie niektorzy twierdza ze im pali 10 ale twierdza tez ze pali 8L pb mi pali 11 pb i 14 gazu..instalke zalozylem 8 lat temu wiec zwrocila sie juz wielokrotnie..ale dzis majac 10 letniego esperaka juz bym gazu nie wladowal..mechanicznie ten samochod spokojnie zrobilby mi nastepne 200kkm ale nadwozie raczej tego nei wytrzyma

hmm no wlasnie ponizej 11 w miescie nie da sie zejsc...tym bardziej warszawa czy wrocław... ja liczylem zwrot instalki za ok 1600 zł to przy dobrym wietrze jazda w cyklu miejscim przez 10 tys zwróci instale...(blisko 1300 zł roznicy przy 11 PB i 12 LPG)

Jak masz zamiar potrzymac furexa przez 3-4 latka to warto

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2007-03-05 09:29:27 ]

Pamietaj Jablek ze gaz w samochodzie to rowniez dodatkowe koszty zwiazane nie tylko z przegladem gazu... Swiece , kable, filitr powietrza musisz miec w b.dobrym stanie wiec czeste wymiany mile widziane. Do tego tylny wydech wypala sie w srodku srednio co 2 lata

Dobrze przemysl ten gaz

A ja ci powiem tak im wczesniej tym lepiej
moj ojciec ma to co ty i zagazował odrazu bo robi ok 35 kkm rocznie i po ponad roku wymienił swiece i przewody kopułke i palec dodam ze jak go kupił to wymieniał tylko swiczki
tłumik fakt wytrzyma 2-3 lata koszt 70zł ale tak czy inaczej twój 10letni lub juz powymianie zamiennik tez ci długo niewytrzyma od soli na jezdni
koszt instalki na pełnym kompie w koło itd to 1600-1700pln i pamietaj nadchodzi okres gdzie PB i tak idzie wgóre a gaz tanieje po zimie i dojdzie do 1.70 w wakacje (ew1,75max)
spalanie typowo miejskie tj przelot ok 7-10km 2-3h postoju w okresie zimy 12lpg a trasa ok 120km/h zejdziesz do 8lpg na spoko

i teraz licz
załozenie 1700zł + ok4200zł paliwo na rok przy 20kkm (sr1,90zł/l)spalanie 12/100 2 filtry gazu co 10kkm +80zł (wymiana na przegladzie gwar) swiczki i przewody 150zł co 2 lata tj +75zł rocznie ok 6050zł rocznie

a na PB 20kkm rocznie spalanie 10/100 2000l x 3.90 =7800

jak gdyby taniej na lpg i to przy 20kkm /1666km /m-c

[ wiadomość edytowana przez: Kula69 dnia 2007-03-05 17:22:09 ]

Cytat:
2007-03-05 17:16:34, Kula69 pisze: i teraz licz załozenie 1700zł + ok4200zł paliwo na rok przy 20kkm (sr1,90zł/l)spalanie 12/100 2 filtry gazu co 10kkm +80zł (wymiana na przegladzie gwar) swiczki i przewody 150zł co 2 lata tj +75zł rocznie ok 6050zł rocznie a na PB 20kkm rocznie spalanie 10/100 2000l x 3.90 =7800 jak gdyby taniej na lpg i to przy 20kkm /1666km /m-c [ wiadomość edytowana przez: Kula69 dnia 2007-03-05 17:22:09 ]

A ja robię filtr gazu co min. 20 tyś km zgodnie z instrukcją.

Dobrze jest zawsze do tego doliczyć ze dwa zbiorniki benzyny czyli jakieś 400 złotych. Zdrowiej dla silnika. No i wtryskiwacze nie padną.

wszytko fajnie ale martwi mnie opcja wydmuchania uszczelki

[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-03-05 17:44:08 ]

Cytat:
2007-03-05 17:43:25, Jabuszko pisze:
wszytko fajnie ale martwi mnie opcja wydmuchania uszczelki [ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-03-05 17:44:08 ]

nie wiem nic o padajacych uszczelkach przez załozenie lpg niby czemu??
a dla poczieszenia to przedzej czy pózniej uszczelka i tak bedzie do wymiany acha jak bys był w SBM w niedziele to Gajer by ci powiedział ile na gazie zrobił , a powiem ci 295kkm a uczszelka padła mu przy290kkm ja mam 255kkm i nic

Cytat:
2007-03-05 17:43:25, Jabuszko pisze:
wszytko fajnie ale martwi mnie opcja wydmuchania uszczelki [ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-03-05 17:44:08 ]

No to się nie martw na zapas. Ja zrobiłem ok100tys na gazie i uszczelka przetrwała.
Na uszczelke nie ma mocnych. Ostatnio kumpla podwoziłem po odbiór Volvo (60lub 70'ka) i mu przy 120tys. uszczelka padła.

A ja bym nie zakladal. Poczytaj na dorum ile z tym jest problemow. Moj esperak zrobil na benie calkowicie bezproblemowo 175tys. Spalanie w miescie do 10l maks. a tak jak jezdizlem ze korkow duzych nie bylo i spokojnie to sie zamykalem w 8. Lepiej sie zorietuj czemu Twoj tyle pali.

Cytat:
2007-03-05 19:23:49, maskekk pisze:
A ja bym nie zakladal. Poczytaj na dorum ile z tym jest problemow. Moj esperak zrobil na benie calkowicie bezproblemowo 175tys. Spalanie w miescie do 10l maks. a tak jak jezdizlem ze korkow duzych nie bylo i spokojnie to sie zamykalem w 8. Lepiej sie zorietuj czemu Twoj tyle pali.

a jakie moga byc powody?? jakies pomysly??check sie nie pali ;(

mój też tyle pali - ciezko zejść poniżej 10 litrów bo sama waga samochodu nie jest mała...poza tym 11 litrów to katalogowe spalanie cyklu miejskiego tak jak 6 trasa przy 120km/h... samo to że jeżdzi się co najmniej w połowie przebiegów miejskich na nierozgrzanym silniku na długim wtrysku pomaga żryć to paliwo także nie wierze w 8 litrów...

Powiem tak, nie chce nikogo urazic, ale sprawnym samochodem jak sie umie jezdzic, nie cisnie go na maksa, patrzy daleko przed siebie co sie dzieje na drodze i zna sie zasady pracy silnika nie ma problemu z osiagnieciem spalania ponizej 8l. Moje tyle chlalo i to jest fakt. Na jednym baku raz obrocilem do szczyrku i spowrotem, fakt ze jechal bardzo ekonomicznie i 110 nie przekraczalem, ale to jest az 720km a jeszcze do wyciagow tam jezdzilem. Teraz mam volvo 850 2.5 20v. Wazy ponad poltorej tony a po miescie warszawa (bez korkow bo ja jezdze zawsze w przeciwna strone ) przy parokrotnym sciganiu sie z pod swiatel i dociagnieciu do 180km/h spalilo mi 10.5l. Myslicie ze to duzo ? Jak ktos nie wierzy to bardzo mi przykro, kalmac nie klamie bo po co ?

Cytat:
2007-03-06 23:52:09, maskekk pisze:
Powiem tak, nie chce nikogo urazic, ale sprawnym samochodem jak sie umie jezdzic, nie cisnie go na maksa, patrzy daleko przed siebie co sie dzieje na drodze i zna sie zasady pracy silnika nie ma problemu z osiagnieciem spalania ponizej 8l. Moje tyle chlalo i to jest fakt. Na jednym baku raz obrocilem do szczyrku i spowrotem, fakt ze jechal bardzo ekonomicznie i 110 nie przekraczalem, ale to jest az 720km a jeszcze do wyciagow tam jezdzilem. Teraz mam volvo 850 2.5 20v. Wazy ponad poltorej tony a po miescie warszawa (bez korkow bo ja jezdze zawsze w przeciwna strone ) przy parokrotnym sciganiu sie z pod swiatel i dociagnieciu do 180km/h spalilo mi 10.5l. Myslicie ze to duzo ? Jak ktos nie wierzy to bardzo mi przykro, kalmac nie klamie bo po co ?

nie chcę sugerować, że kłamiesz ale może Twoje volvo klamie... tzn zawyża przejechany dystans?
Jeśli masz mniejsze od przewidzianych przez projektanta koła, a do tego uwzględnimy przekłamanie licznika to może okazać się, że auto twierdzi, że przejechało 300 km, a w rzeczywistości jest to np. 270 km...

Nie, nie, nie nic z tych rzeczy. Kola standart, a zo do zawyzania to zmierzylem sobie dystans na dzialke z pod domu. Kropka w kropke 25km tyle ile kazdym innym autem . Spalanie liczone recznie, tankujac na tej samej stacji wiec blad pomiarowy nie istnieje.

potrzebuje namiary na dobry zaklad gazowy na terenie warszawy zmozliwoscia placenia ratami....??

GAZZZZ

TUTAJ masz tanio i niedaleko - wiadomo w dużym mieście usługi są duzo drozsze...o jakosci nic mi nie wiadomo

Cytat:
2007-03-07 17:40:39, rafalko pisze:
GAZZZZ TUTAJ masz tanio i niedaleko - wiadomo w dużym mieście usługi są duzo drozsze...o jakosci nic mi nie wiadomo

co sadzicie?

i jaka elektronike?? bingo czy al??