MotoNews.pl

Niedziałające tylne światła.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie , problemem są niedziałające światła tylne , a razem z nimi przednie postojowe ,oświetlenie zegarów i panelu ogrzewania oraz brzęczyk nie zapiętych pasów i włączonych świateł. Sprawnie działają jedynie światła mijania i drogowe przednie. Na początku myślałem ,że to tylko bezpiecznik ale po wymianie na nowy spalił się od razu po próbie włączenia świateł tak jak każdy następny. Przed awarią wyjmowałem jedynie fotel kierowcy. Może miał ktoś z was podobny problem lub wie gdzie ewentualnie mogę szukać przyczyny spięcia i od czego zacząć?
Sprawa ,wiadomo dosyć pilna , a ja nie mam pomysłu jak naprawić tą usterkę i gdzie szukać przyczyny. Piszcie o wszystkim co przyjdzie wam do głowy w tej sprawie.

Cytat:
2007-03-05 19:04:06, marcindt pisze:
Tak jak w temacie , problemem są niedziałające światła tylne , a razem z nimi przednie postojowe ,oświetlenie zegarów i panelu ogrzewania oraz brzęczyk nie zapiętych pasów i włączonych świateł. Sprawnie działają jedynie światła mijania i drogowe przednie. Na początku myślałem ,że to tylko bezpiecznik ale po wymianie na nowy spalił się od razu po próbie włączenia świateł tak jak każdy następny. Przed awarią wyjmowałem jedynie fotel kierowcy. Może miał ktoś z was podobny problem lub wie gdzie ewentualnie mogę szukać przyczyny spięcia i od czego zacząć? Sprawa ,wiadomo dosyć pilna , a ja nie mam pomysłu jak naprawić tą usterkę i gdzie szukać przyczyny. Piszcie o wszystkim co przyjdzie wam do głowy w tej sprawie.

Tak bez patrzenia w schematy... może przyciąłęś przewód pod fotelem od kontrolki zapiecia pasów?

Przyjrzyj się bliżej drzwiom - poruszaj każdym z osobna i sprawdź, czy objaw ustępuje. Często przecierają sięwiązki pomiędzy słupkiem a drzwiami, zwłaszcza z tyłu.

Cytat:
2007-03-05 23:02:03, Navi pisze:
Tak bez patrzenia w schematy... może przyciąłęś przewód pod fotelem od kontrolki zapiecia pasów?

Navi myślisz ,że to mogło by być przyczyną ? Te przewody już wcześniej były niepewne więc może to jest odpowiedź na moje pytanie. Robert_S wiązki pomiędzy słupkiem a drzwiami oczywiście też sprawdzę, gdzieś musi tkwić problem. Dzięki za sugestie .

mam ten sam problem wczoraj już jechałem bez świateł wie ktoś może co jest przyczyną??
Pozdrawiam!

Mam problema, jadąc dzisiaj pojawił się w aucie swąd i zgasło oświetlenie zegarów i całej reszty, po wyjsciu z samochodu okazało sie ze nie mam oświetlenia z tyłu, z przodu było ok wyjąłem bezpiecznik 30A był spalony, wrzuciłem 2 załączyło się i po minucie znów się spalił czytam tu ze wyciągniecie fotela może mieć na to wpływ bo u mnie po wyciągnięciu fotela kierowcy kontrolka pasów już nie świeciła

Ponoć pod fotelem jest jakaś dodatkowa masa
U mnie kontrolka pasów nagle zgasła
Żarówka jest dobra

Mi sie ten bezpiecznik przepalał jak miałem spięcie za radiem

Pozdr.

też możliwe bo jak załączam światła radyjko przygasa

Witam
Podobnie kiedyś miałem w Nissanie tzn. brak postojówek z przodu i swiateł z tyłu brak oświetlenia licznika i panela z ogrzewaniem
Usterką okazał sie przełącznik świateł, po wymianie wszystko wróciło do normy.
pozdr.

włącznik jest w rączce muszę go jutro obejrzeć, już podłączyłem czujnik pod siedzeniem wsadziłem bezpiecznik i wytrzymało 3min radyjko chodzi ale zauważyłem jedną rzecz ze swieci mi się na czerwono kontrolka w przełączniku gazu jak padł bezpiecznik zaświeciło się na żółto tak jak powinno być

Cytat:
2008-01-20 16:11:30, krzychu_ch pisze:
Ponoć pod fotelem jest jakaś dodatkowa masa

Jest napewno , tyle ze jak zobaczyłem ten przewód to byl zielony i zgnity, pewnie gdzies sie woda dostała i pozamiatane,

Maniuś miałem podobny problem , otóż padało mi podświetlenie i pozycje przód tył ale czy bezpiecznik to był 30A ??? Chyba nie, 10A
to max

Problemem był przewód od illuminacji radia (zmiana koloru wyświetlacza radia na negative po włączeniu swiateł)

Cytat:
2008-01-20 21:13:29, Kula69 pisze:
Jest napewno , tyle ze jak zobaczyłem ten przewód to byl zielony i zgnity, pewnie gdzies sie woda dostała i pozamiatane, Maniuś miałem podobny problem , otóż padało mi podświetlenie i pozycje przód tył ale czy bezpiecznik to był 30A ??? Chyba nie, 10A to max Problemem był przewód od illuminacji radia (zmiana koloru wyświetlacza radia na negative po włączeniu swiateł)

raczej nie mam nic takiego albo nie wiem co to jest do radyjka mam normalnie +- i 8 kabli na głośniki i jeszcze jakis +co go zwierałem

do radia dochodzą dochodza dwa plusy jeden normalny zasilający a drugi jest od podświetlenia radia standardy oświetlały się po włączeni świateł u mnie był to brązowy przewód sprawdz czy nie styka sie z masą.
Pozdrawiam!

Cytat:
2007-03-05 19:04:06, marcindt pisze:
...światła mijania i drogowe przednie..

A istnieją światła drogowe tylne?

dzisiaj od rana wziąłem się za światła odkręciłem fotel zdjąłem tapicerkę i co i masakra przewód masy cały zardzewiały wyczyściłem pomalowałem odpaliłem auto wszystko ok gdy włączyłem światła silnik zaczął dziwnie chodzić tak przymulasto gdy bezpiecznik sie spalił silnik znowu zaczoł pracować ok odłączyłem radio i to samo bezpiecznik pali sie po ok 30 sek. już mnie biała bierze

gdzie znajduje sie przekaźnik od tych świateł

poruszałem trochę kablami wszystko pozakręcałem i przód świeci tył nie bezpiecznik dalej sie pali nie mam żadnego warsztatu w pobliżu co by to zrobił

Dzięki pomocy Kolegi Viper555 speca od auto elektryki jest juz po usterce a przyczyną były przygniecione kable a gdzie a nie spodziewał bym sie na gnieździe do świateł przy haku cofając musiałem przyfasolić w gniazdo kabelki podeszły i po sprawie zanim skręcę auto zajmie mi to jakieś 3 dni chociaż usterka była tak widoczna ze wystarczył młotek i izolacja jeszcze raz dzięki