MotoNews.pl
6 Nowe radio ( db-tronic) (177337/267)

Nowe radio ( db-tronic)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanie, chcialem zmienic radio w mojej astrze (mialem starego blupunkta) kumpel podrzucil mi db tronica 6605 R i teraz takie pytanie:
Nie wiem czemu ale radio moge wlaczac jedynie na przekreconym kluczyku ( czy idzie to obejsc zeby na wylaczonym wsyztskim mozna bylo je wlaczyc), razem z tym dochodzi to ze po wylaczeniu silnika rozprogramowuja mi sie stacje.

No i jeszcze zauwazylem ze gdy radio jest wlaczone gasnie data na kokpicie a gdy je wylaczam spowrotem sie zapala.

Czy da rade rozwiazac jakos te problemy czy mam szukac innego radia ??

Co to tego wyłączania się radia razem z zapłonem...pokombinuj wg instrukcji z ustawieniami kabelków od zasilania radia Na wiązce powinny byc 2 rozłaczki, ktore trzeba zamienic miejscami zeby radio mialo stałe zasilanie i nie kasowało stacji itp Co do daty to niestety nie mam pojecia

a jak wygladaja te rozlaczki ?? co to takiego bo ja jestem zielony i nawet nie wiem czego mam szukac.

Czy mozna bezpiecznie wyciagac kabelki z odpowiednich miejsc w kostce i wkladac je gdzies indziej czy trzeba ciac i przelutowywac ??

dat abedzie znikala... to normalka bo z seryjnym radiem oplowskim w miescu daty pojaiwa sie wyswietlacz od radia (RDS itp)
o ile dobrze pamietam, to hcyba trzeba jakis kabelek uciachac i powinno byc dobrze, data bedzie na stale

dobra juz doszedlem co trzeba zrobic teraz mam inny problem, wie ktos dokladnie jak wyciagnac kabelki z kostki ?? tak zeby nic nie ulamac i nie ciac tylko zamienic je miejscami ??

mysle ze trzeba delikatbnie cos podwazyc i wyjac konektorek...

Ja ostatnio jak montowałem radyjko Sony, to w kostce dostarczonej razem z radiem były takie specjalne rozłaczki, mniej wiecej w połowie kabelków, w plastikowej osłonce, takze nie musialem nic przecinać - tylko rozłaczyłem, zamienilem miejscami i dziala A skoro u Ciebie tego nie ma, to tak jak koledzy napisali - podważyc małym śrubokrecikiem

no dobra a moze ktos odpowie konkretnie co dokladnie podwarzyc i gdzie bo jak dla mnie to nic nie dziala a nie chce wyrwac czegos czy zagiac

Też sie kiedyś męczyłem z tą kostką, szarpałem, podważałem i w końcu straciłem cierpliwość, przeciąłem oba przewody i połączyłem na krzyż

musi byc mniej drastyczny sposob, moze ktos inny wie jak to zrobic bo nie chcialbym byc zmuszony na sile

poprostu bierz maly srubokrecik i kombinuj... jakies plastiki odegnij i jush i konektorek wyjdzie, a dokladniej Ci nie powiem bo nie bede rozbieral u siebie auta zeby zajzec do wtyczki... jak co to daj fotke to w to co bedziesz mial podwazyc zakresle czerwonym kolkiem

No dobra to tu jest zdjecie kostki z przodu ktore udaslo mi sie znalezc, mam nadzieje ze da rade cos dojrzec, czekam na odpowedz

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e3198a862563a84.html

POzdrawiam Phate

[ wiadomość edytowana przez: Phate dnia 2007-03-07 08:14:21 ]

sory za podwojnegop posta ale nie moglem cos edytowac poprzedniego :/

Oto sa dwa dokladnie zrobione zdjecia jesli ktos moglby wskazc miejsce w ktorym trzeba cos pokombinowa zeby te styki puscily bylbym bardzo wdzeczny

1. - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d37738efc20f678.html
2. - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf816b2a1b6bbd7c.html

Prosze o pomoc
Phate

eh podważasz cieniutkim wkrętakiem taki metalowy zatrzask w bolcu w kostce od przodu i ciągniesz za kabel
powinien wyjść bez problemu. co do gasnącej daty do to musisz odłączyc przewód od zasilania anteny tj kolor niebieski
co do tego zeby radio nie gasło po wyjęciu kluczyka to musisz znaleśc kabel od zasilania przy wł. zapłonie - czerwony i kabel od zasilani az akumulatora - zółty
ja je ze sobą zamieniłem miejscani we wtyczce i dodatkowo do żółtego podpiołem czerwony.
działa bez problemu.
zresztą ty masz fotki mysłe że jak zrobisz tak jak u mnie na zdjęciach to bedzie ok

tu są kostki

[ wiadomość edytowana przez: adi-000 dnia 2007-03-08 09:43:01 ]

dzieki wielkie juz myslalem ze nikt nie odpowie, jutro to wszytsko zrobie, a mowiac ze lacze czerwony z zoltym masz na mysli normalne skrecenie jednego z drugim takie silowe rozwiacanie

tak zeskrobałem troche izolacji z jednego i skrecilem z drugim
jezeli chcesz to mozesz to zalutowac ale jak mocno skrecisz to nie musisz
aha koniecznie zaizoluj
pozdro i daj znac jak wyszło

czy niezbedne jest zeby łączyc ten czerwony z żółtym czy wystarczy zamienic je miejscami...???

czy kabelek od anteny trzeba jakos obkleic tak ja jest na obrazku,trzeba wogole go ruszac??

pozdro phate

jak nie odłączys zkabla od anteny to na wyświetlaczu nie bedziesz miel daty