MotoNews.pl

[125p]Poszerzane Koła i opony do MR"a

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od kilku dni jestem jak niektórzy z Was wiedzą posiadaczem wczesnego MR'a, Fiata 125 z roku 1976. Wóz obuty jest w opony 165/13 na 4,4 calowych felgach, co nie wygląda dość atrakcyjnie. Tak czy siak muszę mu kupić nowe opony a i felgom przydałaby się co najmniej renowacja. Rozwarzałem kilka opcji m.in ATS Classic albo pozostawienie tego co jest tyle że odnowionych.
A więc decyzja zapadła. MR nie będzie grzecznym Fiacikiem i zostanie obuty w
nieco szersze kółka niż te na których wyjechał 31 lat temu z FSO.
Ale spokojnie, wszystko odbędzie się "po Bożemu" i w klimacie epoki.
Mianowicie udało mi się dziś kupić 4 bardzo ładne felgi 5 calowe od Poloneza
z okrągłymi otworami, pod opony bezdętkowe i do tego z cyckami pod
chromowane dekle. Najlepsze jest to że na jednej z felg jest nowiutka oponka
D-124 (z zapasowego) - będę miał na zapas, która nigdy nie była używana.
Facet na złomie chciał 20 pln za szt, po 20 sekundach negocjacji kupiem te
kompletne koła po 15 pln za szt!!! Dla mnie najważniejsze jest że felgi są
zdrowe i nie mają wydupczonych otworów pod śruby. Poza tą jedną D 124 reszta
opon nadaje się do śmietnika.

Felgi w najbliższych dniach pojadą do poszerzenia i tutaj mam pytanie. Czy
ktoś z Was ma doświadczenie i jest mi w stanie powiedzieć czy poszerzenie na
6 cali przy oponach 185/70/13 nie spowoduje ocierania o kanty tylnych
błotników? Przy założonych nadkolach.

Moje "kolanowe" obliczenia wskazują że po tej operacji Fiacik poszerzy się w
kierunku "na zewnątrz" o ok. 4,8 cm więc trochę dużo...Nie wiem czy dobrze
to policzyłem ale myślę tak: jeśli teraz mam felgi 4,5 calowe a w ich
miejsce teoretycznie wkładam 6 calowe to fachmani muszą wspawać w nie pasek
o szer. 1,5 cala a zatem 1,5cm x 2,54cm daje 3,81 cm. Do tego szersza o 2
cm opona, czyli na stronę więcej o 1 cm i będzie 3,81 cm + 1 cm = 4,81 cm.
Może jednak pokusić się o węższe opony np. 175 R 13, albo felgi poszerzyć
tylko o 1/2 cala?

ja miałem z tyły 7.5 cala i 205/60 r 13 , musiałem podklepać delikatnie ranty i wywalić nadkola , ale ta sama felga i 175 dawała rade , dopiero pod obciążeniem troszke tarło po plastikowym nadkolu . zależy jakie będzie et Twoich felg , ale generalnie powinno pasować

Ja mam u siebie teraz z tylu 185/60/13 i nic nie ociera, wcześniej przy 205 miałem tak samo jak napisał blady - wystarczylo zagiac ranty no i odrobine wyciagnac(ale to doslownie 3-4mm).

15" x 7" 205/60/15 oponka i o plastik zaczyna ocierac jak 3 osoby z tylu siada.
przod 195/55/15 nie ociera nic fela tez 15"x7" wiec i przy 13 nie powinno byc problemu tyle ze zalezy jeszcze jakie et jak pisal blady

A nie lepiej motyle?? Idealnie sie sprawdzają i wygladaja w kanciku Oponki 185/65R14 nic nie obcieraja a jezdzi sie elegancko

Cytat:
2007-03-06 22:33:52, Vyzn-R pisze:
A nie lepiej motyle?? Idealnie sie sprawdzają i wygladaja w kanciku Oponki 185/65R14 nic nie obcieraja a jezdzi sie elegancko

panie w kancie tylko 13stki

Słuchajcie, a czy ktoś z Was mial w kancie taką właśnie konfigurację: poszerzone stalówki od Poloneza na 6 cali i opony 185/70/13? U mnie podginanie rantów nie wchodzi niestety w grę, autko ma oryginalny lakier i nie chcę w nie aż tak ingerować...

Ja powiem o swoim doswiadczeniu. Zanabylem poszerzane felgi pisalo na allegro ze na 7 cali (po pomiarze wyszlo ze sa wlasnie 6 calowe). Mialy byc proste a okazaly sie krzywe jak diabli ale nie o tym mowa.

Zalozylem na nie opony 205/60 generalnie jest cud miod i malina ale dupa troche jest uniesiona do gory w tym autku. Generalnie przejechalem na tym set-apie traske 1000 km przy moze nie pelnym ale bardzo mocnym obciazeniu autka.

Polecam tylko trzeba jesc dobre sniadanie coby krecic kierowajka

Borys... anie lata ci po koleinach na takich laczkach?? Moj juz na 185 myskuje jak sa koleiny

Na szczescie zalozylem te opony w Sczecinie i po koleinach jechalem jedynie 20 km pozniej juz minalem granice i odtad jezdze po w miare gladkich drogach

Hey ho a ja mam pytanko takie mam MRa teraz zalozylem dohca i szeroki dyfer czyli po 3 cm mi doszlo i mam takie smieszne felgi z opla ascony w 5,5 calach i chce je letko poszezyc to ile max moge dolozyc ?? tak zeby bylo okey i nie tarlo ,a no i zawias na podlodze

przy szerokim dyfrze mialem felgi 6 cali et ok 35 i bylo w sam raz

Witam, kółka zostały zakupine 5 calowe od dawnego modelu Poloneza. Nie zdecydowałem się na poszerzanie, do klasycznego "wczesnego MR" takie pasują w sam raz; 5 calowe, pod opony bezdętkowe, z zaczepami pod metalowe dekle. Po pomalowaniu proszkowym i założeniu opon 185/70/13 prezentuje się tak:

wrzuc fotki całego samochodu na felgach

PIĘKNE MASZ TE FIATY , pochwal się tym cudnym 132p , poszedł priv

Cytat:
2007-04-04 23:13:51, Vyzn-R pisze:
wrzuc fotki całego samochodu na felgach

No no koniecznie
Cudeńko ten fiacik