MotoNews.pl

Temperatura płynu w chłodnicy ? Astra F

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przy akiej temperaturze płynu w chłodnicy w Oplu Astrze F powinien włączać się wentylator, u mnie dochodzi do ponad 100 i jeszcze się nie włączył, ale też się nie zagotował, czujnik w chłodniy zmieniony ...

[ wiadomość edytowana przez: seba_b11 dnia 2007-03-07 17:12:40 ]

u mnie jest tak samo 100 czy nawet lekko ponad 100-105 i dopiero się włącza powiedział mi ktoś kiedyś jak zmieniałem płyn w chłodnicy że opel tak ma a może raczej ten silnik
ps.jezdze tak 2lata i nic się nie stało (dzieje)

no to jestem spokojniejszy, bede czekał na ruchy wentylatora dzieki za odpowiedz!

oj ople to maja przekłamania na tych czujnikach albo nie dogrzane albo przegrzane,

Fakt - czujniki przekłamują w obie strony. Ja mam świeżo wymieniony termostat. Po ogrzewaniu widać, że szybko łapie temperaturę, ale desk pokazuje temp pracy poniżej 90st, a w korkach wentylator włącza się jak wskaźnik pokaże ~92-95st .

[ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2007-03-08 08:23:27 ]

Cytat:
2007-03-08 08:22:36, Solltys pisze:
Fakt - czujniki przekłamują w obie strony. Ja mam świeżo wymieniony termostat. Po ogrzewaniu widać, że szybko łapie temperaturę, ale desk pokazuje temp pracy poniżej 90st, a w korkach wentylator włącza się jak wskaźnik pokaże ~92-95st . [ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2007-03-08 08:23:27 ]

ja tez chyba tak mam, w zimie pokazuywał 70 *C a wentylator wlaczal sie przy 92 wymieniłem czujnik i ma 90 *C w lato pewnie bedzie zdrowo ponad 110*C ale wszystko było ok

no dziś w Gdańskich koreczkach grubo ponad stówkę mi pokazał, ale do czerwonki nie doszedł no i wentylator ani drgnął

Ja też tak mam ponad 100 i nic , wentylatora nie słychać. W zimę odwrotnie silnik niedogrzany maź pod korkiem. Termostat puszcza jeszcze na niebieskim. Czy jest jeszcze inny sposób na sprawdzenie temperatury?
Pozdrawiam.

U mnie wentytlator włącza się równo przy 100.
Po uruchomieniu zimnego długo sie nagrzewa, a w korku do uruchomienia wentyla nie potreba dużo czasu i nie ma znaczenia czy jest ciepło czy zimno.
Wymieniony termostat i płyn chłodniczy. Przed wymianą silnik był podczas jazdy zdecydowanie nie dogrzany, natomiast w koreczku nagrzewał sie szybko.

wczoraj jak w Wawie byłem stałem w korku to temp doszła do ok +/- 105 wlaczyl sie wentyl schlodzildo 100 i tak w kolko

To chyba ok wszytsko

U mnie tak samo przy 100 lub troszkę ponad załącza się wentylator. Przy naormalnej jeździe nie w korkach temp na poziomie 95.

O temp to ja bys się nie martwił w tych samochodach tak jest.
Trzeba tylko kontrolować węże od / do chłodnicy. Lubią pękać.

Swoją drogą słyszałem w ASO o dwóch różnych czujnikach na Europę i na cieplejsze kraje.

Racja, przy 105 wentylator zaczyna smigać aż miło

Moje złotko przy 90 stopniach załacza sobie wentylatorek na chwileczke chyba nie przepada za ciepełkiem.
Jednak wydaje mi się to normalne chyba ze ktoś ma odmienne zdanie

ja tak miałem, ale wymieniłem czujnik od wskaźnika na desce bo w zimie pokazywał mi 70 *C i myslałem ze nie dogrzny