MotoNews.pl

Po wymianie sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właśnie odebrałem auto po z warsztatu po wymianie sprzęgła. Kurde ile ja się męczyłem prawie 3 lata z jazdą na starym pedał to mi tak cięzko chodził ze teraz to sie czuje jakby go nie bylo. Pytanko Strasznie nisko bierze gosc mowil ze nie ma regulacji oprocz pod pedalem jakies sruby. Dotrze sie samo czy podregulowac??

Można podregulować. Pedał sprzęgła steruje pompką sprzęgła za pośrednictwem cięgna. Wkręcając je, lub wykręcając regulujemy skok pedału sprzęgła po wczesniejszym odkręceniu kontry-nakrętki.

Można jeszcze pukusić się o sprawdzenie czy ów pedał nie został zapowietrzony

W skrzyni biegów obok siłownika mamy odpowietrznik.
Operacja taka sama jak z hamulcami

Powiedz ile dales za wymiane sprzęgłą razem z gratami? Wymieniales cały komplet czy tylko tarcze? Jakiej firmy wrzuciles graty?
Kurcze ale tych pytań sie uzbieralo

Za robocizne miałem zapłacić 250 ale ponieważ mam instalke gazową nad sprzegłem i trzeba było ją ściągać zapłaciłem 300
A wymieniałem: Tarcze Docisk Łożysko i Wysprzęglik

A koszta części: Kupiłem na allegro To sprzęgło

Cytat:
Można podregulować. Pedał sprzęgła steruje pompką sprzęgła za pośrednictwem cięgna. Wkręcając je, lub wykręcając regulujemy skok pedału sprzęgła po wczesniejszym odkręceniu kontry-nakrętki.

gdzie ta owa nakretka jest i jak nia krecic by wyzej bralo??

Tam pod pedalem sa 2 sruby jedna ktora moge podciagnac sprzeglo na 12 klucz, a druga na korpusie pedala jakis dystans na 14 klucz. Do czego ten dystans??

Kurde powiedzcie mi jedna rzecz bo nie wiem co robic. Jak mialem stare sprzeglo pedal chodzil ciezko jak nie wiem co. Po wymianie tydzien ok ale znow zaczyna chodzic ciezej. Mozliwe to ze przy regulacji ta sruba co jest pod pedalem cos sie zchrzanilo?? Dla mnie ciezka praca sprzegla nie jest mila gdyż mam chora noge i kazdy wiekszy wysilek niezbyt dobrze wplywa. Reklamowac czy co. A moze sie sprzeglo ulozylo.??

Miałem tak samo tzn. po odebraniu samochodu z warsztatu sprzęgło chodziło tak lekko że przez kilka dni nie mogłem się do niego przyzwyczaić ale taki stan nie trwał zbyt długo. Po kilku tygodniach znów było po staremu. Możliwe że sprzęgła w tych samochodach tak mają.

A juz sie cieszylem ze ulzy mi i nie bede az tak nogi nadwyrezal. A tu dupa. Ciekawe czemu się tak dzieje

Tez wczoraj zmienilem sprzeglo i tez mam takie odczucia , no ale u mnie sie zapowietrzylo i musialem odpowietrzyc - przy okazji wymienilem plyn bo mial wyglad zuzytego oleju silnikowego.
Ja wstawilem takie jak mialem oryginalnie czyli LuK za 297 zl (taniej niz na allegro ) ,w lokalnych sklepach albo mieli niewiele tansze noname albo troszke drozszego valeo (o ktorym na forum wypowiadaja sie niezbyt pochlebnie) czy dla bogaczy sachsa za prawie 600zl.
Swoja droga wyszukiwarka jest do d...chcialem poznac opinie o sprzeglach tej marki po wpisaniu Luk wyskakuje ze szukany wyraz powinien miec co najmniej 4 litery a przegladac wszystkie wypowiedzi w ktorych wystepuje wyraz sprzeglo to zajecie na dlugie godziny

gdzie je odpowietrzales?? Na wysprzegliku??

U mnie po wymianie sprzęgła (mowa oczywiście o Esperaku) CAŁY CZAS chodziło leciutko, jak by go w ogóle nie było
Wymieniałem oczywiście u Sławka, to pewnie dla tego tak

tak - na wysprzeglniku , w sumie to nie wiem dlaczego sie zapowietrzylo, bo przed wymiana bylo ok tyle ze sie slizgalo powyzej 2000 obrotow - nity tarly juz o docisk
Moze bylo tak ze do auta wszedl dzieciak i nieswiadomie nacisnal pedal - espero stalo otwarte w garazu ze zdjetym sprzeglem przez niedziele i poniedzialek .

Odswierze temacik ja jutro sie zabieram sie wymiane sprzęgła. Powiedz po co wymieniales wysprzęglik?
Mój Złom stoi teraz pod płotem bo nawet biegu wrzucić czy to jest napewno wina sprzęgła? pedął sprzegła jest twardy pod koniec i tak wchodzi w podłego gdzieś 3/4 i dalej nie idze a wczesniej mozna było do samej podłogi wcisnąć aha i sprzęgło brało pod sam koniec.