Skrzynia biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kurcze od zawsze mam ten sam problem wymieniać olej w skrzyni czy nie.
Panowie z dobrego ASO mowili żeby nie wymieniac bo nie trzeba, z innego ASO (tzw. fachowcy) mowili jak można nie wymieniac plynu skoro każdy plyn trzeba wymienic. Ja posluchalem się tych sprawdzonych i nie wymienilem, teraz ma 6 lat i się martwie ze zle zrobilem. A czy wy wymienialiscie????

Najlepsze jest to ze teraz to już mi wszyscy mowia zebym nie wymienial, bo jak wymienie to skrzynia będzie mi strasznie wyć, z teo powodu ze się już trochę zużyta i opiłki żelaza = syf uszczelniaja skrzynie.

A wy wymienialiście?

Szukaj FGM

Było sporo o tym.

Ja wymieniałem w tym roku, a samochód mam z 96. Żadnych zmian zarówno na lepsze jak i na gorsze nie zauważyłem (może dlatego że wlałem mineralny).
Ja bym ci proponował wymienić. Nic się nie stanie, a pozbędziesz się różnych opiłków i tego typu badziewia które przez parę lat użytkowania się nazbierało.

Ok dzieki - pamietam ze cos takiego poruszalem jeszcze na starym forum, poszukam

Wlasnie tak sie zastanawiam i nie wiem co robic moze wymienie

Poprzedni właściciel mojego autka był chyba lekko nadgorliwy w tym temacie, bo olej w skrzyni wyminiał na każdym przeglądzie, czyli mniej więcej co 8 tys. km. To mnie już zszokowało, tym bardziej, że na wszystkie te wymiany mam rachunki.

Pewnie, że wymień koszty przystępne a efekt murowany.

W/g mojego zabiegu olej syntetyk Quaker... 35-pln za litr x2 = uszczelka dekla skrzyni 15 pln.

A nie wyje Ci teraz skrzymnia? Podobno jak się zaleje syntetykiem w miejsce gdzie był mineralny to może być róznie
A ja dziś zaoszczędziłem jakieś 50 zł! Miałem wymienić olej, ale gostek powiedział, że jak nie ma spustu w skrzyni to wymiana nie jest przewidywana!! I że jest syntetyk. A ja mu na to, że nie w instrukcji widnieje jak byk że olej 80W (czyli mineralny, wdg zasięgniętych informacji) no i ze po 60 wymiana! No to jeżeli się upieram to może mi wymienić... ale po odkręceniu korka poziomu oleju wylała się czerwona ciecz i gość stwierdził że na 100% jest syntetyk i nie mam sensu wymieniać - jak mi się nic nie dzieje!
Przekonał mnie i tym sposobem 20 za wymianę + 32 za 2 literki Mobila mineralnego zostało wi kieszeni

Ja po zakupie autka rocznik 97, a kupowałem na początku tego roku wymieniłem olej w skrzyni na czerwony olej przekładniowy marki Fina - rewelacja, była zima i zmiana biegów stała się dużo lżejsza........

Dużo lżejsza co nie znaczy lekka? Czy to masz na myśli Jaco?
Bo ja się czepiałem zmiany, bo mi się wydawało, że w zimie chodzi do rozgrzania silnika ciężko, ale bez problemu, no i w intrukcji pisali, ale jak czerwony olej ozancza syntetyk to nie ruszam

Wiesz co Plump nie wiem czy to syntetyk
Wiem ,że zdaje egzamin....
ale dowiem się.... - podpytam mechanika.....

No jak było - 20 st. to były lekkie opory ale duzo mniejsze niż na poprzednim oleju......

Ale co to znaczy
Cytat:
była zima i zmiana biegów stała się dużo lżejsza........

Czyli jest też ciężko

[ wiadomość edytowana przez: plump dnia 2003-06-07 00:47:50 ]

Nie no jest lżej i mozna powiedzieć ,że jest lekko

Okey

Ps. przez moją zabawę dwa razy odpowiedziałeś mi na mojego posta (bo go skasowałem, a potem jeszcze raz dodałem hi hi

Ps2. przez to co kiedyś ktoś napisał o tym wpisywaniu postów typu: "nie mam zdania", "nie wiem", "zgadzam się"; to za każdym razem gdy mam ochotę podziękować krótko, czy poprostu odpowiedzieć na jakiś post mam WIELKI dylemat Ale jak z kolei nie odpiszę będzie jesze gorzej więc się nie łamię tylko wpisuję (zresztą "gemby" też ktoś kiedyś skrytykował...)

zgadzam się

Quaker syntetyk jest bardzo dobry. Wymienilem w zimie. Teraz w upal biegi same wchodza - wystarczy dotknac. W zimie przy -15 do -20 znaczna roznica. Przedtem nie moglem wrzucic na mrozie 2-ki. Olej byl mineralny i przy wymianie widac bylo w nim jakas zawiesine,moze opilki...?? Z Quaker mozna przejechac jakies 90 tys.
rjsunset

Plum to jest syntetyk. Ten mechanik ma tracje.
Zreszta juz sam nie wiem, ale skoro nie ma mozlowosci wymiany to chyba nie trzeba wymieniac. No nie wiem ja nie wymieniam, bo boje sie ze bedzie wyc mi skrzynia.

No właśnie - wycie skrzyni też mnie trochę zraziło - w sumie biegi wchodzą oki nawet w zimie Oczywiście mogło by być lepiej ale skoro nie jest aż tak źle to po co ruszać

Zgodnie z naszą instrukcją obsługi olej w skrzyni biegów wymienia się co 30 kkm !
A wymiana oleju nie jest wcale taka trudna, wystarczy kanał lub jakiś "najazd" - odkręcamy śrubki z dekielka, spuszczamy stary olej, wymieniamy uszczelkę na nową i wszystko skręcamy - można wcześniej dekielek i nową uszczelkę przesmarować silikonem ( pomarańczowy!). Do wlania oleju można wykorzystać otworek po wykręceniu wyłącznika świateł cofania - odmierzyć dokładnoe 1,8 l oleju, wężyk z lejkiem i po sprawie