| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-03-11 16:08:15 Omega kompresor Jako ze zosatłem zaczepiony do dyskusji ... Immo napisał. "Tylko zauważ Piotrze, że w cenie tych 12 tys. ojro dostajesz auto, które w porównaniu z Lotusem jest: - dużo nowsze - znacznie ładniejsze - zdecydowanie wygodniejsze - równie szybkie - o wiele rzadsze" Co znaczy nowsze, które elementy z układu jednego omegi B są nowsze w omedze B? Ładniejsze odpuszczam kwestia gustu. Wygodniejsze, Co masz na myśli? Równie szybkie ? Jakieś testy poproszę... Chyba nie napiszecie ze objedzie lotusa? Rzadsze zgadzam się. "Immo ..... No i nie trzeba wkładać w niego następnych tysięcy ojro aby ożył Jak dla mnie to zdecydowanie lesza opcja niż Lotus" Tak zgadza się za 12 tys jak wczesniej napisałem lotus będzie na częsci? Darti Immo Mega zapraszam do dyskusji oraz wszyscy inni którzy chcą zabrać głos w sprawie i znają się na rzeczy. Chcę się czegoś dowiedzieć. |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-03-11 16:37:29 Witam wszystkich.
Mi "B" się podoba, a takie 3,0 kompressor jest bardzo kuszące
Poza ceną zakupu (lub przeróbki) silnika jest jeszcze jednak pytanie o układ jezdny. Moc 340KM to całkiem sporo, więc ciekaw jestem co ze skrzynią biegów, sprzęgłem, wałem, mostem i półośkami. Kolejne pytanie to konkretne hamulce... W lotusie te sprawy zostały rozwiązane, co IMO jest jego przewagą. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-03-11 17:11:35 Audi nie mieszamy, bo nie o to chodzi.
Panowie czy ona jest na 16"? Pytam pod kątem hamulców. Czy siedzenia są seryjne? Jak jest średnica przepustnic w omedze B? Czy w wyżej/niżej wymienionym modelu są większe? [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2007-03-11 17:17:58 ] |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2007-03-11 17:36:19 Nie wierzę, że to autko ma 340 KM... nie ma miejsca
pod maską by zmieścić tam kompresor typu E 90... a który pozwiliłby na ewentualne osiągnięcie takiej mocy. (z to głowy nie dam sobie obciąć ale na dzień dziesiejszy tak sądzę).. Wszystkie inne mniejsze nie dadzą takiego przyrostu mocy. Szacuję, że to autko może mieć ~280 KM. in + 15-20 KM. Od 2 tygodni ćwiczę tematy kompresorów, jestem dopiero na początku tego tematu (tzw. zielony teoretyk). Co do hamulców. Nawet na 15" można wsadzić spore tarcze, zależy to od zacisków hamulcowych. |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2007-03-11 18:26:56
hamulce zapewne są seryjne - jeżeli auto nie będzie służyło do jakichś sportów imo wystarczające przepustnice zapewne też ale to chyba nie problem przy kompresorze fotele seryjne w słabawym sorcie najsłabiej pewnie z przeniesieniem napędu - lepiej pewnie byłoby mieć tam aftomata |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2007-03-11 19:12:56
Turbo to turbo a kompresor to kompresor. Poza bebechami by swobodnie wytrzymały 340 KM w przypadku kompresora trzeba zmieścić kawałek maszynerii... małe to to nie jest. Do silnika 3 litry kompresor jest (musi być) spory (pod względem wymiarów). Trzba to zmieścić pod maską z dojściem do koła pasowego... a tutaj kłania się miejsce. Turbo jest mniejsze z 3 x w porównaniu do kompresora. Można umieścić nisko na wylocie kolektora wydechowego. Jest to dużo łatwiejsze. Druga sprawa to wydajność. Suszarki będą w stanie pompowac więcej ale inna jest charakterystyka pracy silnika. Z kompresorem moc jest rozwijana płynnie, w turbo jest widoczna różnica przed i po punkcie "X"...
EDIT: Tutaj namiary na kompresor Eaton M90 >Kompresory Można by zastosowac także M62 ale gdzie te 340 KM??? Są podane jego wymiary w calach oraz szacowany realistyczny wzrost mocy. Podają, iż w granicach 40%. Do tego trzeba doliczyć (jeżeli chodzi o wymiary) wyjście z kompresora oraz poprawki w pewnej części dolotu. [ wiadomość edytowana przez: marekcaramba dnia 2007-03-11 19:34:15 ] |
profil-usunięty | 2007-03-11 19:44:19 Marku, Steinmetz do Omegi pakuje sprężarki Vortecha, a te są znacznie mniejsze gabarytowo od tych, które przedstawiłeś. Które konkretnie - to zależy pewnie od widzimisię klienta, najczęściej spotykane (jeśli w ogóle tak można powiedzieć o serii liczącej kilkanaście sztuk ) są kity na ~288KM. W tym przypadku 340KM jest jak najbardziej wiarygodne
A co zostało zmodyfikowane w dolocie to widać jak na dłoni ![]() |
Musasi Była Omega B Poznań | 2007-03-11 19:53:35 Kompresor na zdjęciu Omegi z ebaya jest sprężarką promieniową, a M90 to Sprężarka ROOTSA - faktycznie sporo większa - dłuższa od promieniowej - bardziej płaska, ale sporej średnicy.
Temat kompresorów również przerabiam od dobrych kilkunastu tygodni, z tym że wyszedłem już z etapu teorii i obecnie eksperymentuję z konkretnymi własnymi rozwiązaniami. Nic więcej nie piszę na ten temat dopóki nie skończę i faktycznie się to nie sprawdzi w życiu (tylko hamownia będzie dowodem). |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2007-03-11 19:54:38 Vortech jest dużo mniejszy, rzeczywiście.
Jest to fajniejsze rozwiązanie od Eaton'a. A co ze sprawnością i mocą? Zaczynam szukać... Edit: Znalazłem coś takiego: Vortech [ wiadomość edytowana przez: marekcaramba dnia 2007-03-11 19:58:27 ] |
profil-usunięty | 2007-03-11 20:10:16
Nie pytaj który model sprężarki jest montowany bo nie wiem
O ile wiem sprężarki Rootsa zakłada tylko Mercedes, pozostali producenci lub tunerzy montują głównie promieniowe, ew. śrubowe (Jaguar). [ wiadomość edytowana przez: Immo dnia 2007-03-11 20:21:54 ] |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-03-11 20:15:03 Hmm... Troche dużo chcą za te Vortrechy. Tak na chłopski rozum, to te sprężarki to "połówki" turbin. Może więc wziąć turbine od X25DT, przeciąć na pół, założyć koło pasowe i heya
Wiem, że to nie takie proste, ale fajnie by było |
Musasi Była Omega B Poznań | 2007-03-11 20:21:53 faktycznie proste to nie jest - trzeba uzyskać obroty dla takiej małej średnicy wirnika przynajmniej ze dwa razy większe niż w orginałach z napędem mechanicznych + łożyskowanie, smarowanie ...
czyli obroty rzędu 100 tys/min i więcej !!! [ wiadomość edytowana przez: Musasi dnia 2007-03-11 20:23:52 ] |
profil-usunięty | 2007-03-11 20:31:58
![]() |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-03-11 20:44:24
Można by wrzucić dwie zębatki np. ze skrzyni biegów, tak by uzyskać przełożenie 2:1, myślę że to by wystarczyło jako soft wersja |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-03-11 20:46:56 |
Musasi Była Omega B Poznań | 2007-03-11 20:56:04 W opisie Vortecha wspominają o 65 -70 tys.obr/min
jeśli długość "czynna" łopatek wirnika sprężarki jest dwukrotnie mniejsza to dla uzyskania tego samego ciśnienia potrzeba dwukrotnie większych obrotów. Uwierz mi że z obrotami nawet 30 tys. to można co najwyżej zrobić sobie dmuchawkę do chłodzenia w upały. Przełożenie wał korbowy / wał sprężarki to może jakieś 1:3 - 1:4 jeśli jeszcze wewnętrzne 1:5 to masz razem np. 1:20 tj. 3tys.obr - 60tys. 6yts. - 120tys. - teraz to można o czymś rozmawiać |