MotoNews.pl
2 Vectra B brak mocy (178139/267)

Vectra B brak mocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ...
Kupilem 3 tyg. temu Vaxhualla w anglii gdyz tu mieszkam na stale , zaraz po zakupie i ujechaniu jakis +/- 15mil pod zegarem zapala sie pomaranczowa lampka w ksztalcie silnika (engine) po zaswieceniu sie lampki obrotomierz kladzie sie na 0 i przestaje dzialac , a samochod nie posiada mocy ...caly czas jedzie i sie rozpedza ale rozpedzenie go ze 100 do 160 km/h zajelo by mi z 30 min ...jest strasznie wolny, a silnik zaczyna pracowac nierwnomiernie. Pojechalem z nim do warsztatu i koles mi powiedzial ze mam 2 problemy z czujnikami nie zrozumialem dokladnie o jakie mu czujniki chodzi ale wiem gdzie znajduja sie w samochodzie , na koncu posta zalacze zdjecie. Powiedzial ze trzeba wymienic 2 czujniki zeby auto jezdzilo, wymienilismy jedna i kazal testowac auto, problem pozostal a ja zostalem uszczuplony o 140 funtow , teraz mam do wymiany kolejny czujnik / czesc w aucie za 180 funtow + robota i niewiem co zrobic bo kupilem auto za ostatnia kase i teraz wszystko co zarobie to pakuje w niego, dodam ze zdjecie nie jest z mojego vaxhualla ale jezeli takie bedzie potrzebne to je zrobie ...bardzo prosze o pomoc

Edit:
Zdjecia nie da sie tu jakos dodac (chyba rozmiary )
podaje linka

[ wiadomość edytowana przez: Pietrycki dnia 2007-03-13 03:54:14 ]Zdjecie

[ wiadomość edytowana przez: Pietrycki dnia 2007-03-13 03:54:50 ]

Edit:
Silnik 2,0 dti
rok :2001
hatchback

[ wiadomość edytowana przez: Pietrycki dnia 2007-03-13 03:57:35 ]

Sluchaj ten piewrszy zunik na gorze od strony lewego kola stojac przodem do maski to jest przeplywomierz i faktycznie od tego moze sie tak dziac, natomiast ten na dole to nie mam zielonego pojecia co to jest!! W kazdym badz razie zaczol bym od tego pierwszego czyli przeplywomierza, poniewaz w momencie jak on szwankuje to sa wlasnie takie objawy jak mowisz traci moc!! W kazdym badz razie poczekaj moze ktos jeszcze sie wypowie Pozdrawiam

To wlasnie ta czesc zostala wymieniona ...pod pokrywa silnika ta plastikowa z napisem ECOTEC jest chyba nastepny czujnikod obrotow z tego co zkumalem dochodzi do niego taki wezyk prawdopodobnie z powietrzem ale teraz strzelam ktory jest do wymiany (podobno) dzis mi powiedziano ze wymienia mi jeszcze inny czujnik nie powiem gdzie jest bo mi nie pokazano a tylko tlumaczono , i z tego co wiem jak ten czujnik nie da sygnalu od pompy to podobno pompa paliwowa ma byc walnieta ALE jak skoro ja caly czas tym autem jezdze :O ?? nowa pompa paliwowa do diesla w Anglii kosztuje 1600 funtow !! + robota a w polsce ??

To drugie to moze byc zawor recylkulacji spalin, albo cos do intercollera, ale nie jestem pewien.
Co do pompy to w polsce cos ok 2,5 tys, tylko nie wiem czy nowa, czy jakas regenerowana.
Pompy w tych dieslach sa dosc delikatne, ale nie wiem jakie sa objawy - poszukaj na forum.

Obajwy masz ze tak powiem takie same jak u mojego wujka w omedze 2,2 dti i u niego niestety byla do wymiany pompa wtryskowa, ze regenerowana dal 3 tyś

Mam w sojej astrze taki sam silnik.
To drugie miejsce to zawór recyrkulacji spalin, jest (przynajmniej u mnie) sterowany podcisnieniem. Dwa dni temu odciąłem go i o dziwo ... w czasie jazdy zapaliła się pomarańczowa kontrolka silnika, sądziłem, że skoro nie ma tam czujnika to nie będzie sygnału na komputer .... ale czyba w inny sposób jest kontrolowana praca zaworu. Samochód dość dziwnie się zachowywał ... kontrolka zapalała się przy stałej prędkości a gasła w czasie przyspieszania szczególnie na 4 i 5 biegu. Przy zapalonej kontrolce silnik oczywiście nie miał mocy ...
Po podłączeniu zaworu wszystko było już OK, kontrolka się nie paliła.

Napisze tak autko zrobione jestem happy bo to nie pompa

Wymieniono mi jakis czujnik na pompie i na szczescie to on byl walniety , ale tak jak napisal slawek ten zawór recyrkulacji spalin tez byl podejrzeniem ze jest do wymiany

Powiem tylko jedno z prywatnej opini anglika ale dosc dobrze znajacego sie na Vaxhuallu odradza mi ten samochod poniewam jest zbyt duzo czujnikow w otoczeniu silnika , jezeli padnie chodz jeden to auto przestaje byc sprawne.

Dla ciekawskich dodam ze nowa pompa do tego autka w serwisie Opla to koszt 17 tys zl !!!

Dla ciekawskich dodam ze nowa pompa do tego autka w serwisie Opla to koszt 17 tys zl !!!
[/quote]

Witaj
Powiem tak w zlych miejscach szukasz czesci u mnie za pompe dalbys max 15 funa jezeli jeszczo cos bedzie nawalalo daj znac albo zajzyj do Slough
Pozdrawiam

A ja wlasnie widzialem na allegro pompa 3 tys zl - nowa oryg - wyglada na nowa