MotoNews.pl

Tylna półka B sedan

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, pamieta może ktoś czy było coś na temat demontarzu tylnej półki omega b sedan, prosił bym o adres postu bo nie moge znaleźć, dużo jest przy tym zabawy bo musze wygłuszyć matami bo troszke brzęczy, chodzi mi tylko o to jakie elementy zdejmować pokolei żebym przypadkiem od licznika nie zaczynał

taaaa, trochę roboty jest
zdjąć trzeba zagłówki, siedzisko i położyć oparcie. Demontujemy boczne poduchy oparcia poprzez odgięcie dolnych haków do góry, tak aby mozna było odchylić dolną część poduchy poza hak i podważamy całość do góry wyciągając. Zdejmujemy plastikowe osłony nad tylnymi drzwiami, one są w całości aż do tylnych słupków mocowane na zatrzaski z resztą karoserii (ostrożnie odrywamy). kiedy już się je uwolni to trzeba ostrożnie odłączać od środkowej listwy nad tylną szybą. Boczne listwy demontujemy stronami. Rączki nad drzwiamy odkręcamy w pierwszej kolejności.
Otwory na zagłówki są demontowalne, tzn wkładki mają te zatrzaski po bokach wewnątrz (nie pamiętam, ale to proste)
Samą półkę wyciągnąć (potem włożyć) to już nie takie proste. Trzeba ją wyszarpnąć i pilnować czy wszystkie śróbki od strony bagażnika się je wykręciło (lub kołki zatrzaskowe) Nie wszystkie te śróbki lub kołki są od samej półki, niektóre są np od kabli. Nie pamiętam jak wyciągnąłem samą półkę. Stawiała kurewski opór, w którymś momencie po prostu puściła

Mi sie udało wyciągnąć tę półkę bez demontażu plastików na słupkach tak jak to zrobił Hohlick ale może lepiej je zdemontować.Ja walczyłem z tym w 2 osoby.Dobra rada: po odkręceniu nakrętek na śrubach wystających w bagażniku zabezpiecz gwint taśmą izolacyjna wtedy unikniesz porysowania blachy.Nie wiem czy jakieś śruby występuja w wersji bez rolety.Mi na przeszkodzie stanęły jeszcze plastiki na zwijaczach pasów, zdjąłem i jakoś poszło.

Półka u mnie trzymała sie na 3 zatrzaskach które trzeba wypchnąć od strony bagażnika.

A tak u mnie instalacja jest pociągnięta to żebyś nie wypinał wszystkich kołeczków jak ja to zrobilem...

I tak na koniec z ciekawości zerknij jak nie zapomnisz czy też masz instalacje made in Poland z Ełku

dzieki za wskazówki ( widze że tylko koledzy z moich okolic wyciągneli pomocną dłoń ), jutro zabieram sie za rozbieranie półki szkoda że aparat mi padł bo bym troche zdjęć porobił, musze wykleić tą półke matą i nawalić z dwie tuby sylikonu bo wstawiłem do bagarznika mały " wibrator " MAGATA i ta operacja jest bardzo potrzebna, dzięki pozdro

półeczke wygłuszyłem a co sie okazało to drgał jeszcze dach, rozebrałem podsufitke, dach trzyma sie na takich trzech wzmocnieniach które są fabrycznie do blachy przyklejone jakimś nieciekawym klejem który sie wykruszył, wzmocnienia można odchylic delkatnie od dachu co pomogło w wpuszczeniu sylikonu ( jedna tuba ) do tego 5 mat bitumicznych 25x50 cm i jest git, teraz w końcu na zawnątrz samochodu nie słychać żadnego brzęcznia tylko dalikatny niski basik . A propo Ja też mam instalacje elektryczną z Ełku.
Mam nadzieje że moje rady choć troche pomogą tym którzy bedą montowali dobre audio do swojej omegi.

Dobry Czlowieku Sztomber: takie cos wrzuc do dzialu PORADY - zawsze sie moze przydac i nie zginie tak latwo w archiwum