[S] Monitor 19 Trinitron

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak wygląda:

więcej fotek

Monitor ma jedną wade... ciut za jasny obraz, zanim się rozgrzeje to wyświetlają się takie ukośne linie.. po rozgrzaniu znikają......

model monitora: STEP 19 H06FT

Cena 150 zł, do uzgodnienia

Wadę da się prawdopodobnie szybko wyeliminować.
Zdjąć obudowę, odszukać trafopowielacz (od niego do kineskopu idzie taki gruby przewód zakończony "przyssawką"), powinień mieć dwa pokrętła. Jedno z nich jest do ostrości (tego nie ruszamy) a drugie do "jaskrawości". Jeśli potencjometr jest sprawny to wystarczy nim troszkę pokręcić...i po kłopocie.

Mam nadzieję że regulacja jaskrawości z przedniego panela działa.

Cytat:
2007-03-14 17:29:17, AsterixGal pisze:
Wadę da się prawdopodobnie szybko wyeliminować. Zdjąć obudowę, odszukać trafopowielacz (od niego do kineskopu idzie taki gruby przewód zakończony "przyssawką"), powinień mieć dwa pokrętła. Jedno z nich jest do ostrości (tego nie ruszamy) a drugie do "jaskrawości". Jeśli potencjometr jest sprawny to wystarczy nim troszkę pokręcić...i po kłopocie. Mam nadzieję że regulacja jaskrawości z przedniego panela działa.

W tym monitorze pokrętło jaskrawości na trafoku nie występuje.

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2007-03-14 21:39:28, Adam4302 pisze:
W tym monitorze pokrętło jaskrawości na trafoku nie występuje.

No i znowu wyjątek...ja opisałem rutynę
Sadzę że jednak ten potencjometr gdzieś istnieje, może na płytce kinola. Zbyt jasny obraz jest prawdopodobnie konsekwencją złego napięcia na siatce kineskopu.

hehe, Adaś oglądał monitorek i teraz szpanuje wiedzą

Mi ktoś mówił, ze jakiś tranzystor wystarczy wymienić i będzie good...

Nikt nie chce tego fajnego monitorka??

za 120 puszcze