Problem z 1,6 efi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam kolegow i koezanki
mam takiego wlasnie essiego i od poczatku uzytkowania jest z nim problem a mianowicie chodzi mi o to ze nie chce zapalic
po krotkiej jezdzie, gdy silnik sie rozgrzeje rozrusznik nie ma sily przekrecic, kilka prob i lapie jak nowy
wymienilem chyba juz wszystko, aku, przewody, swiece itp. wkladalem nawet rozrusznik od xr3(silniejszy), odpalalem na krotko i NIC wypia sie na mnie chyba ten motorek

i jeszcze jedno pytanko co to jest?wisi na kabelku pod plastikiem kolo nog kierowcy

[ wiadomość edytowana przez: arthefi dnia 2007-03-14 12:36:37 ]

Co do problemow z odpalaniem znane posiadaczom 1.6EFi...

Odnosnie zdjecia, jest to bezwladnosciowy wylacznik pompy paliwa - jak odpukac - mialbys stluczke, to jego rola jest wylaczenie pompy. Zeby odpalic trzeba wcisnac przycisk

zmien skrzynke bezpiecznikow...jak cos mam taka jedna na ktorej pailił essi za kazdym razem, jak mialem ten sam problem w 1.6EFi zalorzylem ta skrzyneczke stan idealny praktycznie i jak reka odjoł...

Cytat:
zmien skrzynke bezpiecznikow...jak cos mam taka jedna na ktorej pailił essi za kazdym razem, jak mialem ten sam problem w 1.6EFi zalorzylem ta skrzyneczke stan idealny praktycznie i jak reka odjoł...

Ale Twoj problem polegal na tym, ze auto krecilo a nie chcialo odpalic, czy wlasnie po nagrzaniu silnika, rozrusznika nie tykalo?

gdy sie silnik zagrzal i chcialem odpalic to nic sie nie dzialo poprzekreceniu kluczyka, jedynie kontrolki przygasaly...

[ wiadomość edytowana przez: RysiekLBN dnia 2007-03-14 15:04:21 ]

juz ktos mi gdzies pisal o tym ze wlasnie moze byc upalona jakas sciezka w skrzynce i znow sie potwierdza moze faktycznie warto by bylo ja wymienic
a co do tego ze kontrolki przygasaja i nic sie nie dzieje to i tak bywa

aha to wylacznik bezpiecz. ale chyba i tak nie dziala bo nawet po jego odlaczeniu mozna smigac

No to moze masz zrobione obejscie na pompe paliwa z pominieciem tego wylacznika... Takie sobie rozwiazanie moim zdaniem.

widocznie bylo dzwonione i ktos grzebal ale toto pikus

też mam taki problemik, ale to tylko nieraz za pierwszym razem nie daje rady przekręcić a le już następnym razem działa.
przy remoncie silnika ojczulek (zna się na samochodach i silnikach) stwierdził że jest strasznie ciężko go przełamac i przekręcić ręko za koło pasowe, ma mocne sprężyny na zaworach, dośc duży stopień sprężania

chyba nie chcesz mi powiedziec ze TTTM

tzn. ze im bardziej mam zajechany silnik to lepiej zapala hehe
sprobuje jeszcze podmienic modul zaplonowy a jak nic z tego nie bedzie to w nastepnej kolejnosci skrzynka bezp.
on musi jezdzic

ja bym sie czepił wylacznika bezwladnosciowego......

on powinien miec 2 kable do siebie, jeden w kierunku skrzynki 2gi w kierunku pompy paliwa.
pisales ze ci wisi na kablu... jednym ??
pisales ze odpiales go (wylacznik) ... a zlaczyles z soba te 2 przewody ??

niby takie oczywiste.. ale czasem cos dziala lepiej jak sie to wlaczy do kontaktu

nie no wisial na dwoch, nie zwieralem ich po odlaczeniu czujnika a i tak zapalal bez tego, pewnie gdzies wczesniej jest zmostkowany
ale jutro sie temu jeszcze przyjze blizej

Mialem te same problemy z odpalaniem mojego eska Ale posluchalem elektryka i wpiolem przekaznik miedzy stacyjke a rozrusznik i po klopocie co do wylacznika bezwladnosciowego to moim zdaniem lepiej niech dziala poto tam jest

no i poszlo
poszedlem za tropem skrzynki bezpiecznikow i okazalo sie ze jeden kabelek z wtyczki jest luzny i bylo to przyczyna wszystkich klopotow
teraz pali ze az milo

jakie wartosci powinien przedstawiac soba czujnik temperatury silnika (do wskaznika), musze go sprawdzic

Cytat:
2007-03-26 19:23:11, arthefi pisze:
(...) jakie wartosci powinien przedstawiac soba czujnik temperatury silnika (do wskaznika), musze go sprawdzic

To się przenieś z tym pytaniem do tematu o wskaźniku. Mam też problem ze wskaźnikiem (jest martwy) ale czujnik jest chyba OK bo zakładałem inny i to samo.

Tak sobie myślę, że Kol. Surec niedługo odpowie na wszystkie podobne pytania i rozwieje wszelkie wątpliwości