| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2007-03-15 00:35:01 A wiec start:
Wciskasz sprzeglo, wrzucasz jedynke a potem jednoczesnie puszczajac sprzeglo naciskasz na gaz
A tak serio - zalezy od silnika, musisz potrenowac, zobaczyc z ilu obrotow jak wystartujesz to nie spadna. U mnie np Idealnie jest tak z 2.5k rpm mniej wiecej
Co do hamowania... Ciezko powiedziec, ja wychodze z zalozenia, ze lepiej jest miec czas gorszy o 1s z powodu zbyt wczesnego hamowania, niz dostac 5s kary
Lapek |
WRC126 Fiat 126 Wałbrzych | 2007-03-15 15:02:53 Wielu zawodników popełnia podstawowy błąd. Mianowicie w momencie odliczania naciska i puszcza pedał gazu w rytm odliczania sędziego. Pytam po co?? żeby było bardziej pomidorowo??
Założe sie ze 80% takich zawodników nie trafia w obroty w momencie puszczenia sprzegła. Prawidłowy start można podejżec na RSMP. Tak jak oni robie równiez ja na kjs-ach czyli: kiedy sędzia(bądź sędzina pokazuje palcami "5" wciskam gaz i ustalam sobie obroty na ok 4,5 tysiąca (z takich mój silnik najlepiej ciągnie przy starcie) i tak trzymam. Teraz kiedy przycodzi moment startu poprostu puszczam sprzegło w zalezności jaka nawierzchnia. Na asfalcie puszczam gwałtownie-ale nie strzelam, chodzi o złapanie momentu kiedy opona zaczyna sie ślizgać czyli granica przyczepności. Natomiast na luźnej nawierzchni sprzegło puszczam wolniej, stopniowo wyczuwając jak bardzo koła sie ślizgają. Gwarantuje ze to najlepszy sposób staru. Ale radze pjechać sobie na plac albo zamknięta droge i ćwiczyć ćwicyć ćwiczyć ![]() |
fuso (M) Furious Moderator ![]() 125Rally / ImprezaWR ... Gdynia | 2007-03-15 18:00:46 sorry za ot ale opowiesc owz przypomniala mi jak wlecialem w identyczny sposob na mete tylko ze powodem bylo jedno kolo hamujace lepiej niz wszystkie ----------------- Franky Garage |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2007-03-15 18:15:45 Rozumiem ze "jedno kolo hamujace lepiej niz wszystkie" to taki eufemizm na "tylko jedno kolo hamowalo" ?
Lapek |
fifi PF 126 BIS, W202 230 ... Toruń | 2007-03-15 21:39:10 Sportowa jazda samochodem tu jest opisany start itd
http://126p.no-ip.info/dload.php?action=file&id=32 |
rejser F&F Sympatyk Fiat Seicento Płock | 2007-03-15 21:44:32 dzieki
|
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2007-03-15 22:11:59 Start z recznego tez fajna sprawa |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2007-03-15 23:02:08 Tak samo jak pod gorke jak sie rusza z recznego. Stoisz na starcie i nie musisz kontrolowac hamulca jeszcze jesli start nie jest na plaskim.
Lap |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2007-03-15 23:13:01
Kilah odnosi sie do hamowania recznym A przy ruszaniu z recznego chodzi o to zeby napiac naped i wyczuc dobrze moment brania sprzegla - ladnie sie wtedy kontroluje start nie dlawi sie ani nie zrywa przyczepnosci - jesli sie pocwiczy |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2007-03-15 23:38:10 No tak ![]() |
profil-usunięty | 2007-03-15 23:54:05 praktyka,
ja do dzis wole szybciej zahamowac niz przestrzelic |
Kilah 126p Kraków | 2007-03-15 23:55:25 Ja was rozumie ale chodzi mi dokładnie o wypowiedź owz jeżeli mamy nożny w podłodze to ręczny nam nic nie daje przynajmniej u mnie w autach tak był .
|
magda_trikolor F&F Sympatyk cc tOrOntO | 2007-03-16 00:04:58 ten, co do startu z recznego to jest on po to ze jak zaciągasz reczny i popsuscisz lekko sprzegło tak, ze czujesz ze zaczyna łapac to masz jakby juz naciągniete wszystkie elementy układu napedowego i nie ma przy puszczeniu sprzegla jakis szarpnieć itp ktore mogą spowodowac urwanie sie czegokolwiek.
zmiana biegów bez odejmowania gazu jezeli ud asie na szh wbić 2 bieg hamowanie z rezcnym i heblem w podłoge to głupota totalna bo lecisz jak na sankach. trza wyczuć granice przyczepnosci. na asfalcie jest to bardzo efektywne. na szutzre mozesz zablokowac bo wtedy opony robią sobie jakby same przeszkode z piachu ktory musza odgarnaić wiec masz jakby taki dodatkowy hamulec w postaci góreczki piasku. to taka teoria. |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2007-03-16 00:57:56 trikolory... kozystac ze swoich osobistych kont a nie sie wymieniac!!! ![]() |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2007-03-17 13:06:43 od czasu gdy mam hyrdro rękaw zawsze z niego startuje, podjeżdzajac pod pstart tez hamuje recznym by już nie zjechać czy przejechać, sędzia odlicza dodaje gazu przeważnie gdzieś ok 2tys popuszczam sprzęgło jak zaczyna łapać czyli dupa auta siada dodaje gazu do ok 3-4tys i staram sie jak najszybciej ruszyć po odliczeniu.
Co do hamowania miałem taki problem ze hamowałem na 2-3 razy raz mnie sędzia zjebał bo nie widział czy juz stoje i ma wyłączyć stopre czy nie hehe to sie wziołem za to potrenowałem i staram sie hamować jednym wduszeniem hamulca i oczywiście jak sie da redukować biegi |
owz F&F Sympatyk sejo/passat Poznań/Skórzewo | 2007-03-17 13:27:51 co do hamowania dodatkowo ręcznym to nie wiem jak u was ale u mnie sprawny ukł hamulcowy nie pozwala na blokowanie tylnich kół. |