Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Qvasiu Polonez Caro 1.6 GLi Lublin | 2002-08-20 16:07:06 Hmm... Nie jestem fachowcem w dziedzinie motoryzacji, ale znam paru, a chyba podobny przypadek mialem w swoim poldolocie... wiec tak, mam pytanko: Gdzie dokładnie to stuka?? Jesli stuka dokladnie w silniku w okolicach walka korbowego, to jest prawdopodobienstwo, ze moze stukac korbowod na wale... u mnie tak bylo - przekrecila sie panewka i korbowod stukal na wale... jest jedno ALE - ale u mnie dzialo sie to (chyba - bo bylo to ponad rok temui nie pamietm) bez wzgledu na pozycję sprzegla!!! Wiec moznaby odkreic miske i sprawdzic, czy tak nie jest (oczywiscie wczesniej spusc olej ![]() |
unky Bydgoszcz | 2002-08-20 17:06:22 Hmmm....
musze dokladnie zlokalizowac skad dochodzą te stuki, ale zdaje sie ze z okolic silnika Dzisiaj zrobię mały test ![]() pozdrawiam unky |
![]() Qvasiu Polonez Caro 1.6 GLi Lublin | 2002-08-20 22:33:53 Aha... jeszcze jest inna mozliwosc... jesli jest to przy puszczonym sprzegle, to moze to byc przyczyna luzu na kole zamachowym, luz na piaście tarczy sprzegla lub defekt lozyska wyciskowego sprzegla... raczej to moze byc to!!! O ile przy wycisnietym sprzegle! Pozdrawiam! |
![]() Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2002-09-03 19:49:05 zdecydowanie jest różnica w dzwięku.Tylko że u mnie ten szum już nie jest delikatny ![]() ![]() |
unky Bydgoszcz | 2002-09-06 10:41:46 Pjezdzilem po wymianie lozysk i walka ze 3-4 dni, i zaczelo cos piszczec.
Juz nie stukac, tylko piszczec. te piski myslalem przed naprawa ze sa zwiazane z tym stukaniem. Po naprawie przestalo piszczec wiec potwierdzilem swoje przekonanie po kilku dniach jednak zaczelo ponownie piszec, ale juz nie stukalo. Pojechalem ponownie do specow i okazalo sie ze piszczy docisk sprzegła z którym styka sie łozysko oporowe. Po wyjeciu okazało się że docisk byl walniety, tzn. blaszki jakby byly lekko powyginanane bo slady po łożysku opoprowym byly nie rowne. W czesci byly wieksze wglebienia i wiekszy slad po łożysku. Wczoraj wymienili mi ów docisk i jest okej. Zobaczymy jak długo ![]() pozdrowka unky co do tych 4 łożysk na sprzegle to moze tak ze dwa byly na sprzegle a dwa w okolicach sprzegla? no nie wiem w sumie. |
![]() Wyrwizab (M) x | 2002-09-06 10:49:07 Hehe a nie mowile ze to moze byc sprezyna talerzowawycisku? ![]() ![]() |
unky Bydgoszcz | 2002-09-06 10:54:18 Moment moment.
Wymiana łożysk i wałka zniwelowała stuki Wymiana docisku wyeleiminowała piski. A wiec nie jest tak że sama wymiana docisku załatwiałaby problem. pozdrówka unky |
![]() Wyrwizab (M) x | 2002-09-06 12:25:00 Hehe wazne ze po klopocie |
![]() Jaro Mazda 323 Warszawa | 2002-09-06 13:13:21 a moze oni wymienili lozyska w skrzyni biegow ???
zreszta nie istotne, wazne ze pomoglo. A tak jeszcze wracajac do szumu lozyska oporowego ( wyciskowego ) to jest to calkowicie NORMALNE w tych autach i wynika z tego ze lozysko jest za slabe do tego docisku, wiec wczesniej czy pozniej bedzie slychac szum. W moim poldku bylo wymieniane jakies 25 tys temu i tez je slychac, a jak mialem fiata to nowiutkie lozysko, ponoc najlepsze na rynku, szumialo jak tylko je wlozylem od samego poczatku. Wiec wszystko kwestia sztuki na jaka trafisz. Tak na marginesie, to wiecie z jaka dokladnoscia byly robione auta w FSO?? Pozdrawiam |
unky Bydgoszcz | 2002-09-09 10:31:04 Jednak nie po kłopocie. Stuki powróciły.
Ale jestem wsciekly. W sobote zrobiłem sobie małą traskę tak ze 100 km. No i po tej jezdzie znowu zaczelo stukac. Przed naprawa bylo tak ze po odpaleniu było zawsze cicho, troche pojezdziłem i zaczelo stukac. Po naprawie natomiast po zapaleniu - cisza, troche sie pojezdziło - do pracy i spowrotem - cisza, wczoraj jednak sie okazało że jak pojechałem sobie ze 100 km, to po zatrzymaniu sie zaczelo stukac tak jak przed naprawa po krotkiej jezdzie. Ale jestem wsciekly. Dodatkowo chyba cos mechaniory spiepszyli bo cala konsola w srodku, ktora jest nad skrzynia (tam gdzie schowek radia) okrótnie sie nagrzała, tak że normalnie parzyła, a w trakcie jazdy po nodze ktora lezala na gazie tak mi gorąco waliło, że prawie się upiekłem. Radio mam w kieszeni a po wyjeciu o mały włos bym sie nie poparzył. Kurde co za osiołki, cos spieprzyli chyba. Z tego co zauważyłem to tam jest jakas guma, ktora zakrywa skrzynie, była obluzowana (pod kieszenią na radio) i moze dlatego tak grzało? Dzisiaj jade reklamowac. Kurcze ile mozna jezdzic do mechanikow zeby dobrze zrobil...ech szkoda słów. pozdrowka |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2002-09-09 10:42:16 To teraz pozostaje już tylko "uchwyt" od sprzęgła, u mnie był objaw brzęczenia i stukotu na luzie, pod osłoną gumową było strasznie sucho i uchwyt wydawał odgłosy wystarczyło lekko wpuścić smaru w sprayu (uważaj aby tarczy sprzęgła przy okazji na wysmarować) i cisza jak makiem zasiał ![]() |
unky Bydgoszcz | 2002-09-10 08:16:39 Bylem u mechanika w sprawie jw.
No i okazało sie ze wina jest po stronie nierowno pracujacego silnika na gazie. Faktycznie silnik jak pracuje na gazie to lekko podszarpuje. Po przełączeniu na benzyne silnik rowno chodził i nic nie stukało, po przełączeniu na gaz po obrotomierzu widac ze minimalnie drga, a ze skrzyni zaczeły wydobywac sie stuki. Mechenik stwierdził, że w wyniku tej nierownej pracy stukaja koła w skrzyni. Co wy na to? By the way - co to moze byc ze nierowno pracuje na gazie? Ale tylko na biegu jałowym i w zerowym położeniu przepustnicy? Jak zwieksze obroty to juz nie faluje no i stuki rowniez zanikaja. Acha - zdecydowanie bardziej faluja obroty jak sie silnik nagrzeje (oczywiscie tylko LPG). pozdrawiam i walcze dalej. |
WALA OPEL Kadett GT Pleszew | 2002-09-10 09:14:40 Gaz jest bardzo wrażliwy na przewody zapłonowe i świece, najpierw wymień świece i powinno być lepiej, a jak wymienisz przewody to będzie bajka. A zobacz najpierw czy mikser od LPG jest gorący bo taki powinien być. Może popraw trochę zapłon. Jak delikatnie na wolnych obrotach szarpie może być za wczesny zwłaszcza jak słychać lekkie detonacje w wydechu. |
unky Bydgoszcz | 2002-09-10 12:27:04 Swiece i przewody wymienilem ze dwa tygodnie temu (problem falowania obrotow juz wtedy istnial - przed wymiana, a po wymianie sie nie poprawil)
Co do mixera to zbadam czy sie grzeje. A zapłon to jak poprawic? Silnik jest na wielopunktowym wtrysku. |