Kody usterek a silnik krokowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Pytanie proste, czy podczas odczytywania kodów powinien pracować silnik krokowy?
Sprawdzałem kody metodą garażową, to jest: spinacz w gniazdo A i B w złączu 10 pinowym.
Najpierw błysk check'a później trzy razy kod 12 - czyli rozpoczęcie procedury, następnie trzy razy kod usterki w moim przypadku kod 25 - wtryskiwacz zbyt wysokie napięcie i tak w kółko, kto tak kody odczytywał ten zna temat.
Jednak podczas całej tej procedury dał się słyszeć cichy dźwięk, po otworzeniu maski namierzyłem silnik krokowy wyglądało to tak jak by się "uzbrajał" do pracy i powracał do punktu wyjściowego i tak cały czas podczas czytania kodów.
Idąc dalej efekt "uzbrajania" słyszalny jest również po włączeniu zapłonu, z tym że tu "zapracuje" i czeka na uruchomienie silnika.
Czy tak ma być czy ....."wizyta u elektromechanika"?
I może coś na temat zbyt wysokiego napięcia na wtryskiwaczu (kod25)
pozdr

jak w kadziu wywaływałem kody usterek, to silniczek krokowy nie wydawał żednych dzwięków.Czemu u ciebie chałasuje nie wiem A ten dzwięk "uzbrajania sie" po włączeniu zapłonu to czasem nie pompa paliwowa? U mnie po włączeniu zapłonu słuchać jak pompa zaczyna pracować, trzeba chwile odczekać jak zassa paliwo i dopiero można uruchomić silnik.

Po wlaczeniu zapłonu on sam sie ustawia, ale zeby to było słychac to chyba nie moze zeczywiscie to dzwiek pompy

Witam
dzięki za podpowiedzi. Nie jest to na pewno pompa paliwa, ta jest pod tylnym siedzeniem i prawie jej nie słychać.
Dodać mogę jeszcze po kolejnym sprawdzeniu dotykając silnik krokowy, że na 100% to on wydaje te dźwięki. I jeszcze do pompy w ta zaczyna pracować z chwilą uruchomienia silnika.

pozdr

pompa paliwowa pracuje od chwili włączenia zapłonu bo musi zassać dawke paliwa potrzebną do rozruchu, a jeśli chodzi o krokowy to u nikogo sie nie spotkałem z takimi dzwiękami. Do elektromechanika nie jedz bo tylko niepotrzebnie zabulisz za robocizne.Jak chcesz to sam sobie kup silniczek i wymień(5minut roboty), a jeszcze lepiej pożycz od kogoś znajomego na godzinke i sprawdz na jego krokowym czy jest tak samo. Ja przed zakupem nowego tak robiłem.