[126] Wentylator alternatora - problem...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otoz jest problem. Silnik caly czas zrywa mi wentylator od altka w zwiazku z tym mam pytanie, ile podkladek i z ktorej strony wentylatora sie daje? I nastepne pytanie jeszcze- czemu jak dokrece nakretke prawie do konca to wentylator jest luzny bo ja tego nie obczajam... Moze mam ten docisk zjechany troche? I ten wypust taki z boku na osce do po kij on tam jest?

[ wiadomość edytowana przez: CarvMachine dnia 2007-03-18 12:21:52 ]
[ powód edycji: hmm...niech no pomyśle..... ]

A klin masz w ośce alternatora włożony?

-----------------
--=RACE TECH=--

Klin zapewne ma wsadzony. Problem tkwi w niedokręconym (luxnym) wentylatorze osadzonym na pisaście pomimo dokręcenia. Po pierwsze wentylator w piaście dociskany jest z obydwóch stron gumowymi podkładkami (amotryzatorami) oraz identyczna w kształcie cienką podkładką blaszaną. Jeśli pomimo zastosowanych podkładek wentylator masz nadal luźny w piaście musisz sprawdzić czy przypadkiem nie brakuje podkładki dystansowej pomiędzy częscia piasty nasuwanej na wałek alternatora a łozyskiem znajdyjącym sie w alternatorze. Brak takowej może także uprzykrzyc zycie. Ponadto jeśli już wiesz, że dobrze masz wszystko poskładane, nie ma luzów i inne problemy nie występują proponuje Ci nakrętke dociskową wkleic na klej do gwintów. Ja tak robiłem i nigdy problemów z luzowanie sie juz nie miałem.....

a jakiej grubosci ta dystansowa ma byc? Taka jak ta blaszana co jest za gumowa? Bo jak sciagalem mocowanie wentylatora to tam nic nie bylo za nim. Co wiecej, mocowanie bylo dosuniete do konca (czytaj do lozyska) Bo Dominik tylko wiatraki wymienial a ze dalej bylo zle to chyba juz nie wiedzial nawet

1. Jaki model auta ??!!??!!
2. Regulamin --> Tytułowanie wątków.

Następnym razem bedzie blok.

1. oczywiscie ze malec
2. Przepraszam, zapomnialem sie troche.

To jakiej grubosci ma byc ta podkladka? A moze to ma byc cos w rodzaju tulei?

[ wiadomość edytowana przez: curek_88 dnia 2007-03-18 15:06:27 ]

Niom to wszytsko jasne;] DOMINIK;] Hehe... Podkładka kształtem taka sama jak jak te gumowe gdrubości około 0.5mm. Co do dystansu to musisz oblookac co i jak. Musi być poprostu dobrze. Nie obcierac o obudowę a jednocześnie mocno trzymac wentylator. Swoja drogą jeśli piasta na która zakładasz wentylator jest w jakikolwiek sposób uszkodzona w miejscu instalacji wentylatora nadaje sie do wymiany.

Niechaj Dominik zajmie się tylko jeźdzeniem i zarabianiem kasy na mechaników. Skoro sie nie zna, a nie raz juz to pokazał niechaj nierusza