Po podlączeniu radia nie działa prędkościomierz i licznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam taki problem, w mojej omci nie było kostki do której podłącza się radio, więc kupiłem na szrocie takową potrójną kość z kablami i podłączyłem ją sam, co prawda nie mogę dojść jak podpiąć kostkę odpowiedzialną za wyświetlacz, ale pozostałe dwie podłączyłem i co się okazuje po podłączeniu do niej radia oplowskiego SC202 nie działa mi prędkościomierz i licznik, a jak odłączę od kości radio to wszystko ok. Poczytałem na forum, przejrzałem również stronkę http://www.studio24.prv.pl/ i nie mogę dojść z tymi kablami. Radio gra ok, głośniki też bez zarzutu, ale wtedy licznik i prędkościomierz niet. Spotkał się ktoś z takim czymś? Acha schematy też patrzyłem, ale trochę się na tym nie znam.. Czy może mi ktoś podpowiedzieć gdzie jest błąd?

Miałem ten sam problem w mojej omesi. jak podłączyłem radio nie działał prędkosciomierz i zegarek na desce. Za ten błąd odpowiedzialne sa kabelki których nie powinieneś podłączać do zasilania czyli górnej kostki. Podłącz tylko te potrzebne czyli czerwony - zasilanie, czarny - masa i zobacz powinno być ok. Prawdopodobnnie jest tak że ten kabelek od predkościomierza podtrzymuje zasilenie radia i odłancajac go nie bedzie trzymało radio pamieci stacji i w takim przypadku trzeba poprowadzic dodatkowy kabel do podtrzymania zasilania z akumulatora lub innego dawcy stałego pradu. Musisz popróbować. Mi to robił kumpel i jest bez problemu teraz. powiedział że zostawił tylko kabelki od zasilania.

ps. prawdopodobnie taki temat juz był na forum wiec dokładnie może ktoś juz to opisał

Hm, czyli ten kabel od podtrzymania ma coś wspólnego z licznikiem i prędkościomierzem? Czy wina może być to, że nie podłączyłem kabli odpowiedzialnych ze wyświetlacz? Gdy odłączę radio to mam normalnie godzinę, termometr i pod spodem datę, a gdy wepnę kości do radia to zostaje sama godzina i temperatura. Włączanie z kluczyka działa ok. W sumie to zależało by mi aby wszystkie te kości podłączyć prawidłowo, bo to radio powinno współpracować z wyświetlaczem w omeszce, tylko, że zostały mi 4 jednakowe kabelki z tej wiązki które chyba odpowiedzialne są za ten wyświetlacz i nie wiem jak to dalej podpiąć. A i jeszcze coś mam tam dodatkowe 4 przewody (czerwony, żółty, niebieski i czarny) wyprowadzone nie z tej wiązki co radio, głośniki itp, wie ktoś co to za przewody?

Zajrzyj na ten post powinno pomóc

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=117427&c=0&hq=pod%B3%B1czenie+radia&f=9

Problem z niedziałającym licznikiem i prędkościomierzem rozwiązany, źle podłączyłem dwa przewody odpowiedzialne prawdopodobnie za podgłaszanie i przyciszanie radia w zależności od prędkości jazdy (Blaupunkt SC202 nie ma funkcji regulacji głoścności w zależności od prędkości jazdy), wystarczyło je zamienić ze sobą, jest to wtyk 1 oraz 2 w kości A. Teraz tylko jeszcze muszę rozpracować które przewody są od wyświetlacza(chyba muszę się do niego dobrać) i odpowiednio podpiąć w kość C w tym złączu ISO, mam nadzieje, że się uda. Dzięki za zainteresowanie tu piszących.
pozdro