MotoNews.pl
5 Co to za motor , rama ?? Jaki to model rok itp ?? (178884/132)

Co to za motor , rama ?? Jaki to model rok itp ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Niedawno otrzymalem taki motor na własność , dane jakie otrzymalem to tylko ze to moze być DKW lub SHL ale jaki model jaka pojemność rocznik niestety nie Jesli ktoś z was orientuje sie i moze mi pomuc w zlokalizowniu danych to bardzo prosze . Stan ramy blotnikow puszki na klucze etc i tego co mam na bdb jednak brakuje kierownicy , kol silnika i tego co brakuje na fotkach

Zdjecia :

Stan ramy jest bdb sa jakies wgniecenia male niegroznie ktore da sie odnowic , bak ma wgniecenie ale tez da sie zrobić

POZDRAWIAM
Mariusz126p

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz126p dnia 2007-03-19 18:26:36 ]

Poki co ciezko to motorem nazwac...ale mozesz wyslac maila z fotkami do automobilisty...oni tam lubia takie motocykle wiec moze pomoga

http://shl.republika.pl/shl.98.duze.html

Wygląda podobnie.

SHL M04 Silniczek 125 ccm.

znalazlem pare zdjeć i jestem miedzy SHL M04 a wlasnie SHL 98 ile to co mam moze być warte ?? I Gdzie zdobyć czesci do tej ramy ?? By była zgodność z oryginalem ??

Faktycznie. M04 miała korek na środku baku, 98 z prawej strony. Ponadto detale przedniego zawieszenia wskazują że to jednak 98. Różnice miedzy ramami tych modeli są niewielkie.

[ wiadomość edytowana przez: jose dnia 2007-03-19 18:41:42 ]

ta rama ma korek wlewu paliwa po prawej i zauwazylem jeszcze roznice w poprowadzeni elktryki miedzy tymi modelami jeden ma w srodku ramu a drugi model ma z zewnatrz jedno wiem fajny ten motorek moze być po ukonczeniu go

z zawieszenia przedniego to smierdzi dekawka albo zundapem

moze dkw rt3 z 1937 ??
aczkolwiek shl i wczesniejsze male sokoliki to niemalze kopie....

W DKW RT3 jest znacznie mniejszy bak lancuch napedowy po lewej , brak puszki na klucze . Jesli ulatwi to rozpoznanie moge porobić zdjecia poszczegolnych elementow , znalazlem numery na ramie pomiedzy bakiem a widelcem zaczynaja sie 126 dalej mało czytelne ( gruba warstwa lakieru farby )

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz126p dnia 2007-03-19 19:09:17 ]

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz126p dnia 2007-03-19 19:12:42 ]

co to nie jest to z czesciami do tego bedzie masakra... czy DKW czy SHL to w sumie jeden pies... dostepnosc czescni jest znikoma i to bardzo a jak juz cos jest to ma chore ceny

SRAHELKA jak nic. Zdekompletowana na maksa. Jak kto lubi takie rzeczy to można by się bawić w odnawianie... Ale z kolei tylny zawias jest na sztywno więc ja bym widział to jako bazę pod zajebistego draga. Szczególnie, że za bakiem rama mocno spada w dół więc niewiele trzeba konbinować z siedziskiem. Z tyłu lekkie poszerzenie ramy i wejdzie wieeeelki kapeć...
Tylko nie bijcie, że mam wizję poprawiania klasyka polskiej motoryzacji - ja bym tak widział te pozostałości po SRAHELCE

Cytat:
2007-03-19 19:01:15, flapjck1 pisze:
z zawieszenia przedniego to smierdzi dekawka albo zundapem moze dkw rt3 z 1937 ?? aczkolwiek shl i wczesniejsze male sokoliki to niemalze kopie....

dkw ma ramę z rurek.

Mam artykuł z automobilisty o różnicach miedzy 98 a m04 jak chcesz to zeskanuje.
Bak i pudełko na narzędzia wskazywały by na 98
Ale z kolei błotnik z lampką i osłona łańcucha z prawej na 04.
Więc albo to jakaś wczesna powojenna (02,03) albo ktoś już przy niej grzebał.

Furiosus nikt nie bedzie Cie bił, ale dobrze by Ci zrobiło jak byś uderzył głową w coś twardego.

Cytat:
2007-03-19 20:12:01, Furiosus pisze:
Ale z kolei tylny zawias jest na sztywno więc ja bym widział to jako bazę pod zajebistego draga. Szczególnie, że za bakiem rama mocno spada w dół więc niewiele trzeba konbinować z siedziskiem. Z tyłu lekkie poszerzenie ramy i wejdzie wieeeelki kapeć...

I silnik od komara, bo wiecej ta rama z ceowników nie pociagnie

Cytat:
2007-03-19 21:25:49, jose pisze:
I silnik od komara, bo wiecej ta rama z ceowników nie pociagnie

Cytat:
2007-03-19 21:20:47, pavlus pisze:
dkw ma ramę z rurek. Mam artykuł z automobilisty o różnicach miedzy 98 a m04 jak chcesz to zeskanuje. Bak i pudełko na narzędzia wskazywały by na 98 Ale z kolei błotnik z lampką i osłona łańcucha z prawej na 04. Więc albo to jakaś wczesna powojenna (02,03) albo ktoś już przy niej grzebał. Furiosus nikt nie bedzie Cie bił, ale dobrze by Ci zrobiło jak byś uderzył głową w coś twardego.

jesli mozesz to z checią zobacze i teraz pozostało skompletować go to bedzie raczej pare lat trwało , ale motor a dokladnie rama jest w bdb stanie . Pochodze poszukam czesi do niego zapewne bedzie to ciezkie lecz klasykomani nieboją sie wyzwań

pozdrawiam i dziekuje za uzyskana pomoc

Z częsciami też nie bedzie jakiegoś wielkiego problemu, kupisz na bajzlu w Łodzi, Warszawie czy gdzie tam jeszcze to organizują.

Cytat:
2007-03-20 08:01:55, jose pisze:
Z częsciami też nie bedzie jakiegoś wielkiego problemu, kupisz na bajzlu w Łodzi, Warszawie czy gdzie tam jeszcze to organizują.

Pewnie ze kupi ale ceny wyrwia go z "laczkow"
Za silnik bedzie trzeba dac 500-900zł ( w stanie tragicznym) a gdzie reszta...

[ wiadomość edytowana przez: mauzer64 dnia 2007-03-20 20:17:19 ]

Cytat:
2007-03-20 20:16:48, mauzer64 pisze:
Za silnik bedzie trzeba dac 500-900zł ( w stanie tragicznym)

To chyba tylko wtedy jak go będzie kupywał od ciebie

Cytat:
2007-03-21 08:25:24, jose pisze:
To chyba tylko wtedy jak go będzie kupywał od ciebie

Tak dokładnie, masz racje!!!