MotoNews.pl

Dziwne chrobotanie - czyżby skrzynia???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Od ostatnich dwóch dni jadąc na jedynce lub dwójce na wolnych obrotach słychać dziwne chrobotanie, szczególnie jest słyszalne jak jade bez dodawania gazu tylko sie tak tocze.Czy ktoś z szanownych kolegów wie co to może być?Czyżby skrzynia się sypała. P.S. Chodzi o MKIV .

widze że nikt nie wie co się niedobrego zaczyna dziać z moim essem.Jedyne co udało mi się znaleźć na forum to to że może to być sprzęgło ale czy napewno? Bo w sumie wysoko mi łapie ale z wrzucaniem biegów nie ma problemów.

to niekoniecznie skrzynia, może coś w kole chrobocze.
albo korniki masz

Hehe raczej w kole nie bo jak się wrzuci na luz to jest cisza, a korniki też odpadają bo nie mam żadnych drewnianych wstawek

Prawdopodobnie lozysko oporowe wsprzegle

Hmm a jeżeli to te łożysko to ile mniej więcej czasu mu zostało i jakie konsekwencje byłyby jak się ewentualnie rozsypie??

A przeguby? moga chrobotac na prostej? moze to one właśnie.

No w sumie to może być kilka rzeczy w takim razie musiał by ktoś jechać a ja bym musiał się zderzaka uczepić i słuchać skąd to dokładnie dochodzi albo biec za autem z nosem przy ziemi albo przy otwartej klapie usiąść na silniku i nasłuchiwać

Wystarczy na rolki pojechać. Wtedy nie trzeba biegać za autem.

Hmmm.... a może to półosie ale nie przy kole tylko w skrzyni???

A to na kanale łatwo sprawdzić.

Mam podobny przypadek u siebie, w niziutkim zakresie obrotów przy małych prędkościach jest takie dokuczliwe chrobotanie, podejżewam że to skrzynka biegów (MTX 75). Mam to odkąd go kupiłem, przejechałem z tym chrobotaniem lekko ponad 100 tys i żadnych zmian nie zauważyłem. Myslę że jeśli by to było łożysko w moim przypadku już dawno by się rozsypało, chociaż, kto wie...

No możliwe, bo tak na chopski rozum to łożysko powinno być słychać również przy wciśniętym sprzęgle....może że to te kamienie w skrzyni może to tak chrobocze....

ja mam podobny problem!!tyle ze u mnie chrobocze a w zasadzie szumi na biegach. i ktos mi powiedzial ze to moze by atak od skrzyni biegow lub lozysko!!

Mam ten sam problem na 1 i 2 szarpie .Jak sie tego pozbyc nie wiem ,ale czekam na dalszy rozwoj tematu moze jakos sie ten problem rozwikła

Ja już chyba wiem tak na 99% co to jest. Wczoraj tak sobie wszedłem pod autko i tak sobie oglądałem i oglądałem jakie to mam fajne podwozie i nagle zauważyłem że na jednym z wewnętrznych przegubów tzn. ten co na takiej krótkiej półosi wychodzi ze skrzyni i zaraz jest przegób do którego dalej jest półoś co idzie już do przegubu przy kole nie ma osłony czyli między skrzynią a tym przegubem. Pojadę może jeszcze dziś do mechaniora na rolki wejdzie się pod autko i wtedy się posłucha czy to od tego takie odgłosy.Ale wydaje mi się że tak bo widać że jest on cały ze smaru czyli poprostu woda wypłukała + pisaek i brud zrobił swoje.

Odświeżam temat. Czy jest ktoś na forum kto zna się na skrzyniach i wie co jeśli nie przeguby może tam chrobotać przy niższych obrotach i prędkościach?