Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-03-20 11:47:23 wyglądało to następująco: jadę sobie dzisiaj ulicą, pada deszcz ze śniegiem i nagle zapala mi się kontrolka ładowania. Pomyślałem sobie, że to pewnie woda na pasku i kontrolka zaraz zgaśnie. Nie zgasła. Dojechałem do domu, zrobiłem przegazówkę żeby sprawdzić czy może zgaśnie. Najpierw zaświeciła mocniej a potem zgasła. Pomyślałem że pewnie miałem rację z tą wodą ale dla pewności otworzyłem maskę pomacałem pasek - wydaje się w porządku. Uradowany zamykam maskę, wyjmuje kluczyk ze stacyjki a kontrolka się zapala ![]() samochód to astra f 95/96 X16XEL |
![]() campino Kadett E caravan Warszawa | 2007-03-20 12:42:25 jeśli książka ma racje - jak napisałeś- to perspektywy są 3 :
1.Wymienić cały alternator ![]() 2.Wymienić całą płytke diodową ( to możesz zrobić samemu) 3.Wymienić tylko tą walniętą diodę( pewnie jest popękana od góry), ale tego już sam nie zrobisz jesli nie masz choć troche pojęcia o elektromechanice. To moje sugestje. |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-03-20 15:57:15 ok ![]() ![]() |
![]() Tristyan Forumowicz opel astra, C-2 1.4 ... Gostynin | 2007-03-20 20:56:10 miałem podobnie ![]() zapaliła mi się kontrolka sprawdziłem pasek był postanowiłem się przejechać no i świeciła się cały czas gdy włączałem nawiew swieciła mocniej więc go wyłączyłem gdy przyśpieszałem czyli więcej gazu dawałem też mocniej świeciła(kontrolka ładowania) w końcu pomyślałem sobie dam więcej gazu przegazuje OTO CO SIĘ STAłO : -kontrolka zgasła i się więcej nie zapaliła!!!! w pierwwszym momęcie pomyślałem że się naprawiło ale za chwile że się coś spierdzieliło i na wszelki wypadek podjechałem do elektronika opowiedziałem co się stało................SKASOWAŁ MNIE 170zł opierdzielił że nie potrzebnie gazowałem bo spalił się regulator napięcia a jak dałem gazu poszedł duży prąd i padły diody ZA robocizne 30zł - 140części stare mi oddał ps.więc ...... ale lepiej nie zapeszać -daj znać co się stało jak odkryją przyczyne |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-03-20 21:12:42 jutro dam znać. Póki co lampka świruje dalej: już się nie pali po wyłączeniu zapłony tylko w czasie jazdy :/ |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-03-21 15:27:19 No i wykrakałeś Tristyan ![]() ![]() ![]() |
![]() Tristyan Forumowicz opel astra, C-2 1.4 ... Gostynin | 2007-03-21 15:44:48
Mój mówił to samo (ze ten TYP tak ma) ![]() [ wiadomość edytowana przez: Tristyan dnia 2007-03-21 15:52:45 ] |
![]() kiljan87 opel astra caravan Łowyń | 2007-03-25 18:07:24 Skad ja to znam.. Identyczna sytuacja: kaluza zapala sie i nie chce wrocic do normalnosci.. Po jakims czasie padl alternator=( No i wymiana.. Oczywiscie uslyszalem to co wy, ze tak juz jest w astrach=( ![]() |
![]() Mariann Forumowicz Vectra B Słupno | 2007-03-26 10:07:18
Ja miałem taką samą sytuację w vectrze alternator delco. Do tego niewymienne diody tylko cały mostek ale teraz założyli mi z wymiennymi diodami. Pozdrawiam |
![]() jarzab Opel Astra F C18NZ ... Mińsk Mazowiecki | 2007-03-26 10:28:07 Ja mam taki bajer, im więcej włącze tymdziej się bardziej się żaży, ale nie pali na stałe, silnik w sumie pracuje normalnie jednak czuć obciążenie elektryczne, szczotki wymieniłe, nic tonie dało, mam od 2,5 roku i tak jeżdze, też mam altka Delco, aqu nigdy mi się nie rozładował, napięcie też trzyma dobre z jak i bez obciążenia. ![]() |
![]() Mariann Forumowicz Vectra B Słupno | 2007-03-26 11:02:16
Ojciec w swojej vectrze tez tak ma. Dwa razy był sprawdzany i rozbierany alternator i nic. Ładowanie jak byk w porządku, regulator też więc stawiamy na jakieś zwarcie w instalacjim ale nie możemy go zlokalizować i jeździ dalej. Chociaż ostatnio zgasła. Może to sprawa wilgoci? [ wiadomość edytowana przez: Mariann dnia 2007-03-26 11:03:28 ] |
![]() Maz Pełnoprawny Klubowicz Vectra A 2.5 V6 Łosice | 2007-03-26 11:11:00 Też tak miałem. Im większy pobór prądu (wyższe obroty, więcej urządzeń włączonych) tym bardziej się świeciła kontrolka. Okazało się, że połączemnie alternator - aku jest niewystarczające, brak dobrego połączenia lub uszkodzony przewód. Dołożyłem drugi przewód i problem zniknął. |
![]() jarzab Opel Astra F C18NZ ... Mińsk Mazowiecki | 2007-03-26 12:38:36 hmmm dzięki popatrze, poprostu dałeś drugi przewód do tego co już jest?, zobacze możeiu mnie pomoże |
![]() campino Kadett E caravan Warszawa | 2007-03-26 13:13:04 ja u was panowie wiedze 2 opcje: albo połączenie jak piszecie nie wystarczające albo alternator za słąbej mocy.Ale przede wszystkim trzeba sprawdzać połączenie bo to najważniejsze.Oczywiście zakładając że zarówno szczotki, jak i pierścienie są w dobrym stanie bo od pierścieni dużo zależy.Zakładam że pasek wam sie nie ślizga ![]() |
![]() jarzab Opel Astra F C18NZ ... Mińsk Mazowiecki | 2007-03-26 13:29:13 z mocą altka jest wszystko ok raczej, myśle że to kwestia połączenia |