MotoNews.pl

Opel Kadett kilka spraw prosba o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy na forum i dopiero co swiezym kierowca... mam do was prozbe pomurzcie mi. Jestem posiadaczem opla kadetta rzekomo 1,3 silnik 94 a samochod 88 ( nie ukrywam auto po dzwonie i wymieniony silnik) Wiaza sie z tym moje dwa pytania. Wyczytalem w internecie ze kadety produkowano do 94 r jak chcialem kupic pasek rozrzadu mowilemf acetowi ze silnik 94 to ten do mnie za przeproszeniem z ryjem ze kadetty do 92 produkowane na silniku mam tylko oznaczenie OHC. Jaki wiec moze to byc silnik jaka pojemnosc? a drugie pytanie ile pali, a bynajmniej powinien palic silnik 1,3 w kadecie? dziekiwszystkim z gory za zaangazowanie

Cytat:
Wyczytalem w internecie ze kadety produkowano do 94

To chyba dotyczy kadzia w wersji kabrio, wszystkie inne (wg mojej wiedzy) do 91r.

Jeśli chodzi o silniczki:

1.3N -13n/nb ohc 84-89r
1.3S -13s ohc 84-90r
1.3i -c13n 85-89r

Ile jara, nie wiem. Nawet nie wiem jaki masz , gaźnik/wtrysk?

ja mam kadzia 3 drzwiowego normalny. Czy mozna zalozyc uzywana instalacje gazowa czy pojawily by sie jakies problemy? Niestety nie stac mnie ejszcze na nowa....

[ wiadomość edytowana przez: grander0 dnia 2007-03-21 18:59:09 ]

Witam
Co do rocznikow kadetow :
kadet combo 1986.01-1994.07
kadet hatchback 1984.09-1991.08
kadet kabriolet1986.10-1993.02
Co do rozpoznania silniczka to poszukaj strony "kadeta" i popytaj na jakims forum gdzie na bloku znajduje sie kod silnika/badz czesto take info mozna zlalezc w ksiazce typu "sam naprawiam" z wydawnictwa WKiL. A znajac kod silnika to juz bulka z maslem.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: jaro850 dnia 2007-03-21 21:45:41 ]

Panowie mama jeszcze jedna sprawe... z moim oplem. Silnik jak mowilem jes z innego auta. Szukalem oznaczen wedlug wyszukanego postu na tym forum... nigdzie nie znalazlem takich oznaczen... jedyne co to na gorze widnieje napis OHC a zboku silnika cos takiego 2cyfrynastepnieNB1999 i dlaje nie pamietam... mogl by mi ktos przyblizyc informacje od jakiego auta moze byc ten silnik czy musze pelny numer podac?

jeżeli jest to silnik 1,3 OHC to oznaczenia oplowskie do tego silnika to 1,3N
silnik 1,3S nie jest OHC tylko OHV i ma łańcuch zamiast paska

siemkajak chcesz sprawdzić numery silnika to:popatrz na silnik z góryi tak jak masz świecę tą od prawej strony to niżej trochę jest kawałek płaskiego elementu bloku silnika i tam pisze numery.i wystarczy jak tylko podasz 4 pierwsze cyfry np. E16NZ, a akurat taki mam numer i jak to podasz to koleś w sklepie sprawdzi jakie tam mają być części zamienne.

a moze masz nowszy silnik od np astry I 1.4 - tez na nim pisze OHC. a gaz mozesz smialo zakladac uzywany tylko jak kupisz uzywany to sprawdz parownik w jakim stanie membrany.
mialem kiedys takiego kadeta 1.3 byl na gaźniku tylko to bylo dawno z 10 lat temu mial przejechane 65tys jak kupilem(sprowadzilem) byl na gaźniku ale mimo to mial 75KM fajnie chodził nawet a przy delikatnej jeździe mozna bylo zejsc do 6l/100km
dobrze go wspominam

mialem kiedys 1.3s najmniej spalil mi na trasie po polsce w nocy bez szalenstw 5.5 litra ale do tego trzeba cierpliwosci normalnie po miescie okolo8lit wczesniej byl silnik 1.6 s ale w automacie ten to palil 9 w miescie na trosie nie pamientam pozdro