MotoNews.pl

Świecące kierunki?? Jak to się robi??:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanko napewno każdy z was spotkał się już z takim bajerkiem jak kierunki świecące światłem stałym po zapaleniu świateł. Zaczynają migać w momencie załączenia kierunkowskazu (zapożyczona moda myślę z samochodów czysto amerykańskich tam zauważyłem to w bardzo wielu pojazdach ). Mam pytanko czy ktoś wie w jaki sposób można zrobić sobie takową rzecz w swoim autku?? Z góry dzięki za zainteresowanie tematem [Dodam że oczywiście chodzi o kierunki przednie bo tylne raczej jak pozostaną w pierwotnym stanie, Mimo iż podejrzewam że w taki sam sposób trzeba by je było ewentualnie przerobić]

Widzę że nie tylko ja nie za bardzo wiem jak to się robi Ale jakby może komuś jeszcze przyszło coś do głowy to odświeże ten pościk i czekam na propozycje

najprosciej ladujesz mocna diode w kierunek ( lepszy efekt bedzie z diodami co swieca szerzej nie wiem jak one sie nazywaja dokladnie ale sa takie )
podlaczasz to pod pozycje i gotowe.
jak wlaczysz migacz to zarowka i tak bedzie mocniej swiecic niz dioda i bedzie migal.
ale tak jak mowie jest to najprostsze rozwiazanie.

mozna bawic sie jeszcze w przekazniki itp itd.

Powiem Ci że jest to jakiś pomysł, ale kurcze obawiam się że potem może być taki kierunkowskaz słabo czytelny a i Policja może przyczepić się do tego że ciągle świeci. A właśnie czy u nas wogóle dopuszczalne są świecące kierunki to jest pytanie bo tez się nie zastanowiłe ??

z tego co ja wiem to tak mają tylko amerykańskie wersje oryginalnie zrobione! ale moge sie mylić!

A nie masz pojęcia na jakiej zasadzie mają to zrobione. Bo padło już stwierdzenie w tym poście ze być może role mogą odgrywać tu przekaźniki??

Robman nie kombinuj bo juz masz nie do konca dobrze ze swiatłami.. poza tym kazdy "amerykaniec" po sprowadzeniu do polski musi byc przerabiany pod obowizaujace u nas standardy wiec przewiduje ze za tak ciagle palacy sie kierunkowskasz masz po dowodzie przy najblizeszej kontroli

Hehe no skoro tak mówisz Mibhell to napewno masz rację i skoro mam ryzykować utratę dowodu przez jakieś tam kombinacje to faktycznie lepiej wrzucić na luz i zrobić to co faktycznie wymaga zrobienia lub poprawienia(min to o czym wspomniałeś mój problem ze światłami ) dzięki za odpowiedź Mibhell POZDRO

Witam,

Ja sobie zrobiłem święcące kierunki w bardzo prosty sposób, włożyłem dwuwłókowa zarowke 21/5W z czego 21W włókno jest kierunkiem a 5W siwieci sie bez przerwy jako pozycja musiałem tylko wlutować kabelek pod 5W włókno i połączyć je z pozycja i po kłopocie...

Pozdrawiam
Paweł

Muszę przyznać że sprytnie to wymyśliłeś Sztula nie ma co prosty sposób i skuteczny chociaż mnie już chyba Mibhell do rozssądku przemówił z tymi kierunkami ale dzięki za odpowiedź

Nieprawda jest, ze stracisz dowod. Ja mialem tak juz kiedys w jakims aucie i nie pochodzilo ono bynajmniej z USA

Jest to nawet zawarte gdzies w przepisach. jak trafisz na upierdliwego psa, to zabierze ci dowod nawet za cos fabrycznego.

jak znajde ten sakn zapisu z kodeksu wrzuce go tutaj.

Cytat:
2007-03-29 23:55:06, Sztula pisze:
Witam, Ja sobie zrobiłem święcące kierunki w bardzo prosty sposób, włożyłem dwuwłókowa zarowke 21/5W z czego 21W włókno jest kierunkiem a 5W siwieci sie bez przerwy jako pozycja

I tak samo jest we wszystkich "amerykańcach". problem jest taki< czy po tej przeróbce auto przejdzie przegląd rejestracyjny, jeśli tak znaczy to, że auto może poruszać się po drogach RP i "smerfy" mogą Ci ... zrobić. W tym momencie diagnosta jest organem dopuszczającym Twoje auto do ruchu, a nie policja.

No to jest fakt ale nie udowodnie Policji tego że takową przeróbkę wykonałem zanim przerobiłem podświetlenie kierunkowskazu. Chyba ze chodziło Ci o oryginał w którym takie rozwiązanie jest seryjne to wtedy się zgodzę

Cytat:
2007-04-01 23:13:37, robman pisze:
. Chyba ze chodziło Ci o oryginał w którym takie rozwiązanie jest seryjne to wtedy się zgodzę

dokładnie. Z resztą ja zawsze mówię, że takie auto już kupiłem

Hehe no w sumie racja w końcu to działa w obie strony tak samo jak nie udowodnisz im że modyfikacji dokonałeś przed przglądem tak Oni Tobie też nie udowodnią że tak zmodyfikowanego autka nie mogłeś już kupić

Trzeba zrobić sterowanie kierunkowskazami masą da to odwrotny efekt. Tak myślę

amerykance maja dwowloknowe zarowki. jak masz bezbarwne klosze to kupujesz pomaranczowe. kiedys niedostepne, teraz sa normalnie w leclercu po 6 PLN dwie sztuki

sterowanie masa stosujesz do bocznych kierunkow montowanych w zderzaku. efektem jest naprzemienne miganie z migaczem przednim.