Co to jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Oma C, 2.0 16V.
Przymierzam się do obejrzenia kolektora wydechowego, gdyż dziwne dźwięki wydaje, ale owa rura będzie mi przeszkadzać przy rozbieraniu osłony od koletkora i nie wiem za bardzo do czego ona jest i czy mogę ją śmiało rozczepić. Proszę zerknąc na zdjęcie (jak się wyświetli) a jak się nie wyświetli to podaje link.

rura

Mozesz a nawet musisz to wyjac bo nie ma innego dojscia do kolektora

Można wymontować kolektor i zamontować bez demontażu tej rury, przecież to guma ). Przerabialem to dwa razy - pękniety kolektor.

Czysta pozycja bez rury

Dzięki!!!
A można wiedzieć dokąd biegnie ta rura zwłaszcza od tego widocznego zgrubienia gdzie dalej staje się metalową rurą i gdzieś tam z tyłu silnika znika?

[ wiadomość edytowana przez: smalski dnia 2007-03-28 21:31:47 ]

Ta rurka wdmuchuje powietrze z pompy powietrza wtórnego prosto do kolektora wydechowego. Są to dwa otwory widoczne na tym zdjęciu ( kolektor w tych miejscach jest wyraźnie szerszy)

Cytat:
2007-03-28 21:40:36, fjuczer pisze:
Ta rurka wdmuchuje powietrze z pompy powietrza wtórnego prosto do kolektora wydechowego. Są to dwa otwory widoczne na tym zdjęciu ( kolektor w tych miejscach jest wyraźnie szerszy)

no tak tylko zanim gumowa rura przejdzie w metalową to nasadzona jest na zawór chyba jednokierunkowy (zwrotny) i tu moje pytanie... czy faktycznie ma przepuszczać tylko powietrze wtórne do wydechu bez możliwości "cofki" spalin????bo kiedy na próbę zsunąłem z zaworu wąż gumowy podczas pracy silnika to waliły spaliny...pewnie zawór walnięty ..a podobno nowy nie tani...czy są ( jeśli trzeba) jakieś półśrodki??? no i jeszcze przy pompie pow. wtórnego w wężu mam jakiś płyn ???chyba borygo...a chyba tam być nie powinno??? no chyba że to już jest półśrodek poprzedniego właściciela ...by nie wudostawały się spaliny pod maskę ???hihi...czekam na sugestie i pozdrawiam..