MotoNews.pl

Filtr paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Gdzie znajduje się filtr paliwa i jak go wymienić, w corolli 2001 r z silnikiem 1.4 vvti . proszę o instrukcje. Serdeczne dzięki.

Witam

ja też z chęcią się podepnę z drobną różnicą:

Corolla D4D E11FL, czy tam sie wymienia filtr tak jak w E12 z D4D?

Trochę pogrzebałem po forach i z tego co piszą to bez specjalnego klucza i kanału sie nie obędzie.
Proszę o informacje co dokładnie trzeba mieć (poza samym filtrem oczywiście) i jak zabrać sie do tego.

Przemek

filtr paliwa w E11 2.0 D4D wymieniłem w 10 może 15 minut pod blokiem,

Nic skomplikowanego

odkręcasz śruby od góry, odpinasz wężyki i wychodzi, później odkręcasz taki biały plastikowy spód w który wchodzą dwa przewody od czujnika wody w dieslu kostkę od nich oczywiście wcześniej wypinasz.

zakładasz w odwrotnej kolejności czyli dół z kabelkami, później pąpka ręczna do odpowietrzania, zakładasz wężyki przykręcasz dwie śrubki z góry, podpompować pomką ręczną dokiedy nie zacznie ciężko pracować, czyli przepompowywać nadmiarem.

A ze specjalnych narzędzi mi osobiście przydał się klucz hydrauliczny do odkręcenia tego białego korka od spodu z przewodami na nim zbiera się osad isyf z paliwa więc dobrze jest go przemyć ropką

filtr jest taki sam jak w avensisie 2.0 D4-D T22 oraz chyba w 2.0 TD

pozdrawiam

Cześć. Mnie w dalszym ciągu chodzi o filtr paliwa w corolli 1.4 vvti/benzyna/ rok prod 2001.Chodzi mi o jego lokalizację i póżniej wymiane.jak to zrobić.Pozdrawiam.

O jak widzę nikt nie chce mi zdradzić tajemnicy , gdzie znajduje się filtr paliwa.A szkoda

O jak widzę nikt nie chce mi zdradzić tajemnicy , gdzie znajduje się filtr paliwa.A szkoda

myślę, że to nie tak z tą tajemnicą nie mam E11 w benzynie tylko w dieslu, ale na 100% jak masz wlew paliwa po stronie kierowcy to filtr paliwa masz na ścianie grodziowej o stronie kierowcy bo w corolli przewody paliwowe idą pod podłogą ale po stronie kierowcy.

Po sznurku do kłębka, na ścianie grodziowej pod maską obok pompy hamulcowej to ta ze zbiorniczkiem wyrównawczym, musi być tak na wysokości 1/2 ściany grodziowej

następnym razem napisz lepszy tytuł wątku np" Corolla E11 1.4 vvti Filtr paliwa - gdzie jest?"
Pozdrawiam

Witam

Ja już wymieniłem w swojej D4D, jednak na pierwszy raz postanowiłem skorzystać z usługi "fachowca", kosztowało mnie to 4-pak piwa i 30 min czasu. Jednak wszystko OK, myślę że na 1 raz warto niech to ktoś doświadczony zrobi.

PS. filtr jest dokładnie na linii kierownicy, dość nisko, dlatego ciężko sie do niego dobrać bez odpowiednich kluczy.

Przemek

Witam. Przepraszam za mało precyzyjny tytuł wątku, ale i to sie zdarza. Linek, dzięki za podpowiedż chwilowo nie mam czasu zająć się moją carolcią. Na pewno sprawdzę położenie tego filtra.Pozdrawiam.