MotoNews.pl

Interfejs BRC JUST - jak ustawić COM w PC ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - moj problem polega na tym, że nie moge nawiazac komunikacji - sam robilem standardowy interfejs na MAX 232 - mam polskie oprogramowanie i na dole okna przy probach połączenia pokazują sie rozne krzaczki - tak jak by komunikacja byla ale był błąd liczby bitów czy cos z gniazdem COM...

Jaka powinna być szybkosc transmisji - 9600 czy 19200 ?? i jak mam ustawić parametry COM (bity parzystości itd...) bo tak domniemywam ze w tym jest problem - probowalem na rozne sposoby ale caly czas jest podobnie...

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2007-03-29 15:17:57 ]

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2007-03-29 15:18:14 ]

Fejs powinien chodzić na standardowych (domyślnych) ustawieniach COM-a, prędkość transmisji to 9600.
Podejrzewam, że masz źle dobrane kondensatory w fejsie. Jak robiłem swój to też miałem podobne objawy i dopiero zastosowanie kondensatorów podanych w aplikacji fabrycznej układu MAX232 fejs zaczął poprawnie pracować. W schemacie fejsu miałem 10 mikrofaradów, a w aplikacji producenta były kondensatory 1 mikro. Prawdopodobnie chodzi o powielacz i inwerter napięcia w scalaku, który z innymi kondensatorami wyprowadza nieprawidłowe napięcia (za niskie).

no wlasnie probowałem na ST 232 i na takim samym układzie texasu - przegladałem datasheety i jest 0,1 i 1 mikro - przerzucałem te 2 uklady na podstawce - wlutowane mam 1 mikro no i kicha....

aaa mam wersje 1,14 i 1,15 do tego justa - moze jakis klucz jest do niego zeby ruszyl ???

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2007-03-29 18:31:03 ]

Niestety nie miałem do czynienia z justem więc nie wiem nic na temat klucza.
Opisałem tylko moje spostrzeżenia przy montażu fejsu. Każdy fejs jest w zasadzie identyczny więc stąd moje przypuszczenie, że to może być wina kondensatorów. Jak robiłem swój to na wyjściu podwajacza miałem za niskie napięcie i dopiero po zmianie kond. napięcie lekko wzrosło i fejsik zagadał. Gdzieś w sieci widziałem jakiś programik do testowania fejsów na maxie, może poszperaj na elektrodzie.

DZIAłA tylko teraz regulacja - spalanie mam w cholere duże kolo 15 litrów w miescie

A co było przyczyną niedziałania jeśli można wiedzieć?

tak - problem byl wlasnie w ustawieniach portu COM - ma być 38400 bitów w programie...dopiero wtedy mi sie skomunikowało...

mam pytanie o wykresy ktore zdjąłem - co z tą lambdą sie dzieje bo nie wyglada mi to na dobre ustawienia ???

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2007-03-29 23:33:27 ]

odezwij się na priv to coś poradzimy... ew. gg...

witam, mam problem z programem do JUSTa - uruchamia się, przy próbie wejścia w pozycję menu Storage Start wywala błąd ActiveX (429) - brakuje jakiejś konkretnej biblioteki systemowej?
To samo mam na WinXP, Win2000 i Win98

dolny oscylogram, podwyższone obroty, hmmm..... wygląda,że krokowy jest zaprogramowany na +120 , (a chciałby więcej) ustala się na 120 kroku i stoi, w tym samym czasie mieszanka zubożeje, sygnał 0V. Pytanie czy też tak jest na wyższych obrotach? Czy to tylko taka "dziura".???

ja znalazłem programy do testowania na www.kwmatik.cba.pl/KWMATIK zmiana predkosci w windowsie czasami nic nie daje po program po otwarciu com ustala swoje. Od tego producenta (KWMATIK) mam interfejs USB i chodzi bardzo dobrze ze Stag 300+, dowiedziałem się też od nich interfejsy korzystają z prędkości 9600(STAG,kme) , 38400 (Zenit, JUST)