MotoNews.pl
9 Folia na tylnej szybie (18012/27)

Folia na tylnej szybie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM
Przeczytałem atrakcyjny na czasie temat o montażu folii
PYTANIE - a gdy folia się znudzi - jak z usuwaniem z tylnej szyby, czy nie ucierpią przewody ogrzewania?

----------------
pozdróvka
zoki

Kup nową szybę na szrocie

Albo sprubuj usunąć chemicznie (bęzyną)

Bęzyna rozpuszcza plastik i folię

jak jestes ostrozny to ci sie nic nie stanie tzn szybie Powodzenia.

panowie mam pytanie.dotyczace przyciemniania szybek metoda piecową czy w okolicy Krakowa lub gdziekolwiek w poblizu znajduje sie taki zakład i czy wykonują pojedyncze zamowienia.i ewentualnie jaki jest koszt?ma ktos moze wiadomosci na ten temat?

Cytat:
2003-06-25 11:55:50 will pisze:
panowie mam pytanie.dotyczace przyciemniania szybek metoda piecową czy w okolicy Krakowa lub gdziekolwiek w poblizu znajduje sie taki zakład i czy wykonują pojedyncze zamowienia.i ewentualnie jaki jest koszt?ma ktos moze wiadomosci na ten temat?

Informacje na ten temat są w majowym albo czerwcowym numerze AUTO TUNING ŚWIAT

to ja sie podczepie pod temat...

... czy po zamontowaniu folii na tylnej szybie nie stanie sie z nia nic podczas ogrzewania szyby??

Jeżeli folia jest dobrej jakosci to nic się nie powinno stać, tez z norauto za 20-30 zł są napewno tandetne. Wogóle i tak nie powinno się nic stać, wiekszą temperature nabiera szyba od słońca niz od ogrzewania.

Witam.
Folii jako takiej, jak napisał Mebig, nie powinno się nic stać. Natomiast zdjęcie folii, ale dobrej jakości i porządnie położonej bez uszkodzenia pasków ogrzewania jest nierealne . Znajomy ma firmę zajmującą się oklejaniem folią i kiedyś go pytałem o to co zrobić jak się przepali pasek. Jedyne wyjście to naciąć, zeskrobać i pomalować farbą przewodzącą. Mówił, że dobrze położona folia może ściągnąć paski ogrzewania.

kup szyby atermiczne ( w PN są chyba brązowe, lub zielone ) a foliowanie zostaw "rządówkom" i tjuningowcom

Seryjne atermiczne są zawsze fabryczne i oryginalne i wszystko pięknie pasuje

Ja ściągałem folie i nic z ogrzewaniem szyby się nie stało-dodam że folia na tyle mocno była przyklejona że były duże problemy z odklejeniem,z tym że samam folia nie była z górnej półki.
A podczas używania nie stwierdziłem żadnego kolidowania ogrzewania szyby z folią.

Witam
To i ja się przyłącze z pytaniem by nie zaczynać nowego wątku .

Mam prośbę do Was . Czy możecie mi pomóc i wyjaśnić czy tąFOLIĄ można okleić szyby samochodu i nie mieć z tego powodu problemów z policją i diagnostą podczas badania technicznego ? Zaznaczę , że folia ta posiada atest , ale do końca nie jestem przekonany o jego zgodności z przepisami oraz czy przedstawiona folia spełnia wymogi przepisów ruchu drogowego odnoszących się do folii przyciemniającej szyby samochodów ( wg. przepisów przepuszczalność światła musi być 70 % ) Zadałem te pytania sprzedającemu , ale nie uzyskałem na nie odpowiedzi . Może ktoś z Was zakupił taką folię lub podobną i może mi pomóc .
Czy trudne jest oklejenie szyby w warunkach domowych i przy użyciu załączonych do folii narzędzi ,
jak powinno się to zrobić poprawnie , jaka jest technika nakładania folii na szybę samochodową , czy po oklejeniu szyby będą wyglądać estetycznie ?

Pozdrawiam

Jezlei chodzi o szyby boczne tylne i szybe tylnią to możesz nawet je zamalowac na czarno . Szyby nie mogą tylko razić innych czestników ruchu, ale wiadomo że przy kolorze czarnym nie ma co o tym dyskutować. Natomiast zszybami przednimi bocznymi wygląda to różnie. Nie wiem jak wygląda ten atest z tych szyb. Wiem, że jeżeli byłby wypisany na osobnej kartce ( kawałek świstku z pieczątką i podpisem) to gliny CI nic nie zrobią. Braciak tak miał i zatrzymywali go mase razy. Przedstawiał tylko świstek i okey. Natmiast jak ten atest to poprostu będzie jakąś bzdetną homologacją, wypisaną na pudełku to już może być problem :/

Natomiast jeżeli chodiz o montarz takieh foli nie ma problemu. Tylk onie spiesz się i wszystko powolutku. A napewno unikniesz bąbelków itd .

Akcesoria potrzebne to: Woda, ściągaczka, nożyk, igła, szmata

Atest z tej folii możesz wyrzucić - jest nic nie warty,
tą folią możesz okleić wszystkie szyby poza przednią i bocznymi pierwszych drzwi

oklejanie nie sprawia kłopotu, jedynie trzeba robić to w pomieszczeniu gdzie nie ma "pyłków" i najlepiej to robić na wyciągniętych szybach

Cytat:
2005-09-14 17:39:51, Janek_125p pisze:
Akcesoria potrzebne to: Woda, ściągaczka, nożyk, igła, szmata

Do tylnej szyby nawet w Caro przyda sie opalarka - wbrew pozorom nie jest taka plaska

Zamierzam okleić szyby boczne tylne oraz szybę tylną .
Czy w tej sytuacji nie jest mi potrzebny atest ?
Czy jest on wymagany tylko w sytuacji oklejenia szyb przednich bocznych ?
Kiedyś ( jakieś 9 lat temu) zakupiłem maluszka z oklejonymi szybami i podczas kontroli policyjnej kazano mi zerwać folię na miejscu , a jeśli bym tego nie zrobił , to policjant chciał mi zatrzymać dowód rej. Nie posiadałem atestu . W maluszku oklejone były szyby tylne- boczne oraz szyba tylna , oczywiście było to około 9 lat temu i przepisy odnośnie folii były inne niż te obecne .

Pozdro

To wszystko zależy na jakiego służbistę trafisz, przepisy aktualnie zmieniły się na bardziej restrykcyjne ale do oklejonej tylnej i bocznych za słupkiem środkowym nie powinni się przyczepić

Czy ktoś może mi wkleić link do strony opisujące krok po kroku sposób oklejania szyb folią przyciemniającą ?
Rozchodzi mi się co trzeb wykonać w jakiej kolejności aby poprawnie położyć folię na szybę.
Z góry dziękuję za pomoc i rady J
Pozdro

przednia ma mieć min 75% przepuszczalnosci światła a boczne (180 kierowcy) min 70%
Tył można zamalować olejną, byle by sie miało 2 lusterka boczne.
Kiedyś sprawdzaliśmy z kumplem przyrządem na stacji diagn - przednia białą miałą 83%, fabryczna zielona w starym passacie 69.8%

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

po pierwsze jak bedziesz rozfoliowywal to pozrywasz paski od ogrzewania.
po drugie co do przepuszczalnosci to zgodnie z przepisami czesc aut fabrycznych nie spelnia polskich norm czyli przepuszczalnosci szyb przednich bocznych. ale tak czy siak w poldku/fiacie, gdzie szyby sa biale, lepiej nie foliowac albo najjasniejszym odcieniem, a w razie kontroli zerwac.
ja mialem "czarna" z tylu w poldku i o to nigdy sie nikt nie przyczepil.

Cytat:
2005-09-14 18:15:43, degol9 pisze:
Czy ktoś może mi wkleić link do strony opisujące krok po kroku sposób oklejania szyb folią przyciemniającą ? Rozchodzi mi się co trzeb wykonać w jakiej kolejności aby poprawnie położyć folię na szybę. Z góry dziękuję za pomoc i rady J Pozdro

a po co przyciemniać szyby ? Ja sobie własnie zamówiłem na allegro rolety. Są dostepne w różnych wymiarach