Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zbigniew Ełk | 2003-06-07 22:22:48 Kup nową szybę na szrocie ![]() ![]() Albo sprubuj usunąć chemicznie (bęzyną) Bęzyna rozpuszcza plastik i folię |
![]() Voy Miłośnik FSO Poldżons Constarownia/Sunderland | 2003-06-08 15:44:12 jak jestes ostrozny to ci sie nic nie stanie tzn szybie ![]() |
![]() will Miłośnik FSO ford scorpio krakow | 2003-06-25 11:55:50 panowie mam pytanie.dotyczace przyciemniania szybek metoda piecową czy w okolicy Krakowa lub gdziekolwiek w poblizu znajduje sie taki zakład i czy wykonują pojedyncze zamowienia.i ewentualnie jaki jest koszt?ma ktos moze wiadomosci na ten temat? ![]() |
![]() Boola Polonez Caro 1.4 16V ... Kraków | 2004-07-17 16:39:57 to ja sie podczepie pod temat...
... czy po zamontowaniu folii na tylnej szybie nie stanie sie z nia nic podczas ogrzewania szyby?? |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2004-07-17 18:25:31 Jeżeli folia jest dobrej jakosci to nic się nie powinno stać, tez z norauto za 20-30 zł są napewno tandetne. Wogóle i tak nie powinno się nic stać, wiekszą temperature nabiera szyba od słońca niz od ogrzewania. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2004-07-17 20:45:41 Witam.
Folii jako takiej, jak napisał Mebig, nie powinno się nic stać. Natomiast zdjęcie folii, ale dobrej jakości i porządnie położonej bez uszkodzenia pasków ogrzewania jest nierealne ![]() |
polonezcaro . | 2004-07-17 21:07:10 kup szyby atermiczne ( w PN są chyba brązowe, lub zielone ![]() Seryjne atermiczne są zawsze fabryczne ![]() ![]() |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-07-17 21:57:35 Ja ściągałem folie i nic z ogrzewaniem szyby się nie stało-dodam że folia na tyle mocno była przyklejona że były duże problemy z odklejeniem,z tym że samam folia nie była z górnej półki.
A podczas używania nie stwierdziłem żadnego kolidowania ogrzewania szyby z folią. |
![]() degol9 Miłośnik FSO Passek ;) Warszawa | 2005-09-14 17:24:26 Witam
To i ja się przyłącze z pytaniem by nie zaczynać nowego wątku . Mam prośbę do Was . Czy możecie mi pomóc i wyjaśnić czy tąFOLIĄ można okleić szyby samochodu i nie mieć z tego powodu problemów z policją i diagnostą podczas badania technicznego ? Zaznaczę , że folia ta posiada atest , ale do końca nie jestem przekonany o jego zgodności z przepisami oraz czy przedstawiona folia spełnia wymogi przepisów ruchu drogowego odnoszących się do folii przyciemniającej szyby samochodów ( wg. przepisów przepuszczalność światła musi być 70 % ) Zadałem te pytania sprzedającemu , ale nie uzyskałem na nie odpowiedzi . Może ktoś z Was zakupił taką folię lub podobną i może mi pomóc . Czy trudne jest oklejenie szyby w warunkach domowych i przy użyciu załączonych do folii narzędzi , jak powinno się to zrobić poprawnie , jaka jest technika nakładania folii na szybę samochodową , czy po oklejeniu szyby będą wyglądać estetycznie ? Pozdrawiam |
![]() Janek_125p Miłośnik FSO Fiat 125P Pavulon Team :D | 2005-09-14 17:39:51 Jezlei chodzi o szyby boczne tylne i szybe tylnią to możesz nawet je zamalowac na czarno ![]() Natomiast jeżeli chodiz o montarz takieh foli nie ma problemu. Tylk onie spiesz się i wszystko powolutku. A napewno unikniesz bąbelków itd ![]() Akcesoria potrzebne to: Woda, ściągaczka, nożyk, igła, szmata |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-09-14 17:43:44 Atest z tej folii możesz wyrzucić - jest nic nie warty,
tą folią możesz okleić wszystkie szyby poza przednią i bocznymi pierwszych drzwi oklejanie nie sprawia kłopotu, jedynie trzeba robić to w pomieszczeniu gdzie nie ma "pyłków" i najlepiej to robić na wyciągniętych szybach |
![]() road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2005-09-14 17:54:54
Do tylnej szyby nawet w Caro przyda sie opalarka - wbrew pozorom nie jest taka plaska ![]() |
![]() degol9 Miłośnik FSO Passek ;) Warszawa | 2005-09-14 18:10:08 Zamierzam okleić szyby boczne tylne oraz szybę tylną .
Czy w tej sytuacji nie jest mi potrzebny atest ? Czy jest on wymagany tylko w sytuacji oklejenia szyb przednich bocznych ? Kiedyś ( jakieś 9 lat temu) zakupiłem maluszka z oklejonymi szybami i podczas kontroli policyjnej kazano mi zerwać folię na miejscu , a jeśli bym tego nie zrobił , to policjant chciał mi zatrzymać dowód rej. Nie posiadałem atestu . W maluszku oklejone były szyby tylne- boczne oraz szyba tylna , oczywiście było to około 9 lat temu i przepisy odnośnie folii były inne niż te obecne . Pozdro |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-09-14 18:12:33 To wszystko zależy na jakiego służbistę trafisz, przepisy aktualnie zmieniły się na bardziej restrykcyjne ale do oklejonej tylnej i bocznych za słupkiem środkowym nie powinni się przyczepić |
![]() degol9 Miłośnik FSO Passek ;) Warszawa | 2005-09-14 18:15:43 Czy ktoś może mi wkleić link do strony opisujące krok po kroku sposób oklejania szyb folią przyciemniającą ?
Rozchodzi mi się co trzeb wykonać w jakiej kolejności aby poprawnie położyć folię na szybę. Z góry dziękuję za pomoc i rady J Pozdro |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-09-14 21:22:07 przednia ma mieć min 75% przepuszczalnosci światła a boczne (180 kierowcy) min 70%
Tył można zamalować olejną, byle by sie miało 2 lusterka boczne. Kiedyś sprawdzaliśmy z kumplem przyrządem na stacji diagn - przednia białą miałą 83%, fabryczna zielona w starym passacie 69.8% ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() k1cyprys Miłośnik FSO 125p 1972 Kraków | 2005-09-14 21:39:33 po pierwsze jak bedziesz rozfoliowywal to pozrywasz paski od ogrzewania.
po drugie co do przepuszczalnosci to zgodnie z przepisami czesc aut fabrycznych nie spelnia polskich norm czyli przepuszczalnosci szyb przednich bocznych. ale tak czy siak w poldku/fiacie, gdzie szyby sa biale, lepiej nie foliowac albo najjasniejszym odcieniem, a w razie kontroli zerwac. ja mialem "czarna" z tylu w poldku i o to nigdy sie nikt nie przyczepil. ![]() |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-09-14 22:19:58
a po co przyciemniać szyby ? Ja sobie własnie zamówiłem na allegro rolety. Są dostepne w różnych wymiarach |