MotoNews.pl

Urwałem śrubę zabezpieczającą - co dalej zrobić ?? Pomocy !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Zachciało mi się, korzystając z pięknej pogody, zmienić dzisiaj koła zimowe na letnie i niestety od początku szło mi pechowo. Najpierw pękł mi kołpak przy ściąganiu, a potem stało się najgorsze - rozłupała się śruba zabezpieczająca i na domiar złego (nieszczęścia chodzą parami) ścięła się koronka w nakładce na śrubę. I jestem w duuużej kropce - mam koła zabezpieczone przed złodziejem i przed sobą .
Pytanie dla znawców w tej materii - czy jestem z góry skazany na warsztat i wydatki z tym związane (zapewne spore - nie wiecie jakie ?), czy są jakieś domowo-szemrane sposoby na te cholerne śruby ? Za wszelką pomoc z góry dziękuję .

P.S.
Odradzam kupowanie śrub zabezpieczających w Norauto. Szajs !!!

Fatalny PECH

Obawiam się że domowymi sposobami , takiej śruby jak ta ...nie odkręcisz ...no chyba że dysponujesz "MIGo-Matem"....

No to Ciem wiosna przywitała

Ale podobno ...MA BYĆ LEPIEJ ...więc ...Powodzonka

Pozdrawiam

Dobry młotek i przecinak da radę

slawek, kumpel ma jakis tam ponoc zajebisty migomat moze sprobujemy?

Cytat:
2007-03-31 20:13:07, Outcast pisze:
slawek, kumpel ma jakis tam ponoc zajebisty migomat moze sprobujemy?

Chromowane są te śruby. Chwyci ?

Cytat:
2007-03-31 21:22:36, SlawekH pisze:
Chromowane są te śruby. Chwyci ?

takie "chromowanie" jak w produktach śrubowych z Norauto ...raz puknąć ..i po chromowaniu....

Jestem Optymistą ! - Chwyci !

spodkało mnie to samo kolezka nabił mi na srube nasadke 12kątną klucz 21 i poszło

Tak na prawdę to te śruby to pic na wodę, dobre na leszczy

Cytat:
2007-04-01 00:31:20, Zoltar pisze:
Tak na prawdę to te śruby to pic na wodę, dobre na leszczy

Dlatego ja, ponieważ jestem leszczem w tej dziedzinie , proszę o pomoc

Podjedź do pierwszej lepszej wulkanizacji.

Za 10-20 zł Ci to zdejmą

witam
kolego 2 lata temu w wulkanizacji tez mi ukrecili 1 srube i zostala rowno z piasta opuscili mi 50 zl za naprawe a ja zrobilem sobie to sam musisz wziasc wiertarke reczna odpowiednie wiertla i krok po kroczku wiercic a na koniec na gwintowac i po problemie zycze powodzenia

Cytat:
2007-04-01 13:17:10, MareczekR pisze:
witam kolego 2 lata temu w wulkanizacji tez mi ukrecili 1 srube i zostala rowno z piasta opuscili mi 50 zl za naprawe a ja zrobilem sobie to sam musisz wziasc wiertarke reczna odpowiednie wiertla i krok po kroczku wiercic a na koniec na gwintowac i po problemie zycze powodzenia

uprzedziles moja mysl..srube trzeba rozwiercic i tyle mi sie wielokrotnie zdarzalo uszkadzac tak rozne sruby..wiertarka zawsze pomagala

Ewentualnie popytać znajomych o zestaw do odkręcenia zerwanych śrub
Nawierciś w środku starej śruby małą dziurkę i odkręcić

Śrubę rozwiercić...potrzebne dobre wiertło
....potem użyć wykrętaków, to takie "cóś" co ma "gwint" odwrotny do gwintu śruby.

Zrobione. Trwało 2,5 h i kosztowało 50 zł. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Nacinanie kątówką, przecinak, młotek dały radę 2 śrubom.
Pozostałe 2 trzeba było nadspawywać. Poszło na to chyba z kilkanaście nakrętek. Rwały się niemiłosiernie ... W końcu jest ok. Ale koła zmienię chyba już po świętach. Rano był przymrozek

Cytat:
2007-04-02 21:51:11, SlawekH pisze:
Zrobione. Trwało 2,5 h i kosztowało 50 zł. Dziękuję wszystkim za pomoc. Nacinanie kątówką, przecinak, młotek dały radę 2 śrubom. Pozostałe 2 trzeba było nadspawywać. Poszło na to chyba z kilkanaście nakrętek. Rwały się niemiłosiernie ...

Dlatego napisałem od razu o spawaniu...te wszystkie metody opisywane przez Kolegów.. wykrętaki itp .są dobre do jakiś tam byle jakich śrubek
...niestety . śruby "kołowe" /szególnie te urwane/ , z uwagi na często zdecydowanie zbyt dużą siłę ich dokręcania, prawie zawsze wymagają użycia drastycznych metod

Ważne że się udało !

Cytat:
2007-04-02 21:56:35, bogdan1 pisze:
Ważne że się udało !

I ważne, że kolega napisał jak rozwiązał problem
Ktoś za kilka miesięcy może mieć podobny przypadek i znajdzie rozwiązanie