MotoNews.pl

Czyszczenie silnika krokowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,

CZym i jak dobrze wyczyścić krokowca... i czy wogóle warto a nie lepiej kupić nowy? bo obroty szaleją i jest to uciążliwe.
Dzięki

nie na wiele się to zda - efekt będzie chwilowy - niestety
czasem nie ma wyjścia i trzeba kupic dobry używany albo nówkę a ta sporo kosztuje

Cytat:
2007-04-01 14:15:31, Soczewa pisze:
nie na wiele się to zda - efekt będzie chwilowy - niestety czasem nie ma wyjścia i trzeba kupic dobry używany albo nówkę a ta sporo kosztuje

Nie zgodzę się

U mnie obroty na wolnym szalały i po przeczyszczeniu wszystko śmiga jak trzeba, a czyszczenie polega na przetarciu szmatką z e smarów gniasda i tłoczka (o ile sie zebrał jakiś smar) jeżeli jest czysto to szukaj innej przyczyny

zgadzam się, czyszczenie silnika krokowego bardzo często (szczególnie w astrze) pomaga. Znajomy stosuje spray do czyszczenia gaźników z dobrym skutkiem.

Na kilka godzin wrzuciłem do rozpuszczalnika.
Jeżdże już 1,5 roku (około 50 000 km) po tej operacji i nic sie nie dzieje.

a gdzie dokladnie jest i jak wyciagnac silnik krokowy do czyszczenia bo mialem zamiar go wymienic ale skoro moge przeczyscic to coz ...

Po 5 albo 6 czyszczeniu w ciągu miesiąca dałem sobie spokój i nowego krokowca kupiłem na Allegro za 50 PLN z przesyłką.
To chyba niezbyt wysoka cena.

witaj Phate. Co do czyszczenia silniczka krokowego to wielu przypadkach pomaga i to na długo wiec warto sprubowac. jeżeli nie pomoże to na all????.pl idzie kupić nówkę za 40 pln+przsylka. co do wyciągnięcia to najlepiej go odkręcić . a tak poważnie znajduje sie na przednie ściance wtrysku. takie coś czarne, walcowate, z wtyczka z tylu walca. montowane jest na dwie śrubki typu TORX chyba 20. życzę udanej naprawy

Wielkie dzięki wszystkim!! wyczyściłem i śmiga ja nówka!! ..... wrzuciłem do rozpuszczalnika i po 2 godzinach wyjąłem na kaloryfer do rana i jest super!!!

kurcze nie moge tego znalezc nadal :/ moze ktos pokazac na zdjeciu gdzie ten silnik sie znajduje ??

Cytat:
2007-04-06 22:06:33, Phate pisze:
kurcze nie moge tego znalezc nadal :/ moze ktos pokazac na zdjeciu gdzie ten silnik sie znajduje ??

zdejmujesz obudowe filtra powietrza i patrzac od przodu masz "beczulke" w ktora jest wpieta wtyczka z trzema przewodami

Ale po co zdejmowac obudowe? Przeciez w Astrze jest puszka w lewym dolnym rogu. Silniczek krokowy jest na przepustnicy z przodu, przykrecony dwoma torxami (takimi gwiazdkami ) po przekatnej jakby, od dolu wchodzi kilka kabli. Najlepiej wejdz na allegro znajdz do astry silniczek krokowy i zobacz jak wyglada

Cytat:
2007-04-07 09:47:26, Smiglo pisze:
Ale po co zdejmowac obudowe? Przeciez w Astrze jest puszka w lewym dolnym rogu.

tak napisalem bo wyobrazilem sobie silnik w kadecie
ale chcialem dobrze

Nie wiem czy we wszystkich asterkach jest w tym samym miejscu i tak sam, ale moge dac zdjecie pogladowe jak to wyglada w 2.0 8V

[ wiadomość edytowana przez: taxi dnia 2007-04-07 14:43:04 ]

http://img153.imageshack.us/my.php?image=1003877mh9.jpg

zrobilem zdjecie mojego silnika jesli moglby ktos zajrzec i zaznaczyc ten silnik krokowy to byl bym wdzieczny bo widac rozne pojemnosci silnikow roznioe wygladaja

Prącie bardzo, wyjac wtyczke, wykrecic przeczyscic i rozruszac (powciskac) i zamontowac i powinno smigac